CHP´den ‘acil hukuk´ çağrısı

Cumhuriyet Halk Partisi´nin (CHP) ‘tutum belgesi´, Adalet Yürüyüşü´nün ardından hazırlanarak partinin ilgili kurulları ve milletvekilleriyle paylaşıldı.

24.07.2017 11:37:29 0
CHP´den ‘acil hukuk´ çağrısı

Sadet Berkyürek/SES

CHP´nin “ortak bir dil ve söylem birliği” hedeflediği tutum belgesi uygulaması, 2013 ve 2015 döneminde de gündeme geldi. 4-5 Eylül´de yapılan olağanüstü kurultayın ardından oluşan CHP yönetimi 2015 seçimlerine yönelik ‘Siyasi Tutum Belgesi´ hazırlamış, 2015 seçimlerinde CHP´nin dile getireceği vaadlerin ve politikaların çerçevesini çizmişti. 2013 yılında hazırlanan tutum belgesi ise terörün doğurduğu sonuçları ortadan kaldırmak amacıyla, başta kanun teklifleri olmak üzere partinin son yıllardaki çalışmalarını içerdi.
CHP, Adalet Yürüyüşü´nün ardından 9 Temmuz´da yapılan Maltepe Mitingi´ndeki çağrıyı da kapsayan tutum belgesi hazırladı. Cumhuriyet Gazetesi´nin haberine göre, Tutum Belgesi aracılığıyla Olağanüstü Hal´in (OHAL) derhal kaldırılması çağrısı yapıldı.
Belge, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu´nun Adalet Yürüyüşü´nün son bulduğu mitingde yaptığı 10 maddelik çağrıya da atıfta bulunuyor. Temelde, OHAL´den kaynaklanan mağduriyetlerin giderilmesi, muhaliflere yönelik baskı ve tasfiyenin son bulması, medya ve ifade özgürlüğünün sağlanması, tartışmalı anayasal düzenlemeden geri dönülmesi ile gazeteci ve milletvekillerinin serbest bırakılması çağrısı yapılırken detaylara da yer verildi. Buna göre, 15 Temmuz darbesine halkın direnmesinden övgüyle söz edilirken, iktidarın darbenin siyasi ayağını gizlediği belirtildi.
OHAL uygulamalarını sivil darbeye dönüşerek yargı ve yürütmeyi tek kişinin hizmetine vermekle eleştiren belge, adil yargılanma hakkının yeniden tesis edilmesi çağrısı yaptı. Muhaliflere tasfiyelere son verilmesi çağrısı yapan belge aynı zamanda OHAL mağduriyetlerinin de giderilmesi çağrısı yaptı. Gazetecilerin serbest bırakılması ve yetkileri tek kişiye veren anayasal düzenlemenin iptalinin istenmesi de belgede ifade edildi.
10 maddeden oluşan Tutum Belgesi´nin sonunda tüm bu kapsamda yasama, yürütme ve yargı erklerini kullanan yetkililere bu uyarıların iletildiği belirtilerek, “Siyasal partileri, toplumun farklı kesimlerini, sivil toplum örgütlerini ve bütün yurttaşları, bildirinin hedeflerini sahiplenmeye ve hayata geçirmek için mücadeleye çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı. Belgeden bazı başlıklar şöyle:

“Siyasi ayağa bilinçli engelleme”
“15 Temmuz darbe girişimini bir kez daha açık ve kesin bir dille lanetliyoruz. 15 Temmuz gecesi TBMM´nin kararlı, onurlu duruşu ve halkımızın sokağa çıkarak FETÖ darbe girişimine karşı direnmesi ülkemizin anayasal ve demokratik kazanımı olmuştur. Biz buna “sokağın/halkın 15 Temmuz´u” diyoruz. Ancak bu darbe girişiminin siyasi ayağının ortaya çıkarılması iktidar tarafından bilinçli olarak engellenmektedir.

Muhalife kıyım bitmeli
20 Temmuz sivil darbesinden sonra, 15 Temmuz darbe girişimiyle veya onun arkasındaki örgütle hiçbir ilişkisi bulunmayan, ama sırf hükümete muhalif görüldüğü için bütün haklarından yoksun kılınan akademisyenler ve diğer kamu görevlileri görevlerine iade edilmelidir. Anayasa Mahkemesi´nin içtihatları dikkate alınarak, tutuklu vekiller derhal serbest bırakılmalıdır.

Gazeteciler serbest bırakılmalı
150´nin üzerinde gazetecinin hapiste olduğu bir ülkede demokrasiden söz edilemez. Sadece mesleklerini yaptıkları için tutuklanan gazeteciler derhal serbest bırakılmalı, medya üzerindeki tüm baskılara son verilmelidir. Düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.

Türkiye yüzünü insan haklarına çevirmeli
Son zamanlarda uygulanan saldırgan dış politika ülkemizin içindeki adaletsizlikleri de kökleştiren bir kısırdöngü yaratmıştır. Türkiye coğrafyasındaki tüm halklara, tüm kimliklere kardeşçe, adilane yaklaşan, barışçıl ve uluslararası hukuka saygılı bir dış politikaya dönüş yapmalıdır. Türkiye yüzünü insan haklarına, hukuk devletine, adalete önem veren milletler ailesine çevirmelidir.”


Anahtar Kelimeler: acil hukuk çağrısı

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04