CHP´den ´parlementer sistem´ paneli

CHP Hatay İl Başkanlığı tarafından Antakya´da 'İkinci yüzyıla çağrı beyannamesi, yeni anayasa ve güçlendirilmiş parlementer sistem” konulu panel düzenlendi.

SİYASET 21.09.2021 19:55:43 0
CHP´den ´parlementer sistem´ paneli

 

Antakya/SES
HBB HATMEK Konferans Salonundaki panelin moderatörlüğünü gazeteci Necdet Saraç üstlenirken, konuşmacılar ise CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, CHP PM Üyesi Yunus Emre oldu.
Panelde konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Kuşoğlu, 'Babadan oğula geçen ve bir zihniyetin değişmemesini sağlayan rejim karşımızda. Sürekli olarak aynı partinin iktidarda olması, bize dışarıdan dayatmadır. Bu bizim Türkiye´nin sistemi değil. Çok sıkıntılı bir döneme geçmiş vaziyetteyiz. Önümüzdeki seçimler çok önemli. Bu sistemi değiştirmemiz lazım. Diğer partiler bir araya gelip milli koalisyon oluşturacağız. Ve bu sistemi hep beraber değiştireceğiz' dedi. CHP PM Üyesi Emre de, “Bugün dünyada yapılan araştırmalarda ve sıralamalarda Türkiye demokratik bir ülke olarak görülmüyor. Bir ülkede demokrasi düzeyi uzamanlar tarafından ölçülebiliyor. Başka ülkelerle de karşılaştırılabiliyor. Basın özgür mü, akademik özgürlükler kullanılabiliyor mu, siyasal katılımın önünde engeller var mı ve yargı bağımsızlığı var mı bunlara bakılıyor. Ne yazıkki bu sıralamaların hepsinde Türkiye demokratik olmayan bir ülke olarak gösteriliyor. Bütün raporlarda Türkiye´nin demokratik durumunun daha kötüye gittiği görülüyor” dedi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) bazı kararlarının uygulanmamasının ağır bir tabloyu ortaya çıkardığını savunan Emre, '2021 yılında dünyada 100´den fazla demokratik ülke var. Ve Türkiye bunlardan birisi değil. Bu çok ağır bir manzara. Atatürk´ün kurduğu çağdaş Türkiye Cumhuriyeti´ne yakışmayan bir manzara. Bununla yüzleşmemiz lazım' diye konuştu. Türkiye´de sistemin değişmesi gerektiğini ifade eden Emre, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Türkiye bütün mücadeleye rağmen gelinen noktada demokrasiden uzaklaşmıştır. Anayasası 2017´de bütün evrensel demokratik standartları dışında bir takım maddeler eklenerek değiştirilmiş, kuvvetler ayrılığı ile yargı bağımsızlığı olmadığı ve tek kişi tarafından kontrol edilen yasama organı olan bir ülkeyiz. Seçimleri kazanacağız, ülkeyi demokratik bir temel üstüne kuracağız. Böyle büyük dönüşümler bu büyük adımlar çok geniş bir toplumsal destekle olacak. Biz Türkiye olarak çok güçlü bir parlamenter sistem açısından birikimi olan bir ülkeyiz. Kendimiz için hukuk ve adalet istemiyoruz. Bütün yurttaşlarımız için istiyoruz.Bizim anlayışımızda bütün yurttaşlarımız eşit konumda.'
Panele, Hatay Milletvekilleri Serkan Topal, Suzan Şahin, İsmet Tokdemir ve Mehmet Güzelmansur, Defne, Samandağ, Arsuz, Erzin belediye başkanları, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de katıldığı panelin açılışında konuşan ve CHP Hatay İl Başkanı Ramiz Parlar, 'Bu toplantı hepimiz için bir başlangıç olacak. Bu konularda sahada çalışırken. cevabını vermekte bazen güçlük çektiğimiz konulara burada nasıl cevap vereceğimize dair önemli bilgiler verileceğine inanıyorum' dedi. Moderatör Saraç ise, beyannamenin demokrasi, kuvvetler ayrılığı, barış, huzur ve yarınlara aydınlık gözle bakmak isteyenlerin beyannamesi olduğunu ifade etti. Hatay dışında olduğu için panele katılamayan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da panele gönderdiği mesajında, 'Hiç kimsenin kuşkusu olmasın ki daima Mustafa Kemal Atatürk´ün yolunda yürüyeceğiz. Eşit yurttaşlık temelinde, yurtta sulh dünyada sulh ilkesi çerçevesinde adil, hukukun üstünlüğünün olacağı bir sistem için sonuna kadar çalışacağız. Genel başkanımızın önderliğinde, ülkenin hak ettiği sistemi yeniden inşa edeceğiz' ifadesine yer verdi.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,22
  • EURO

    34,84% 0,53
  • GRAM ALTIN

    2417,04% -0,63
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00