CHP´den ´poşet protestosu´

Samsun Milletvekili Zeybek, İskenderun´da görüşme yaptı

SİYASET 5.01.2019 10:06:35 0
CHP´den ´poşet protestosu´
 
Akın Bodur/İskenderun
Hatay´da yaşanan ekonomik sıkıntıyı incelemeye alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), dün İskenderun´da meslek odaları, sivil toplum kuruluşlarının yönetici ve üyeleriyle görüştü. CHP, Hatay´da yaşanan ekonomik sıkıntıyı araştırıp, incelemek ve bu konuda bir rapor hazırlamak üzere Samsun Milletvekili Kemal Zeybek´i görevlendirmişti.
Hatay´a gelen CHP Samsun Milletvekili Zeybek, önceki gün Antakya´da yaptığı görüşmeler sonrası dün de İskenderun´a geldi. Partisi CHP´nin Hatay İl Başkanı Halil İbrahim Özgün, İskenderun ilçe başkanı Yusuf Mansuroğlu ve yönetimlerinin de katıldığı görüşmeler sonrası basın toplantısı düzenleyen milletvekili Zeybek, ülkede ekonominin iyi olmadığını söyledi. 
 
Partide poşet protestosu
İskenderun CHP´de dün yapılan basın toplantısında 01 Ocak´tan itibaren uygulanmaya başlanılan ve alışverişlerde verilen poşetlere 25 kuruşluk ücret ödenmesine başlanmasını da protesto edildi. Partinin İskenderun kadın kolları tarafından hazırlanan protestoya, milletvekilleri Zeybek ve Şahin ile CHP´nin il ve ilçe yönetimi de poşetleri kaldırarak protestoya destek verdi.
 
Kentlere AVM´leri kurdurup, esnafı dışarı atan kim?
Hatay Milletvekili Suzan Şahin, CHP Hatay İl Başkanı Özgün, patinin ilçe başkanı Mansuroğlu ve yönetimleri, CHP İskenderun Belediye Başkanlığı aday adayları, kadın ve gençlik kolları ile üyelerin de katıldığı basın toplantısında konuşan Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Hatay´daki enflasyon oranının yüzde 45 olduğunu, birçok fabrikanın işçi çıkartıp, esnafın kepenk indirdiğini, üreticinin desteklenmediğini ve gördüklerini raporuna yansıtacağını ifade etti. Yeni yılla birlikte uygulanmaya başlanan ´ücretli poşet´e tepki gösteren milletvekili Zeybek, 'Ne kadar yanlış bir şey, poşetin ücretli olması. Tabi ki doğaya zararı nedeniyle kullanımına karşı mücadele edelim ama bunu yaratan kim? Bunlar değil mi? Kentlerin ortasına AVM´leri kurdurup, küçük esnaf dışarı atılmadı mı?' dedi. 
 
'Madem zararlı, kaldırılması daha iyi değil mi?'
Toplantıda konuşan Hatay Milletvekili Suzan Şahin ise 'Madem poşetler zararlı, o zaman niye parayla satılıyor? Tamamen kaldırması daha iyi değil mi?' diye sordu. 
CHP Hatay İl Başkanı Özgün, poşet uygulamasında olduğunu gibi halkın 25 kuruşluk ´küçük kazıklardan şikayetçi olurken, ´büyük kazık´lara karşı ses çıkarmadığını, ´memleket satılırken´ kimsenin laf etmediğini öne sürdü. 
 
'Seçim, referandum havasında geçmeli'
CHP Hatay İl Başkanı Özgün ise ülke ekonomisinin anlatılandan çok daha kötü olduğunu, bunun da salt açıklanan ekonomik verilerle ilgisinin olmadığını belirtti ve 'AKP´nin yaratmaya çalıştığı yeni rejim ve siyasetin yansıması. Buna karşı bizim yerel yönetimleri alarak, iktidara yürümemiz gerekiyor. Bunun olabilmesi için de tabanın top yekün harekete geçmesi lazım. Toplumsal dönüşümü yaratmamız, alan hakimiyetini kazanmamız lazım. Ve zafere yürüyeceğimizden biran bile tereddüt duymamamız lazım' dedi. Özgün, 31 Mart pazar günü yapılacak yerel seçimlerin referandum havasında geçmesi gerektiğini belirtti. 
AKP iktidarının, Suriyeli göçmenlere 35 milyar lira harcama yapıldığını açıkladığını anlatan ve buna Ortadoğu´daki bazı ülkeler ile AB´deng elen paraların dahil olmadığını savunan Özgün, şunları söyledi: 'Bizim genç nüfusumuz, kendimize yeterli. Suriyelilere ihtiyacımız yok. Suriyelileri geri göndermemiz lazım. Savaş yaşandığında onlara kapımızı açtık, dünyanın nereinde bir savaş çıkarsa kapıyı yeniden açarız. Ama misairliğin şartlarının oluşturulabilinmesi için bunların geri gitmesi lazım. Esat ve Suriye ile iletişim kurulması ve geri gönderilmeliler. Artık demografik yapı değişmiştir. Bundan da en çok etkilenen yer Hatay.'
Hatay Milletvekili Şahin ise 'Misafirlerin misafirliğini bilsin, müsade istesin, artık. Artık ekmeğimizi paylaşmaktan öte ekmeğimizi almaya başladılar. Bunun en yaygın yayandığı yer Hatay. İnsan hakları konusunda evrensel değerlerinin gereği yapıldı. Gerektiğinde yine yapılır' diye konuştu. 
Basın toplantının açılışında konşan CHP İskenderun İlçe Başkanı Mansuroğlu da genel merkezin görevlendirdiği milletvekili Zeybek´in yöredeki ekonomiyi yerinde görüp, inceleyeceğini ve bunu raporla partinin genel merkezine ileteceğini ifade etti. 
 
Emekliye zam oranına tepki
Ülkenin gündeminde ekonominin bulunduğunu, birilerine göre ekonominin terazi gibi çok dengeli giderken, bunu diyenlerin bir yandan da aynı anda hem debriyaja hem de frene basmaya çalıştığını savundu. Ekonomi ve diğer alanlardaki kötü gidişata karşı sokak ve sandıkta örgütlenmeyi süratle bitireceklerini anlatan Mansuroğlu, 'Hepimiz bu taşın altına elimizi, kafamızı koyduk' diye konuştu. 
Kendisinin SSK emeklisi olduğunu ve yüzde 26 oranında maaşına zam yapılan kişi bulunurken, emeklilere yüzde 10 yapıldığıın anlatan ve bunu eleştiren Mansuroğlu, 'Biz bu konuda sesimizi yükseltip, çözüm önerilerimizi de sunacağız' dedi. Mansuroğlu, emekliye yapılan zam oranını eleştirdiği konuşmasını, 'Bu zam oranıyla Kıbrıs´ta tatil yapma kararı verdim. Sizlere de öneririm' değerlendirmesiyle sürdürdü. 
 
'Çağdaş bilime eğilmemiz lazım'
Ekonomik sıkıntıdan en çok etkilenenlerin yine fakirler olduğunu ifade eden Hatay Milletvekili Suzan Şahin, bir kişinin her öğün çay+simit yemesinin maliyetinin günde üç lira olduğunu, dört kişilik bir ailenin aynı şekilde beslenmesinin bile asgari ücreti geçtiğini, asfari ücretin açlık sınrı olan 3.200 lira olması gerektiğini belirtti. Milletvekili Şahin, 'Asgari ücrete zam yapıldı ve 2.020 lira oldu ama zam yapıldığı gün hastane ve ilaçlarda katkı payı, temel tüketim malzemeleri de arttırıldı. Artık şunu bilmeliyiz, bu ekonomik yapıda zenginler belki yoksullaştı ama fakirler aç kalıyor. Ekonomik sıkıntıdan etkilenen yine fakirler. Bugün fabrkalar işçi çıkartıyor, esnaf kepenk kapatıyor. İşsizlik artıyor. Asgari ücretle çalışanlar, bu ücretten de oluyor. Ekonomideki sıkıntıya ilişkin bir dönem ´teğet geçti´ diye övünenler varken, bugün niye ´teğet´ geçmedi? Beceriksiz mi kaldılar? Artık üretmiyoruz. Bizim, Atatürk milliyetçiliğine, yani çağdaş bilim üzerine eğilmediğimiz sürece ülkede bu durum değişmez. Artık bilgiyi de üretmek zorundayız. Çünkü, insanları bilinçli yoksullaştırıyorlar. Belediyelerle geldiler, belediyelerle onları silip süpüreceğiz' değerlendirmesinde bulundu. 

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23