CHP´den Suriye konferansı

Hatay´ı da yakından ilgilendiren ve etkileyen Suriye konusunda gelişmelerin görüşmeleri sürerken, CHP İstanbul´da Uluslararası Suriye Konferansı düzenlendi.

GÜNCEL 2.10.2019 10:57:10 0
CHP´den Suriye konferansı

Akın Bodur/İskenderun

 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul´da 'Suriye´de barışa açılan kapı' konferansı düzenlendi. Grand Tarabya Otelinde düzenlenen konferansa CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdarolu, milletvekilleri, belediye başkanları ile sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri de katıldı. Toplantıda Suriye sorununa ilişkin birçok konuya ilişkin farklı bakış açılarının ortaya konulduğu ifade edildi. Uluslararası Suriye Konferansı´nda konuşan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Şam´la işbirliği yapılması gerektiğini yineleyerek, 'Ankara ve Şam arasındaki yol barışa giden en kısa yoldur' değerlendirmesini yaptı. 'Suriye´deki savaşın sona ermekte olduğuna ilişkin kanaat her geçen gün güçleniyor' diyen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: 'Ankara ve Şam´ın önlerinde yanıt bekleyen sorular bulunduğunu ve barışa doğru atılması gereken adımların olduğunu unutmamalıyız. Suriye´nin geleceğine Suriye halkının karar vermesi demokrasinin ve bağımsızlığın olmazsa olmazıdır. İdlib´de, El Kaide ve türevi örgütlere mensup, on binlerce teröristin Türkiye´ye sızma olasılıkları ülkemizin güven ve istikrarı için ciddi bir tehlikedir. Ülkemizin terörle mücadelesinin yanındayız. Ancak, terörle mücadelenin Suriye´nin toprak bütünlüğüne saygı gösterilerek ve doğrudan Şam yönetimiyle ilişki kurularak sürdürülmesinin en doğru yol olduğu inancındayız.'
Toplantıya katılan bazı sivil toplum kuruluşları yöneticilerinin, sığınmacı sorununun yönetilmesinde en iyi rehberin uluslararası mülteci hukuku olacağını belirtip, 1951 mülteci sözleşmesine uygulanan coğrafi kısıtlamanın, uyumun önündeki engel olduğunu belirttiği ifade edildi. İdlib´den Türkiye´ye yönelebilecek olası bir kitle göçe karşı Türkiye´nin kapılarını kapatması ve güvenli bölge oluşturma girişiminin desteklenmemesi durumunda IŞİD karşıtı 81 ülkenin katıldığı küresel koalisyonun ´de facto´nun hakim olduğu ve sorumlu bulunduğu kuzey Suriye´nin güneyinde oluşan ülke içinde yerleştirme alternatifinin düşünülmesini ve hazırlanan yargı paketinde mültecilerin yargıya erişimini kolaylaştırıcı unsurlar konmasını önerdi. Hatay Milletvekilleri Mehmet Güzelmansur, Suzan Şahin, İsmet Tokdemir ve Serkan Topal ile Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da toplantıya katıldı. İstanbul´da düzenlenen Uluslararası Suriye Konferansı´na milletvekilleri Şahin, Tokdemir, Topal ve HBB Başkanı Savaş´la birlikte katıldıklarını ifade eden milletvekili Güzelmansur, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda 'Suriye´deki iç karışıklığın ilimize etkileri ve Suriye´de huzur ortamının sağlanmasıyla Suriyelilerin güvenli bir şekilde ülkelerine gönderilmesi konusunda ki görüşlerimizi dile getirdik' değerlendirmesini yaptı. Uluslararası Suriye Konferansı´na 22 farklı ülkeden diplomat, ulusal ve uluslararası kuruluşların temsilcileri ve uzmanlar, 30´u aşkın sivil toplum kuruluşunun temsilcisinin katıldığını ifade eden milletvekili Güzelmansur, farklı bir paylaşımında da 'Savaşın yıkıcılığına değil, barışın sıcaklığına ihtiyacımız var' değerlendirmesini yaptı.
CHP´nin düzenlediği Suriye konferansına ilişkin degerlendirmede bulunan Türkiye-Suriye Komitesi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Yuva, Hatay milletvekillerinin Konferansta yok sayıldığını ifade ederek, bunu eleştirdi. Konferansa gözlemci olarak çağırılması yerine konuşmacı olması gerektiğini belirten Yuva, çoğu konuşmacının ortak paydasının düzenlenen Suriye konferansı olduğunu anlattı. Yuva, 'CHP adına TBMM´de Suriye üzerine en çok söz alan, Suriye söz konusu olduğunda birinci derecede muhatap olan Hatay Milletvekili Serkan Topal´ın organizasyonda ismi geçmedi, panellerde oturum başkanlığı yapmadı, konuşmacı da değildi. En çok etkilenen ve ABD´nin açmak istediği malum koridorun olmazsa olmazı olan Hatay´ın vekillerinin bu toplantıda ve organizasyonda olmamaları düşündürücüdür' değerlendirmesinde bulundu.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9629,68%0,85
  • DOLAR

    32,53% 0,26
  • EURO

    34,66% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2499,23% 0,53
  • Ç. ALTIN

    4196,44% 1,04