CHP'den 'tam kanunsuzluk' itirazı

Hatay Büyükşehir Belediyesi ve İskenderun Belediye Başkanlığı seçiminin iptali istendi

SİYASET 3.04.2024 10:06:00 0
CHP

* 'Tam kanunsuzluk' gerekçesiyle Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ve İskenderun Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptalini isteyen CHP İskenderun İlçe Başkanı Hüseyin Derin, 31 Mart seçimlerine üç aşamalı itirazda bulundu. CHP İskenderun İlçe Başkanı Derin, seçimlerin iptalini, tüm oyların yeniden sayılması ve sandık bazlı itirazları oluşturan sandıklardaki oyların sayılmasını istedi.

* Derin, 'tam kanunsuzluk' nedeniyle Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ve İskenderun Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptaline gerekçe olarak, sandık kurulu başkanı olamayacak meslek mensuplarının sandık başkanlığını yapmasını; YSK'nın aksi kararına karşın sandık sonuç tutanaklarının, iftar saatinde ara verileceği gerekçesiyle sandık kurulu üyelerine boş tutanaklara imza attırılarak seçimin tamamlandığı; hem sandık kurulu üyesi hem de müşahit bulunan 4 sandıkta partisine 'sıfır (0)' oy çıkmasını gösterdi.

Akın Bodur/İskenderun

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 31 Mart Pazar günü yapılan yerel seçimlerinin İskenderun'daki sonuçlarına itiraz etti. CHP, İskenderun 1 ve 2 Nolu Seçim Kuruluna ayrı ayrı verdiği 14 sayfalık itiraz dilekçelerinde, kentteki 5.102 seçmenin oyunun geçersiz sayılmasına bazı sandıklarda itiraz etti, iptallerin seçim sonucunu değiştireceğini belirtti ve bazı sandık başkanlarının yasada olmaması gereken kişilerden oluşması nedeniyle 'tam kanunsuzluk' olduğunu ifade edip, seçimin iptalini talep etti. İtirazlarını aşamalı yapan İskenderun CHP, taleplerin 'tam kanunsuzluk' nedeniyle seçimin iptalini, oyların yeniden sayılması ve dilekçede numaraları belirtilen sandıklardaki oyların  sayılması şeklinde sıraladı. İskenderun CHP itirazı, Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı seçimini de etkileyecek boyutta bulunuyor. 
İskenderun Belediye Başkanlığı seçimde, Cumhur İttifakı adayı Mehmet Dönmez 51.077 oy, CHP adayı Mehmet Duduoğlu da 50.000 oy almıştı. İki aday arasında 1.077 oy farkı bulunuyordu.

Sandık kurulu üyesi ve müşahiti bulunan 4 sandıkta CHP'ye oy çıkmamış

CHP İskenderun İlçe Başkanı Hüseyin Derin, Denizciler Şirinyurt  İlkokulunda 2105, Fevzi Çakmak İlkokulu 2226 ve 2231, Deniz Nakliyeciler Derneği İlkokulundaki 1124 nolu sandıklarda Yüksek Seçim Kurulu (YSK) sisteminde CHP’nin almış olduğu oyun 'sıfır' olarak yer aldığını belirttiği 1 ve 2 Nolu Seçim Kurullarına yaptığı itirazlarında, şunlara yer verdi: "... sandıklarda CHP’nin hem sandık kurulu üyesi hem de müşahit bulunduğu tutanaklardan da anlaşılmakla birlikte CHP oyu sisteme sıfır olarak girilmiştir. Maddi olarak maddi değerlendirilemeyecek bu seçim ihlali tüm ilçelerde bu türden ihlalin onlarca sandıkta gerçekleştirildiği düşündüğünde yüzde 0,5 oy ile kazananın belirlendiği Hatay Büyükşehir Belediyesi seçiminin sonucunu etkiledi açıktır. Belirtilen açık ihlal ile ihlalin ortadan kaldırması için oy torbalarının içerisinde yer alan ilgili sandığı ait sayın döküm cetveli (çetele) tüm partiler açısından sayılarak, gerekirse tüm oyların ilgili sandıklarda sayılarak CHP’nin sistem üzerinden yok edilen oylarının adayımıza oy olarak eklenmesini arz ve talep ederiz."

"Sandık üyelerinden boş tutanağa imza" iddiası

Derin, 31 Mart 2024 tarihinde yapılan mahalli idareler seçimlerinde büyükşehir Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı seçiminde YSK sisteminde, Hatay'da geçersiz oyların toplamının 38.009 durak girildiğini ifade etti.
CHP İskenderun İlçe Başkanı Derin, itirazında, "... iki aday arasında 01.04.2024 tarihi itibariyle sistem üzerinden en son olarak belirlenmiş oy farkının ise  3.748 olarak yer aldı, aradaki farkın geçersiz oyların yüzde 10 oranında olduğu, Hatay il genelinde geçersiz oyların çok daha fazla olduğu da göz önüne alındığında geçersiz oyların yeniden sayılması gerektiği ortaya çıkmıştır. Tüm Hatay genelinde Yüksek Seçim Kurulu’nun aksi kararına karşın sandık sonuç tutanaklarının iftar saatinde ara verileceği ve imzaların unutulabileceği gerekçesiyle sabah erkenden veya sayım döküm işlerinden önce imzaların sandık kurulu üyelerinden önceden boş tutanağa imza attılmak suretiyle tamamlandığı ve bu konuda Hatay genelinde sandık kurulu başkanlarında usulsüz şekilde uygulamaya çalışıldığı tespit edilmiştir" ifadesine yer verildi.

YSK sistemine göre, İskenderun Belediye Başkanlığı seçimlerinde geçersiz oy toplamının 5.102 olarak girildiğini ve iki aday arasındaki oy farkının 1.077 olarak yer aldığını belirten Derin, itirazlarında, "... aradaki farkın geçersiz oyların yüzde 21,10 oranda olduğu, İskenderun genelinde geçersiz oyların çok fazla olduğu da göz önüne alındığında, geçersiz oyların yeniden sayılması gerektiği ortaya çıkmıştır" ifadesine yer verdi.

YSK'nın aksi kararına rağmen, seçimin, sandık kurulu üyelerine boş tutanağa imza attırılmak suretiyle tamamlandığı ve bunun sandık başkanları tarafından İskenderun genelinde usulsüz şekilde uygulandığını aktaran Derin, itirazında şu değerlendirmeye yer verdi: "CHP İskenderun ilçesinde 1005 ve 1006 numaralı sandıklarda geçersiz oyların fazlalığı, yoğunluğu ve yeniden gözden geçirilmesi halinde usulsüzlüklerin tespit edileceği ilgili ıslak imzalı tutanaklardan da anlaşılmaktadır. Islak imzalı tutanaklarda geçersiz oy gerekçeleri yazılmadığı, bir takım tutanaklarda geçersiz oyların yazılmadığı, seçmen sayısı, kullanılan oy sayısı ve geçersiz oylar toplandığında sonuç tutanağının açıkça usulsüz olduğu ortaya çıkmaktadır."
Derin, seçim kurullarına verdiği itiraz dilekçelerinde, 1005 nolu sandıkta 10 oyun geçersiz olduğu ancak geçersizlik nedeninin belirtilmediğini, 1006 nolu sandıkta ise 2 oy ve 13 pusulanın eksik, zarf sayısının örtüşmediğini, AKP’ye 5 oyun fazla yazıldığı ve ıslak imzalı tutanakla farklı olduğuna da yer verildi.

Usulsüz sandık başkanları var mı?

CHP İskenderun İlçe Başkanı Hüseyin Derin, Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ve İskenderun Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptalini 'tam kanunsuzluk' gerekçesiyle isterken, sandık kurulu başkanı olamayacak meslek mensuplarının andık kurulu başkanlığını yapmasını, sandık başkanlarının devlet memurlarından oluşması gerekirken, memur olmayanların da sandık kurulu başkanı olduğunu savundu.


Anahtar Kelimeler: ' ' kanunsuzluk' itirazı

"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Nesibe Kuzu, "Pruva"yı yayımladı

İş yükününün hafifletmesini istediler

1 Mayıs, İskenderun'da kutlanacak

23 Nisan'da motosiklet korteji

Bayramda 'uçurtma şenliği'

Parkta 23 Nisan şenliği

Hastane bahçesinde korkutan yangın

Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Çalışkan'dan Özhaseki'ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!

İş dünyasının talebi 'mücbir sebep'

Belen'de makam koltuğuna Aybüke oturdu

Çocuk başkanlar istemlerini sıraladı

  • BIST 100

    10082,71%-0,11
  • DOLAR

    32,37% -0,14
  • EURO

    34,63% -0,47
  • GRAM ALTIN

    2391,53% -1,78
  • Ç. ALTIN

    3886,52% -0,62