CHP´li Selin Sayek Böke: Derin bir ekonomik buhran var

Ülkenin derin bir ekonomik buhran yaşadığını belirten ve 10 milyon evde en az 1 işsiz bulunduğunu savunup, AKP iktidarının göç politikasını eleştiren CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Türkiye´nin acilen bir seçime ihtiyacı olduğun

SİYASET 13.08.2021 17:02:07 0
CHP´li Selin Sayek Böke: Derin bir ekonomik buhran var

Akın Bodur/İskenderun

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, karanlığın içinden geçerken birlikte olmanın herkese güç ve kuvvet vereceğini ifade etti. Böke, 10 Ağustos´ta Antakya, Defne, Samandağ´la başladığı Hatay çalışmalarını İskenderun ve Arsuz´la sürdürdü. 

Partisinin İskenderun ilçe binasında milletvekilleri ve parti yöneticileriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen Böke, 'Türkiye gerçekten çok zor günlerden geçiyor. Böyle karanlık ve zor günlerde, karanlığın varlığını bilerek, onu değiştirme iradesini büyütüp, umudu, cesareti, öz güvenle var etmemiz gerekiyor. Bir arada olmaktan, işte o karanlığı, nereden kaynaklandığını ve değiştirme iradesini birlikte büyütme konusunda da kararlı olan Cumhuriyet Halk Partililerle bir arada olmaktan büyük bir onur duyuyorum ve gelecek adına da umut duyuyorum” dedi. 

Ülkede derin bir ekonomik buhran olduğunu, mutfakların yangın yerine döndüğünü anlatan CHP Genel Sekreteri Böke, “Ağır bir kriz halindeyiz. Derin bir ekonomik buhran var. 10 milyon evde en az 1 işsiz var. Mutfaklar yangın yerine dönmüş. Enflasyon açıklananın çok üzerinde. Türkiye´nin resmi istatistik kurumu olması gereken kurum, sinyalleri saraydan alıyor. İddiası o ki, tüketici için enflasyon 19. Oysa her birimiz biliyoruz ki, pazara markete gittiğimizde, eve gelen faturaya göre, enflasyon bundan çok daha yüksek. Ağır bir ekonomik buhran var. Ülkede çok acil aşmamız gereken ve bu ekonomik buhranla birlikte doğamız, çevre her taraf bir yakım halinde. İki hafta önce, Akdeniz´i sarıp sarmalayan büyük bir yangın felaketiyle karşılaştık. Yangını söndürmek için, hızlı adım atmak yerine, algıyı yönetmeyi seçen bir iktidarın izlediği yangın, canlarımızı aldı. Batı Karadeniz´e büyük bir sel felaketi geldi. Her şeyin başında şunu söyleyelim; bu felaketlerde krizleri yönetiyor olması gereken devleti, iktidar, bilerek, isteyerek bir krize sokmuş vaziyette. Maalesef iktidar ne felaketleri önlemek için, ne de yaşanan felaketi, yönetmek için üstlenmiş olduğu sorumluluğu yerine getirmiyor. Alınmış olan her yetki, beraberinde sorumluluk getirir. İktidarı derhal göreve çağırıyoruz. Bu acılar içerisinde unutmamamız gereken bir gerçek yaşanıyor. Bunları çözmesi gereken ve bir daha yaşanmasın diye yetki iktidardadır. İktidar, devleti yönetmek için almış olduğu sorumluluğu yerine getirmiyor. İktidarı derhal göreve çağırıyoruz. Ancak, hiçbir olayda çaresiz değiliz. Bu kadere mahkum değiliz. her felaketten sonra vatandaşa Resmi Gazete aracılığıyla vatandaşa ıban numarası veren değil, felaketlere karşı iradesini ortaya koyan bir siyasi anlayışa ihtiyaç var. Acilen bu siyasi anlayışın değişmesi ve felaketleri önleyecek, yaşandığı anda da algıyı değil, krizi yönetecek bir anlaşıya ihtiyaç var' diye konuştu.

Paris İklim Anlaşmasına onay istemi

Küresel krize yol açan, ülkenin gerçekliğine yol açan iklim krizine karşı adımların atılması gerektiğini belirten CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Paris İklim Anlaşması´nın Meclis´ten geçirilmesini istedi ve 'Biz buna hazırız' dedi. Türk Hava Kurumunun (THK) 19 yangın söndürme uçağı bulunduğunu ve AKP´nin 19 yıllık iktidarında 19 yangın söndürme aracının sıfırlandığını savunan Böke, bu nedenle canları ve ormanların kaybedilidini söyledi. Böke, 'Türk Hava Kurumunun kayyum başkanı, ´4 milyon dolar olsaydı, sadece 4 milyon dolar, burada hurdaya terk edilmiş olan yangın söndürme araçları uçardı ve yangınları büyümeden, canlarımızı almadan, o canlarımızın yaşamını güvence altına alan zeytin ağaçlarımızı yok etmeden, bize hayat veren bal arılarını, balın ortaya çıktığı doğayı yok etmeden önce yangınlar söndürülebilirdi´ dedi. Türk Hava Kurumunun kayyum başkanının kendisi ‘iktidarın siyası tercileri nedeniyle bütçeden 4 milyon dolar bize verilmediği için bu yangınlar söndürülemedi´ dedi. Meselenin siyasi olduğu çok açık. Sarayın 3 günlük masrafı 4 milyon lira. THK uçaklarının onarım maliyeti 4 milyon lira. Yani sarayın 3 günlük maliyetinin karşılığı' diye konuştu.

'Ülkenin acilen seçime ihtiyacı var'

Türkiye´nin seçime ihtiyacı olduğunu ve bu seçimin vakit kaybetmeden yapılması gerektiğini belirten CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Böke, şöyle konuştu: 'Çünkü, kaybettiğimiz her an Türkiye´nin bugününü ortaya çıkardı. Acilen bir seçim yapılmalıdır. İktidar, halkın yeni bir iktidar istediği gerçeğini çok iyi biliyor.'
RTÜK´ün yangın haberi yapan yayın kuruluşlarını cezalandırdığını, basının özgür olmadığını belirten Selin Sayek Böke, partililerinin her birinin basın mensubu gibi balkı bilgilendirse ve bu değişimi oluşturması gerektiğini ifade etti.

Afgan göçü, egemen güçlerin savaşı

Partisinin İskenderun´da partilileri ile görüşen, muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla toplantıda buluşan ve esnaf ziyareti yapan CHP Genel Sekreteri Böke, toplantıda kendisine yöneltilen 'Afgan göçünü neye bağlıyorsunuz?' sorusunu yanıtlayan Böke, 'Göçün nedenini açıklaması gereksenler iktidardakiler. Egemen güçlerin savaşınının vekili olmasını kabul etmiyoruz. Gizli kapaklı yapılan pazarlıklar, Türkiye adına değil, AKP adınadır' değerlendirmesini yaptı.
Basın toplantısında, AKP´nin uyguladığı göç politikasının Türkiye´yi provakasyonlara açık hale getirdiğini öne süren CHP Genel Sekreteri Böke, çok dikkatli olunması gereken bir dönemde bulunduğumuzu belirtti. Türkiye´nin kontrolsüz bir göç merkezi olmaktan çıkması için iktidarın değişmesi gerektiğini söyleyen Böke, partisinin göçmen meselesine yaklaşımının ´insani, ahlaki ve siyasi´ sorumluluk olduğunu ama bunun gerçek sorumlunun unutmadan uygulanması gerektiğini kaydetti. CHP Genel Sekreteri Böke, 'Ülkenin sorunlarına karşı reçetemiz hazır. İlk 100 günde, 1 yılda ne yapacağımızı adım adım biliyoruz. Bu tabloya mahkum değiliz. Bu kader değil. İnsan eliyle yazılmış kader nedeniyle bu krizi yaşıyoruz' değerlendirmesini yaptı.

'Sanki yarın seçim olacakmış gibi hazırlık içindeyiz'

Parlamentonun açılacağı 1 Ekim´e kadar sahalarda olacaklarını belirten Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, 'Sanki yarın seçim olacakmış gibi hazırlık içindeyiz' dedi ve Hatay´a devlet yatırımı yapmadığını savunduğu, ´üvey evlat´ muamelesi yapmakla suçladığı AKP hükümetini eleştirdi. Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir de, 'Bir kişi tek başına bir şey değildir. Ama el ele, gönül gönüle verilirse, emeğin karşılığı görülür ve alınır. Birlikte doğru siyaset yaptığımızda vekil sayımız artacağını ve daha rahat siyaset yapacağımıza inanıyorum' diye konuştu. Hatay Milletvekili Serkan Topal ve Arsuz Belediyesi eski Başkanı Nazım Culha´nın da katıldığı toplantıda selamlama konuşmaları yapanlardan CHP İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu da, ülkenin sel, yangın, felaket, afet ülkesine dönerken, yönetenlerin uzaya gitmekten bahsettiğini savundu ve iktidarı eleştirdi. CHP İskenderun İlçe Başkanı Ramiz Parlar ise partiye çok büyük katkıları bulunduğunu ifade ettiği partisinin genel sekreteri Böke´ye teşekkür etti. CHP Genel Sekreteri Böke, milletvekilleri Topal, Güzelmansur ve Tokdemir ile partisinin il ve ilçe yöneticileriyle birlikte Özçelik İş sendikasında kentteki sivil toplum kuruluşları ve muhtarlarla toplantı düzenledi, esnaf gezisi de yaptı.


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,29
  • EURO

    35,09% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2308,86% 1,39
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29