CHP'li kadınlardan eş zamanlı açıklama

Kadınlardan "Kadınların can simidi İstanbul Sözleşmesi'nden asla vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz" vurgusu

GÜNCEL 25.11.2022 16:11:00 0
CHP

Sadet Berkyürek/İskenderun

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününün, dünya çapında şiddete karşı dayanışmayı yükseltme, mücadeleyi büyütme ve şiddet nedeniyle yaşamını kaybeden kadınların anma günü olduğunu belirtti. CHP'li kadınlar, "Kadınların can simidi İstanbul Sözleşmesi'nden asla vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz" açıklamasını yaptı. Ülkemizde son zamanlarda öldürülen kadınların isimlerini sıralayıp, anımsatan CHP İskenderun Kadın Kolları Başkanı Nurhayat Kılınç, "Bu kadınlar sayı değildi, hayatın ta kendisiydi" dedi.

Tarih sayfalarında 25 Kasım'ı özel kılan ve sorumluluk yükleyen onurlu bir mücadelenin hikayesi olduğunu belirten ve Mirabel kardeşlerin yaşadıklarını anlatan CHP İskenderun Kadın Kolları Başkanı Nurhayat Kılınç, BM'nin 1999 yılında 25 Kasım'ı Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ilan ettiğini anımsattı. Öldürülen kadınlardan Edanur Demir (17), Sıla Şentürk (16), Hasret Dalkoparan (20), Elif Gültekin (14), Beyhan Biçer (41) ve isimlerini tek tek saymanın günler süreceği binlerce kadının katledildiğini belirten Kılınç, şöyle konuştu: "Bu kadınlar sayı değildi, hayatın ta kendisiydi. Anne, evlat, abla, kız kardeş, arkadaş, öğretmen, doktor, mühendis, hemşire, karşı komşu... Yaşamdan koparılan kadınların arasında gözü yaşlı anneler, babalar, çocuklar kaldı."

"Şüpheli kadın cinayeti yok, etkin yürütülmeyen soruşturmalar var"

Ülkede yaşayan kadınların en temel hakkı olan yaşam hakkı için direndiğini belirten Kılınç, "AKP'nin iktidara geldiği 2022 yılından bu yana kadın cinayetlerinin sistematik olarak attı. Kadın Cinayetlerini Durduracağı Platformu'nun verilerine göre, 2002 yılında 66 kadın cinayeti işlenirken, 2021 yılında 217'si şüpheli olmak üzere 497 kadın hayattan koparıldı. 1 Ocak 2022 ile 1 Kasım 2022 arasında ise 202'si şüpheli olmak üzere en az 482 kadın öldürüldü. Şüpheli kadın cinayeti yoktur, etkin yürütülmeyen soruşturmalar vardır" dedi.

"İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz"

Partisi CHP'nin 81 il ve 973 ilçede yaptığı eş zamanlı açıklamayla, kadınları korumayan, şiddeti tolere edilebilir bulan, öldürülen kadınları sadece sayı olarak nitelendiren zihniyete bir kez daha seslendiklerini söyleyen Nurhayat Kılınç, "Her kadın bir hayattır" diye konuştu. Kadın cinayetlerinin politik olduğunu belirten CHP İskenderun Kadın Kolları Başkanı Kılınç, parti binasında düzenlediği basın toplantısında şöyle konuştu: "Kadınların can simidi İstanbul Sözleşmesi'nden asla vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. İktidara geldiğimizde genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun söz verdiği gibi 24 saat içinde İstanbul Sözleşmesini yeniden yürürlüğe koyacağız. İki yıl önce İstanbul Sözleşmesi'nin bir maddesini hayata geçirdik. Genel merkezimizde 'Alo Şiddet' hattı kurduk. 'YaşamHak' projemiz aracılığıyla 4448285 numaralı hattı arayan tüm şiddet mağduru kadın ve çocuklar, 7/24 ücretsiz destek hizmeti verdik, vermeye de devam ediyoruz. YaşamHak projemiz kapsamında bugüne kadar binlerce kadının hayatına birebir dokunduk. 81 ilde 129 gönüllü avukat ekibi kurduk. Bu sürede 1.135 kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarını takip ettik. Sivil toplum örgütleri, meslek odaları, barolar ve yerel yönetimlerle 125 protokol imzaladık."

"Kadın erkek hep birlikte sesimizi yükselteceğiz"

İktidara geldiklerinde yol haritalarının hazır olduğunu anlatan CHP İskenderun Kadın Kolları Başkanı Nurhayat Kılınç, partisinin ilçe yönetimi, kadın kolları üyelerinin de katıldığı toplantıda, "Kadını güçlendirecek eşitlikçi politikaları derhal uygulamaya koyacağız. Bizlere ülkemizin ve partimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ten kalan büyük bir mücadele mirası var. Hiçbirimiz eşitlik mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Bugün sokaklara çıkarken, haklarımızı ve demokrasiyi savunmak için orada olacağız, kadın erkek hep birlikte sesimizi yükselteceğiz" diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: ' kadınlardan zamanlı açıklama

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19