Çiftçinin pamukta beklentisi sıralandı

MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, Hatay´da pamuk hasatında çiftçilerin karşılaştığı sorunlar ve çözümlerini TBMM´de yaptığı açıklamayla ifade etti.

SİYASET 5.10.2019 09:15:41 0
Çiftçinin pamukta beklentisi sıralandı

Akın Bodur/İskenderun

Eylül-Ekim aylarının pamuk hasatının başladığı günler olduğunu ifade eden milletvekili Kaşıkçı, pamuğun ülke ve dünyada stratejik öneme sahip bitki olduğunu belirtti. 'Sadece uygun iklim şartlarını sağlayan ülkeler tarafından ekimi yapılan bu bitki, üretimi yapılan ülkelere önemli katkılar sunmaktadır. Pamuk, üretimi yapılan ülkeye sağladığı katma değerin yanı sıra önemli ölçüde de istihdam sağlamaktadır.
Böylesine önemli bir ürün olan pamuğun dünya üretiminin yüzde 80´ine yakını Türkiye´nin de içinde bulunduğu az sayıda ülke tarafından gerçekleştirilmektedir. Pamuk ekim alanlarında Türkiye dünyadaki ilk 10 ülke arasında yer almaktadır' diyen milletvekili Kaşıkçı, açıklamasında şunları belirtti: 'Pamuk üretimi yapılan ülkeler tarafından pamuk üreticisi önemli ölçüde desteklenmektedir. Ülkemizde de gerek pamuk ekim alanlarının artırılması ve gerekse de üreticinin desteklenmesi konusunda önemli çalışmalar yapıldığını bilmekteyiz. Yapılan bunca çalışmaya rağmen ülkemiz pamuk ihtiyacını hala tam olarak karşılayamamaktadır. Her yıl önemli ölçüde pamuk ithalatı yapılarak bu açık kapatılmaya çalışılmaktadır. Bu da ülkemize artı maliyet doğurmaktadır. Bu noktada pamuk hasatının başladığı bu günlerde Hataylı çiftçilerin karşı karşıya kaldığı sıkıntılar ve bu sıkıntılara yönelik çözüm önerilerimizi paylaşmak istiyoruz.
Ürün hasatının başlaması ile birlikte rekolte ve fiyatların nerede ise bir önce ki yıla göre yarı yarıya düşmesi çiftçimizin sonbahar olan hasat mevsimini karakışa çevirmiştir. Hataylı çiftçinin, pamuk sezonu boyunca bin bir zahmet ve emeğe katlanıp alacağı ürünle kurduğu planlar nerede ise alt-üst olmak üzeredir. Bir önceki yıla göre artan maliyetlerin yanında bu yılki düşük rekolte ve fiyatlara önlem alınmaz ise bu meselenin sosyal bir yara haline dönüşmesinden endişe duymaktayız. Geçen yıl dönüm başına 550-600 kilo civarında elde edilen ürün verimliliği bu yıl hasatın başlaması ile birlikte 300-350 kilo seviyesine düşmüştür. Rekoltedeki bu düşüş tüm pamuk ekim bölgelerin de gözlenmektedir. Rekoltedeki düşüklüğe karşılık oluşacak arz talebinin fiyatları arttırması beklenirken aksine fiyatların geçen yıl ki seviyenin nerede ise yarısına tekabül eden rakamlara inmesi çiftçinin zor durumundan istifade eden fırsatçıların harekete geçtiğini göstermektedir. Çiftçi geçen yıl dönüm başına 550-600 kilo ürün alıp elde ettiği ürünün kilogramını 4,5 lira civarında satarken, bu yıl hasatın başlaması ile dönüm başına ancak 300-350 kilo ürün elde edip kilogramını 2.80-3 lira arasında satabilmektedir. Hem rekolte hem de ürün fiyatı bakımından geçtiğimiz yıla oranla yarı yarıya düşüş var. Çiftimiz geçen yılki ürün verimliliğine ve fiyat aralığına bul yıl ulaşmış olsa dahi hali hazırda zaten birçok sıkıntı ile karşı karşıya kalacaktı, ancak beklenmedik rekolte ve fiyat düşüklüğü önceki sıkıntılarına çözüm arayan çiftçiyi tümüyle çaresiz bırakmıştır.'
Çözüm önerilerinin bakanlıktan tarafından dikkate alınmasını beklediklerini ifade eden milletvekili Kaşıkçı, Hataylı çiftçilerden Reyhanlı yöresindekilerin destekleme ödemesinde verim değerinin 620-650 kilodan 500 kiloya düşmesine anlam veremez ve bu sorun henüz çözüm beklerken, Kırıkhanlı üretici önceki yıllarda bir bütün halinde aldığı desteklemeyi bu yıl neden iki parça halinde ödendiğine anlam verememektedir. Kumlulu çiftçi elektrik fiyatlarındaki yüksek artışın sebebine anlam veremez ve bu artışın getirdiği ilave yüke çözüm beklerken, Antakyalı üretici elektrik dağıtım şirketleri tarafından elektrik faturalarının neden mahsulden mahsule tahsil edilmediğine anlam verememekte ve bu soruna çözüm beklemektedir. Hataylı çiftçi, döviz kurundaki artış sebebiyle artan tarım ilaçları ve gübre fiyatlarının kurda yaşanan düşüşe rağmen neden hala aynı seyirde devam ettiğine anlam veremezken ve bu sorun hala çözüm beklerken, rekoltede ve fiyatlarda yaşanan yarı yarıya düşüş biraz önce saydığım tüm sorunların üstüne çıkmıştır. Hasat dönemi büyük bir sıkıntı ile karşı karşıya kalan çiftçilerimizin daha fazla mağduriyet yaşamaması için; iki parça halinde ödenen pamuk desteklemesinin tekrar eskisi gibi tek parça halinde ödenmesi, elektrik birim fiyatları üzerindeki yükün azaltılması ve aylık tahsil edilen faturaların mahsulden mahsule olarak yeniden düzenlenmesi, kur dalgalanması ile artan tarım ilaçları ve gübre fiyatlarının yeniden normal seviyelere çekilip bu şirketlerin devletin denetimi altına alınması, Ziraat Bankasına olan borçlarının faizsiz olarak en az ilk iki yıl ödemesiz 5 yıla yayılması, geçen yıl 4.5 lira seyrinde devam eden pamuk fiyatının bu yıl aşağıda kalmaması ve gerekirse TMO´nun devreye sokulması, 2019 yılı pamuk desteklemelerinin kilo başına 1.5 liraya çıkartılması, 2019 yılı pamuk desteklemelerinin Ocak ayından önce çiftçilere ödenmesi, yaşanan sorunlara getirilen çözüm önerileri çiftçilerin umutsuzluğa kapılıp tarıma küsmemesi ve aynı zamanda ülkeye sağladıkları ekonomik katkının artarak devam etmesi içindir.'


Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

Proje üreten derneklere destek sözü

"Hizmetler vatandaşın ayağına götürülecek"

"Rekor oyla" destek istedi

Konteyner kentte seçim çalışması

Hak sahipliğinde 1 günlük başvuru süresi

Pirireis sakinleriyle iftarda buluşan CHP: Seçimi kazanacağız

Öntürk: Önceliğimiz konut ihtiyacının karşılanması

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,31% 0,18
  • EURO

    35,06% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2283,19% 0,26
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00