Çığlığa ses oldular

Çocuğunun önünde eski kocası tarafından öldürülen Emine Bulut cinayeti

GÜNCEL 26.08.2019 11:07:00 0
Çığlığa ses oldular

* 10 yaşındaki çocuğunun gözü önünde dört yıl önce boşandığı eski eşi tarafından bıçakla ve vahşice öldürülen Emine Bulut cinayetine yönelik tepkiler sürüyor. Cinayet, Hatay´da toplumun ner kesimi tarafından kınanıyor. CHP, İskenderun, Arsuz ve Defne´de düzenlediği ayrı ayrı basın açıklamalarıyla vahşi cinayeti kınadı. CHP İskenderun Kadın Kolları Başkanı Muhsine Korkmaz, 'Türkiye´de kadın olmanın ne kadar zor olduğuna her gün onlarca korkunç örnekle tanık oluyoruz' dedi. Korkmaz, 'Bilinsin ki kimse bu cinayetten kendini aklayamaz; Kadın düşmanı politikalarla her gün karşımıza çıkanlar, hâkim karşısına jilet gibi takım elbisesiyle çıktığı için kadın katillerine iyi hal indirimi uygulayanlar, dört yıldır yürürlükte olan ancak uygulanmayan İstanbul Sözleşmesi´nin gereğini yerine getirmeyenler, kadınları bu erkek şiddetinden korumaya odaklanmak yerine, ´ne yapar ne ederiz de boşanmaları engelleriz´ diye meclis komisyonları kuranlar, boşanmayı tabulaştıranlar, nafaka hakkına saldıranlar, yıllar süren mücadelelerle kazandığımız her bir hakkımızı elimizden almaya çalışanlar, kadınları korumayan, haklarımıza saldıranlar bu cinayete ortaktır' değerlendirmesini yaptı. Cinayeti nefretle kınadığını belirten AKP Hatay İl Kadın Kolları Başkanı Sara Gök de 'Bunun hiç bir haklılığı olamaz! Ne Emine Bulut ne Tuba Erkol ne hiçbir kadın ölmek istemiyor. Hiçbir gerekçenin ardına sığınılmasına müsade etmeden kadına yönelik şiddetle topyekün mücadele etmek zorunluluktur' açıklamasını yaptı. İskenderun Kaymakamı İskender Yönden de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kadınların toplumsal hayatın devlet ve millet yapımızın odağında olduğunu belirtti. Hatay Milletvekili Güzelmansur, 'Bu vahşet karşısında sesiz kalamayız, bu sorunu çözmek hepimizin görevi' değerlendirmesinde bulunurken, Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez ise 'Kadın cinayetleri hep politiktir' görüşünü kaydetti.

Akın Bodur/İskenderun
'Ölmek istemiyorum' diyen bir anne, 'Anne lütfen ölme' diyen 10 yaşındaki bir çocuk... Ve eski eşi tarafından Kırıkkale´de öldürülen bir kadının yaşadığını acı dramın adı; Emine Bulut cinayeti...
9 yaşındaki çocuğunun gözü önünde dört yıl önce boşandığı eski eşi Fedai Varan (43) tarafından bıçakla ve vahşice öldürülen Emine Bulut (38) cinayetine yönelik tepkiler sürüyor. Cinayet, Hatay´da toplumun ner kesimi tarafından kınanıyor. CHP, İskenderun, Arsuz, Dörtyol, Antakya ve Defne´de düzenlediği ayrı ayrı basın açıklamalarıyla vahşi cinayeti kınadı. Arsuz´da CHP Kadın Kolları Başkanı Sibel Uslu´nun yaptığı basın açıklamasına Hatay Milletvekilleri Suzan Şahin ve Mehmet Güzelmansur ile Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven ve belediye meclisi üyeleri de katıldı. Hatay Milletvekili Güzelmansur da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 'Emine Bulut cinayetini kınamak ve toplumsal anlamda tepkimizi dile getirmek üzere CHP Arsuz Kadın Kollarımız tarafından düzenlenen basın açıklamasındayız. Bu vahşet karşısında sesiz kalamayız, bu sorunu çözmek hepimizin görevi' değerlendirmesini yaptı.
İskenderun kaymakamı İskender Yönden de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kadınların toplumsal hayatın devlet ve millet yapımızın odağında olduğunu belirtti.

'Kadınları korumayanlar bu cinayete ortaktır'
Yine bir kadının eski eşi tarafından çocuğunun gözleri önünde öldürüldüğünü belirten CHP İskenderun Kadın Kolları Başkanı Muhsine Korkmaz, partisinin ilçe binasında önceki gün düzenlediği basın toplantısında, 'Türkiye´de kadın olmanın ne kadar zor olduğuna her gün onlarca korkunç örnekle tanık oluyoruz' dedi. Korkmaz, 'Her gün onlarca kız kardeşimiz erkek şiddetine maruz kalıyor. Yetmiyor, katilin ceza alması için mücadele etmemiz gerekiyor. Çünkü bu ülkede kadın katili erkeklerin ceza alması için mücadele etmek gerekiyor! Çünkü bu ülkede adalet de erkek! Bilinsin ki kimse bu cinayetten kendini aklayamaz;

Kadın düşmanı politikalarla her gün karşımıza çıkanlar, hâkim karşısına jilet gibi takım elbisesiyle çıktığı için kadın katillerine iyi hal indirimi uygulayanlar, dört yıldır yürürlükte olan ancak uygulanmayan İstanbul Sözleşmesi´nin gereğini yerine getirmeyenler, kadınları bu erkek şiddetinden korumaya odaklanmak yerine, ´ne yapar ne ederiz de boşanmaları engelleriz´ diye meclis komisyonları kuranlar, boşanmayı tabulaştıranlar, nafaka hakkına saldıranlar, yıllar süren mücadelelerle kazandığımız her bir hakkımızı elimizden almaya çalışanlar, kadınları korumayan, haklarımıza saldıranlar bu cinayete ortaktır' değerlendirmesini yaptı.

'İstanbul Sözleşmesi uygulanmadığı sürece bitmeyecek'
'Bu kadar kadının ölmesi, bu kadar çocuğun annesiz kalması yetmedi mi?' diye soran CHP İskenderun Kadın Kolları Başkanı Korkmaz, açıklamasını şöyle sürdürdü: 'Biz bu ülkenin erkek adaletine dayanamıyoruz. ´Bir kişi daha eksilmeyeceğiz´ dedikçe onlarca eksiliyoruz. Dün sadece Emine Bulut´un haykırışını izledik ama 2019´da erkekler tarafından katledilen 223 kadın da ölmek istemiyorum, diye haykırdı. Neden kadın cinayetlerine, kadına şiddete son veremiyoruz? Caydırıcı ve uygulanabilir cezalar gelmediği sürece, kadın cinayetlerini önlemek üzere konulan 6284 sayılı koruma kanunu ve İstanbul Sözleşmesi tam olarak uygulanmadığı, katil erkeklere ödül gibi dağıtılan indirimlere bir son verilmediği sürece bitmeyecek. Emine Bulut bir tane değil, bir kerelik değil, tesadüfi değil. Üzülürken de öfkelenirken de bunu aklımızda tutmalıyız. Biz iyi hal indirimi, tahrik indirimi ve ölmek istemiyoruz. Bu vahşete karşı sessiz kalmıyoruz!, kalmayacağız! Alışmayacağız, susmayacağız. Bizler kadınlar ölmesin diye mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu zalimlere, ve bu zalimleri koruyanlara karşı birlik olacağız.'
Ülkede toplumun, çocuğa, kadına, ağaca sokak hayvanlarına sahip çıkanlar ve sahip çıkmayanlar olarak ikiyi ayrıldığını ifade eden CHP İskenderun Kadın Kolları Başkanı Korkmaz, 'Kadın bedeni üzerinden siyaset yapan zihniyetin ülkeyi getirdiği son nokta budur. Kadına yönelik şiddetin cinayetle noktalandığı bu ülkede son yönelen vahşete sessiz kalınmaması, çocukların ve kadınların güvenli bir geleceğe kavuşturulması şartlarının sağlanmasını ve geleceklerinin güvence altına alınması, şiddet olgusunun kadın bedenden el çektirilmesini, yargı sisteminin en ağır cezası bu caniler için vermesini, eğitimin de bu şekilde yönlendirilmesi önemlidir' dedi.
Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetinin bir toplantıyla ele alınamayacak kadar önemli olduğunu belirten CHP İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu da bu tür yaklaşımda bulunanlara en ağır cezanın verilmesini talep ettiklerini ifade etti. Yaşanan olaylara karşı hiçbir tepki göstermeyenleri de kınayan Mansuroğlu, 'İnşallah bunu yapanlar cezasız kalmayacak. Bizler de soruna kadar takipçisi olacağız' diye konuştu.

Yönden: Kadınlarımız yalnız değildir
İskenderun Kaymakamı İskender Yönden de ´Emine Bulut´ cinayetini kınayan bir görselin bulunduğu ve kadınların toplumsal hayatın devlet ve millet yapımızın odağında olduğunu ifade ettiği açıklamasında kadınlara şöyle seslendi: 'Saygıdeğer Hanımefendiler; Annelik görevi başta olmak üzere, toplumsal yapıyı şekillendiren, topluma faydalı bireylerin yetişmesinde önemli bir rol üstlenen, üretime katkıda bulunarak birçok ulvi görevleri yerine getiren kadınlarımız toplumsal hayatımız ile devlet ve millet yapımızın odağında yer almaktadır. ´Cennet annelerin ayakları altındadır´ buyruğuna bizleri muhatap kılan bir anlayışın mensupları olan bizler, bugüne kadar kadınlara yönelik her türlü öfkenin, şiddettin, ayrımcılığın ve istismarın karşısında olduğumuz gibi bundan sonra da bu şekilde olmaya kararlılıkla devam edeceğimizden zerre-i miskal kadar şüpheniz olmasın. Yaşamımızın her anında varlıklarıyla onurlandığımız, nesillerimizin eğitiminde ve yetişmesinde sevgi ve şefkat kucağı olan, asil duyguların kaynağı ve faziletin eşsiz timsali kadınlarımız yalnız değildir.'

'Kadın cinayetleri hep politiktir'
Hatay barosu Başkanı Ekrem Dönmez de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunlara yer verdi: 'Anne lütfen ölme, çığlığının her zerresinde kadın cinayetlerini ve kadına yönelik şiddeti görmezden gelen, önlem almayan, kadını birey saymayan ve bütün bunlardan dolayı da utanmayan herkesin günahı var. Unutmayın kadın cinayetleri hep politiktir.'
Emine Bulut cinayetine tepki gösteren AKP Hatay İl Kadın Kolları Başkanı Sara Gök de 'Bunun hiç bir haklılığı olamaz' açıklamasında bulundu. Emine Bulut´un eski eşi tarafından boğazından bıçaklandıktan sonraki görüntülerin Türkiye´yi ayağa kaldırdığını ve ülkenin bu olaya sessiz kalmadığını ifade eden AKP Hatay İl Kadın Kolları Başkanı Gök, 'Kadına, yalnızca kadın oldukları için uygulanan şiddeti nefretle kınıyorum. Vahset kelimesi dahi yaşadığımız bu acı olayı tanımlamaya yetmiyor. Toplum olarak etkileniyor olsakta 10 yaşındaki bir çocuğun yaşadığı travmayı düşündükçe tüylerimiz ürperiyor. Evladının gözü önünde katledilen Emine Bulut´un katili en ağır cezayı alacaktır. ´Ölmek istemiyorum!´” diyen bir annenin hayatı, ´Anne ne olur ölme!´ diyen bir evladın çocukluğu elinden alındı. Sebebi ne olursa olsun bir evladın önünde annesinin öldürülmesi ne demektir? Bunun hiç bir haklılığı olamaz! Ne Emine Bulut ne Tuba Erkol ne hiçbir kadın ölmek istemiyor. Hiçbir gerekçenin ardına sığınılmasına müsade etmeden kadına yönelik şiddetle topyekün mücadele etmek zorunluluktur' değerlendirmesinde bulundu.
CHP Antakya Kadın Kolları Başkanvekili Funda Çalışkan da düzenlenen basın açıklamasında, Emine Bulut cinayetine tepki gösterdi ve halka kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinde ortak tavır almaya davet etti. CHP Dörtyol Kadın Kolları Başkanı Meral Çetin ise Türkiye´nin de imzası bulunan uluslararası düzeyde geçerliliği bulunan İstanbul Sözleşmesi´nin gereğini yerine getirmesinin kadına yönelik şiddet ve cinayetleri azaltacağını ifade etti.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57