Çikolata parasıyla meslek lisesi

İBB’de görevli 90 bin personelin bayram şekeri almak yerine Hatay için bağışladığı paralarla başladı.

EĞITIM 11.02.2024 14:04:00 0
Çikolata parasıyla meslek lisesi

Çikolata parasıyla meslek lisesi

İskenderun/SES
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerinden KİPTAŞ tarafından Kırıkhan'da yapımına başlanan İBB Emekçileri Lisesi’nin temeli CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve milletvekillerinin de katıldığı törenle atıldı. Okulun yapımı, İBB’de görevli 90 bin personelin bayram şekeri almak yerine Hatay için bağışladığı paralarla başladı. 


Hatay'da deprem sonrası yaşanan sorunları ve bu sorunların çözülememesini eleştiren CHP Genel Başkanı Özel, yaşanan depremlerde 50 bin 783 vatandaşın hayatını kaybettiğini anımsatarak, kendilerini depremin ilk anından itibaren bu meseleyi siyasi bir mesele olarak görmekten ve istismar etmekten özellikle geri durduklarını ancak depremin üç gün sonrasında Cumhurbaşkanı’nın 'hiç kimse merak etmesin. Deprem konutu ihtiyacı 600 binin üzerinde hepsini bir yıl içinde herkese teslim edeceğim' dediğini sözledi. Özel, "Hem devlet gücünü bir siyasi partinin çıkarlarına tahvil etmeye hem de devletin gücünü olduğundan farklı göstererek bir yıl sonrasıyla ilgili tutamayacağı sözler vererek, ilk günden niyetinin ne olduğunu birkaç ay sonra yaklaşan genel seçimi gözeterek gösterdi" değerlendirmesini yaptı. Depremin ilk üç gününde büyük bir koordinasyonsuzluk, büyük bir panik ve hatta görevi ihmale varabilecek yanlış kararların alındığını belirten Özel, ilk üç günde "aman iktidar yapamıyor da belediyeler mi yapıyor" görüntüsü olmasın diye, şehirlerin girişinde tırların, vinçlerin bekletildiğini ve yapılması gerekenlerin geciktirildiğin, aynı zamanda darbe paronasıyla da silahlı kuvvetlerin vatandaşlara yardım için çıkmasına izin verilmediğini savundu. 2021 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi Araştırma Komisyonu raporuna göre Türkiye'de 10 milyon civarındaki yapı stokunun 6 ile 7 milyon arasındaki bir bölümünün kısmi ya da yüksek riskli konutlar olduğu tespit edilmesine rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Murat Kurum'un deprem riski altındaki binalarla ilgilenmediğini ifade eden Özel, "Antakya, Defne, Hassa, Kırıkhan'da binaların yüzde 29 ila yüzde 51'inin depreme karşı dirençsiz olduğu daha önceden yayınlanan raporlarda yazıyordu. Jeoloji Mühendisleri Odası Şubat 2021 yılında, Antakya'da, Defne'de, Hassa'da, Kırıkhan'da, Reyhanlı'da, Dörtyol'da ve Erzin'de 25 mahallenin doğrudan diri fay hatları üzerinde olduğunu ve derhal taşınmaları gerektiğini söylemişti. Bu konuda önlem almak yerine imar affı çıkarmayı tercih ettiler. Hatay'da 56.000, Malatya'da 22.000, Kahramanmaraş'ta 30.000 yapı temel mühendislik hizmetleri aldığı şüpheli oldukları halde toplamda 294.000 yapı imar affından yararlandı. Affedildi ve denetim dışında bırakıldı. Sonra bu deprem yaşandı" diye konuştu. HBB'nin yazılı açıklamasına göre Özel, 90 bin kişinin sadece bayram çikolatalarından vazgeçtiğinde koskocaman bir meslek lisesini yeniden inşa etme imkanı doğduğunu belirtti ve Hatay’dan hiçbir zaman ellerini çekmeyeceklerini söyledi.
İBB Başkanı İmamoğlu da hem depremin yıl dönümünde Hataylıların acılarını paylaşmak hem de depremden zarar gören Kırıkhan ve Teknik Anadolu Lisesinin yerine KİPTAŞ'ın katlılarıyla yeniden inşa edilecek okulun temel atma töreni için geldiklerini söyledi. İmamoğlu, okulun, derslikleri, laboratuvarları, güzel sanatlar atölyesi, çok amaçlı salonu, yemekhanesi, spor salonuyla ve bütün altyapısıyla çok sağlam, modern ve kaliteli bir şekilde inşa edileceğini ve en kısa sürede tamamlanarak, Hatay Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teslim edileceğini, İBB Emekçileri Lisesi adını alacak olan okulun İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanları ile Hataylılar arasında çok özel bir sevgi ve kardeşlik simgesine dönüşeceğini söyledi. Hatay'da 24 bine yakın insanın hayatını kaybettiğini anlatan Savaş, ise depremin ilk üç günü yalnız bırakıldıklarını, üçüncü gününden itibaren Hatay’a yurt içi ve yurt dışından yardımlar geldiğini belirtti. Savaş, “Hatay’a en çok sahip çıkan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve çalışanları oldu. Gerçekten ilk günden itibaren Hatay'ın her noktasında bizimle hemhal oldular. Hatay'ın yarasını sarmak için birlik beraberlik içinde bize destek oldular. İnşallah, bu okuldan 'inşaatları' güzel yapacak insanlarımız çıkacaktır. Güzel yerlerde okuyacaklardır" diye konuştu.
Okulun temel atma töreni sonrası Savaş ve İBB Başkanı İmamoğlu, 6 Şubat depreminde hayatını kaybedenlerin defnedildiği Kırıkhan Asri Mezarlığı ve Narlıca Deprem Şehitleri Mezarlığı'nı ziyaret edip, dua etti ve yakınlarını kaybedenlere başsağlığı diledi. Mezarlıkta Kur'an-ı Kerim okundu ve kabirlere karanfil bırakıldı.


Anahtar Kelimeler: Çikolata parasıyla meslek lisesi

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19