´Cinayetlerde çarpık değerler de etkili´

Üniversiteli Buket´in öldürülmesine kadınlar tepki gösterdi

GÜNCEL 18.01.2019 12:14:18 0
´Cinayetlerde çarpık değerler de etkili´

Akın Bodur

Eğitim için gittiği Ukrayna´nın Harkov kentinde ev arkadaşı Zeynep Hüsnübeyi (22) ile birlikte bıçaklanarak öldürülen Samandağlı tıp fakültesi öğrencisi Buket Yıldız´ın (20) cinayete kurban gitmesine kadınlar tepki gösterdi.
Samandağ Kadın Platformu ve Hatay Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu, dün cinayeti basın açıklaması ve yürüyüşle protesto etti. Gelinliği tabuta sarılan tıp öğrencisi Buket Yıldız, geçen hafta memleketi Samandağ´ın Çiğdede Mahallesinde, ağıtlarla toprağa verilmişti.
Samandağ Abdullah Cömert Alanında açıklama yapan kadınlar, Hatay´daki kadın kurumları olarak davanın takipçisi olacaklarını belirtti. Protestoda, öldürülen 20 yaşındaki üniversiteli Buket Yıldız´ın ailesi adına Nevide Kimyon da açıklama yaptı.

'Politikalarla kadınların hayatları değersizleştiriliyor'
Samandağ Kadın Platformu ile Hatay Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu adına açıklama yapan Serap Aldıç Sakallı, isyanlarının katledilen kadınlardan kaynaklandığını ifade etti. Bir erkeğin vahşetiyle iki kadının daha cinayet kurbanı olduğunu ifade eden Sakallı, 'Buket ve Zeynep... Bitmiyor, azalmıyor, artarak devam ediyor. Çok şey söylenebilir ama bize göre, çarpık değerler silsilesi ve iki yüzlü ahlakın bu cinayetlerde payı var. Dahası toplumsal baskının ve her türde şiddetin arttığı politik ortamda kadına yönelik şiddetin azalmasını ya da bitmesini beklemenin de saflık olduğunu biliyoruz. Çünkü mevcut politikalarla kadınların hayatları değersizleştiriliyor. Üretmesin, okumasın, dışarı çıkmasın, kahkaha atmasın, kendilerinin istediği gibi giyinsin istiyorlar, hakları olmadığı halde. Ataerkil sistem kadın cinayetlerinde her seferinde farklı farklı bahaneler türetiyor. Kimi kadın transfobi nedeniyle, kimi kadın ahlaksız olarak yaftalandığı için, kimi kadınsa bir erkeğin yakınlaşmasını reddettiği için öldürülüyor. Biz bu ölümlerin münferit olmadığını, ataerkil sistemin ve ahlakının sonucu olduğunu biliyor ve artık bir son bulmasını istiyoruz' dedi.

Hakimlere seslendiler, ´iyi hal indirimi´ uygulamayın
Kadın örgütleri olarak, bu kadar vahşileşmiş erkek şiddeti ve erkek vahşetinin sonucu olan kadın cinayetlerinin, politik olduğunu savunan ve buna itiraz ettiklerini anlatan Sakallı, şu değerlendirmeyi yaptı: 'Kadınları şiddetten korurken cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık yapmayacağını İstanbul Sözleşmesi´nin 4. maddesi ile taahhüt eden devletin bu kararı uygulamasını, Anayasa ve diğer ilgili yasalarda tüm kadınların yaşam, eğitim ve sağlık gibi temel haklarının güvence altına alınmasını yetkililerden talep ediyoruz. Hakimlere de çağrı yapıyoruz; Kadın cinayetlerinde iyi hal indirimi uygulamayın.
Buket, Zeynep ve bütün kadın cinayetleri, vicdanların çok uzağında kalmasın. Basında yer alan sıradan bir haber olmasın ve basın, Buket Yıldız kadın cinayetinde olduğu gibi gerçeği yansıtmayan, magazinsel bir boyuta indirgeyen ve kadına şiddeti adeta meşru kılan bir dil kullanmasın. Katiller, bir takım adli tiyatrolar ve mizansenler ile hafifletici sebeplerle mazur görülmesin ve en ağır ceza verilsin. Hatay´daki bütün kadın kurumları Buket ve Zeynep´in katili en ağır cezaya çarptırılana kadar davanın takipçisi olacağız. Bir kişi daha eksilmeyeceğiz. Buket, Zeynep ve öldürülen bütün kadınlar, kız kardeşlerimizdir.'


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,33% 0,21
  • EURO

    34,83% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2324,83% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00