Çocuk istismarına karşı imza desteği

İskenderun Kadın Platformu, son dönemlerde artış gösteren çocuk istismarı olaylarına karşı acil eylem planına imza desteği istedi. İmzalar ilgili bakanlıklara 9 maddeyle özetlenen taleplerle birlikte teslim edilecek.

İSKENDERUN 26.01.2018 17:06:07 0
Çocuk istismarına karşı imza desteği

Sadet Berkyürek/İskenderun

Ulucami Caddesi üzerinde saat 12.00-17.00 saatleri arasında kurulan standta gerçekleştirilen kampanya ile ilgili platform adına bilgi veren Makbule Kılınç, Türkiye´nin gündeminde görünürlülük kazanan çocuklara yönelik cinsel istismarın siyasi, ideolojik, dini ve etnik kimliklere bakılmaksızın toplumun her kesimini etkilediğini belirtti. Kılınç, “Bir toplumun geleceği olan çocukların böyle bir şiddete maruz kalmamaları için toplumdaki tüm paydaşların kimliklerini ve dünya görüşlerini bir tarafa bırakıp seferber olmaları ve ortak bir eylem planı etrafında harekete geçmeleri gerekir” dedi.

“Güçlü bir sivil inisiyatif de gerekli”
TBMM´de bir araştırma komisyonu kurulması yönünde tüm siyasi partilerin işbirliğini kabul etmelerine karşın güçlü bir siyasi inisiyatifin gerekliliğini de vurgulayan Kılınç, kampanya kapsamında toplanacak imzaların Milli Eğitim, Adalet, İçişleri ile Aile ve Sosyal Politikalar bakanlıklarına 9 maddelik acil eylem planı ile birlikte sunacaklarını kaydetti.

Acil eylemde ne isteniyor?
9 maddelik acil eylem planı özetle şu talepleri kapsıyor:
Bakanlık yetkilerini kullansın: Tahminlere göre sayısı 10 bini aşan, çoğu kaçak yurtlar ve çeşitli konularda eğitim verdiğini iddia eden kurumların saptanması ve denetim altına alınması. Bu bağlamda, 6284 sayılı şiddet kanunu ile denetleme ve koordinasyon görevlerinden sorumlu olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı´nın yasanın kendisine verdiği yetkiyi kullanması.
Yurtlar tespit edilsin: Acilen Aile ve sosyal politikalar, Milli Eğitim, Adalet ve İçişleri bakanlıkları arasında hazırlanacak bir protokol çerçevesinde il, ilçe, valilik, milli eğitim müdürlükleri ve il, ilçe emniyet müdürlüklerine il ve ilçelerdeki bu tip yurt ve binaların saptanması talimatlarının verilmesi.
Şiddete karşı üçlü mekanizma: Ülkemizde yürürlükte olan Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi çerçevesinde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde, kadınlara ve çocuklara karşı her türlü şiddet ve cinsel şiddetle mücadele için ülke çapında Alo Şiddet hattı, danışma merkezleri ve sığınaklar ve cinsel şiddet kriz merkezlerinden oluşan, üçlü ve yaygın bir mekanizmanın derhal oluşturulması, bu çalışmaların izlenmesi sürecine, bu konuda çalışan kadın stk´ların dahil edilmesi.
-Sözü geçen bakanlıkların çocuk tacizlerini önlemek amacıyla ortak bir fon oluşturarak bütçelerinden yeterli miktarın sorunu çözmek için tahsis edilmesi.
Vakıflara görev daveti: Vakıflar Genel müdürlüğünün ilgili bakanlıklar tarafından göreve çağrılması ve oluşturulacak koordinasyon kuruluna davet edilmesi.
Suçlular adalet önüne: Son 10 yılda basına yansıyan taciz haberlerindeki; Karaman´daki son olaylar, Urla çocuk hapishanesi, Bingöl´deki 7 esnafın 13 yaş erkek çocuğa 3 yıldır süregelen tecavüzleri, Mardin´deki devlet görevlilerinin de dahil olduğu kız çocuğuna tecavüz, yetiştirme yurtları ve milli eğitimin YİBO pansiyonlarında intiharla sonuçlanan tecavüzlerde, kişisel ve tüzel kişilik taşıyan kurum ve vakıflardaki suçluların saptanması ve acilen adalet önüne çıkartılması.
Aksaklıklar dile getirilsin: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı´nın; başta Milli Eğitim bakanlığı olmak üzere Adalet ve İçişleri bakanlıklarındaki aksaklıkları platformumuzun da görüşlerini alarak saptaması ve kararlı bir duruşla değişmesi gerekenleri Bakanlar Kurulu´nda dile getirmesi.
Şeffaflık sağlansın: Dokuz maddelik acil eylem planında yapılan önerilerden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlıklar tarafından çocuklara cinsel istismarı önlemek için gerçekleştirdikleri eylemlerin, şeffaflık sağlamak adına resmi veb sitelerinde haftalık olarak kamuoyu ile paylaşılması.
Önlem alınsın: Son dönemlerde açığa çıkan çocuk gebeliklerin tüm il genelinde bakanlık tarafından tespit edilmesi ve gereken önlemlerin alınması.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22