"Çocuk gelin" tepkisi

İsmailağa tarikatıyla bağlantılı bir kez daha gündeme gelen "çocuk gelin" ve 6 yaşındaki çocuğa gelinlik giydirilmesine tepki sürüyor.

GÜNCEL 9.12.2022 12:56:00 0

İskenderun/SES

DSP Hatay İl Başkanı Ali Kaya, bebek sayılacak 6 yaşındaki bir çocuğunu evlendire zihniyetin bunu dinle örtmeye kalktığını ifade etti. DSP Hatay İl Başkanı Kaya, "Diyanetin bu tip olaylara şiddetle karşı çıkıp gereğini yapması gerekirken hiçbir adım atmıyor bu rezilliğe ortak oluyor. Bu rezillik yalnız bu işe rıza gösterenleri değil buna şahit olup sessiz kalanları da bağlar. Din denilince akla nur yüzlü insanlar gelirdi. Ama son 20 yıllık süreç sonunda gelinen nokta, din deyince akla gelen istismarcılık ,rezillik ve her türlü şeytani çehreler olduğudur. Akla şeytan geliyor ama şeytan dahi bu kadar dinimize zarar vermemiştir. Tarikat adı altında çok rezillik ve ahlaksızlık yaşanırken vicdanlı insanların ses çıkartmaması bu yaşananların bir sonucudur. Kelimelerin kifayetsiz kaldığı yer ise Adalet Bakanı Bekir Bozdağ‘ın 'Bunlar tecavüzcü değil, bunlar cinsel istismar suçunu zorla işlemiş olan kişiler değildir. Bunlar tamamen ailelerin ve küçüğün rızasıyla yapılmış işler' demesidir" açıklamasını yaptı.

"Temizlenmesi gereken uru"

Sol Parti Hatay İl Başkanı Enver Aktaş, tarikatında yıllarca süren çocuk istismarının, ülkenin esir edilmeye çalışıldığı karanlığın bir parçası olduğunu ifade etti. Kamu kuruluşları, eğitim kurumları tarikat ve cemaatlere peşkeş çeken siyasal islamcı politikaların tüm toplum için açıktan tehdit oluşturduğunu belirten Sol Parti Hatay İl Başkanı Aktaş, şu açıklamayı yaptı: "Geçtiğimiz aylarda, şeyhinin cenazesine iktidarından muhalefetine tüm isimlerin katıldığı İsmailağa ve benzeri cemaatler, bu rejimin helalleşecek rengi değil, temizlenmesi gereken urudur. Çocuklar, gençler; kamunun denetleyemediği ancak vergilerimizle finanse edilen tarikatlar tarafından gericiliğin pençesinde esir ediliyor. Genç yaşında Enes Kara’yı intihara sürükleyen karanlık ile bugün ortaya çıkan skandalın failleri aynıdır. Bu tarikatlara, cemaatlere devletin tüm imkanlarını sağlayan, devlet bürokrasisinin korumasına alan siyasi iktidar bu suçun ortağıdır. Çocukların, gençlerin güvenliği, geleceği için tarikatlar, cemaatler ve bunların rant kapısı olan iktidar tümüyle ülkeden def edilmelidir. Muhalefetin tüm unsurlarının da bu konuda 'muhafazakâr kesimi ürkütme' kaygısıyla davranmaması ve bu karanlığa karşı mücadele etmesi elzemdir. Ülkemizi bu karanlıktan kurtarmak, çocuklarımızı, gençlerimizi güvenli bir geleceğe kavuşturmak için, gericiliğe karşı istisnasız mücadele edilmelidir."

"Yılda 13 binden fazla kız çocuğu evlendiriliyor"

Sarı Zeybekler Derneği YK üyesi Demet M. Akdoğan da dünyada 700 milyon çocuk gelin olduğunu ve bu çocukların 15 yaşından daha küçük yaşlarda evlendirdiklerini ifade etti. Akdoğan şu açıklamayı yaptı: "700 milyondan fazla çocuk gelinden yaklaşık 250 milyonu 15 yaşın altında evlendirilmiştir. Çocuk evlilikleri en çok Güney Asya’da Bangladeş’te gerçekleşmektedir. Yüzde 42 oranıyla neredeyse dünyadaki çocuk gelinlerin yarısı bu ülkededir. Hindistan ise 15 yaş altındaki evliliklerde dünya birincisidir. Türkiye’de de çocuk gelin evliliklerine kırsal bölgelerde daha fazla rastlanılmaktadır. TÜİK verilerine göre Türkiye’de hala yılda 13 binden fazla kız çocuğu evlendiriliyor. Son 10 yılda resmi verilere göre toplam 302.159 kız çocuğu evlendirilmiş. Erken yaşta evlenen kız çocukları arasında doğum oranları da azımsanamayacak seviyede. Erkeklerle kızlar kıyaslandığında kızlar 9 kat daha fazladır. Türkiye bu konuda dünya ortalamasının üstündedir. Çocuk gelinlerin nüfusa oranı yüzde 15’tır. Avrupa’da birinci sıradadır. Çocuk yaşta evlendirilen ve daha kendisi çocukluk evresini tamamlamadan çocuk sahibi olan ve annelik rolü yüklenen çocuk gelinler; fizyolojik ve psikolojik açıdan farklı sorunlarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Çocuk gelinlerin çocuklukları çalınmıştır. Daha oyun çağında olan kız çocuğu, bir yetişkinmiş gibi kadınlık ve annelik rolüne bürünmek zorunda kalmıştır. Fizyolojik olarak doğum yapacak durumda değildir, zorlanır. Psikolojik olarak da halen çocuktur, anneliğe, kadınlığa hazır değildir. Doğum sırasında hem anne hem çocuk için sağlık açısından riskler bulunmaktadır. Doğan çocuklar da durumdan olumsuz etkilenmektedir. Çünkü çocuk anne, annelik görevini yeterince yerine getirememektedir. Çocuk yaşta evlenen kız çocuğu aile içinde yaşamak zorunda kalacağından sosyal çevresinden de izole edilmekte, aile içi şiddete de maruz kalmaktadır. Çocuk gelinler insanlığın kanayan yarasıdır. Ve bu yaranın kapanması insanlarımızın bilinçlendirmesi ile mümkün olduğunu hepimiz biliyoruz."


Anahtar Kelimeler: "Çocuk gelin" tepkisi

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19