Çocuklar 5 bin dolar borçlu doğuyor

TBMM Bütçe görüşmelerinde AFAD bütçesi üzerinde konuşan Hatay Milletvekili Serkan Topal, hükümetin denetim dışı harcama siyasetini eleştirdi, Alevi vatandaşlarımız için önemli olan ‘Cem Evlerine´ yasal statü verilmesini istedi.

15.12.2017 11:24:49 0
Çocuklar 5 bin dolar borçlu doğuyor

Hatay Milletvekili Topal, 'Diyanet İşlerine ayrılan bütçede, vergi ödeyenlerin arasında, alevi vatandaşlarımız da var. Hazır, AİHM karar vermişken, gelin, Alevilerin cem evlerine de yasal bir statü kazandıralım. Eğer gerçekten bu konuda samimiyseniz biz de bunu bekliyoruz” dedi.

Riskin azaltılması konusunda öngörünün önemli olduğunu ve Nuh Peygamber gemiyi yapmadan önce yağmur başlamadığını fade eden milletvekili Topal, devletin tahminlere göre yönetilmeyeceğini belirtti. Hükümetin AFAD bütçesine 2016 yılında koydurduğu başlangıç ödeneğinin üç katını harcadığını ifade eden Topal, şunları söyledi: 'Bakın, 2016 yılı bütçesinde AFAD´a 1 milyar lira ayrılmıştı, 2016´nın sonunda 3 milyar 443 milyon lira, tam 3 katı. Bu konuda bir öngörüsüzlük var mı, yok mu? Soruyorum. 30 milyar lira harcandığını sürekli dile getiriliyor, bu 30 milyar nasıl harcandı, nereye harcandı, hangi bakanlıklar eliyle harcandı?'
Hükümetin harcama siyasetini eleştiren ve iktidarın Kamu Mali Kontrol Kanunu ve Kamu İhale Kanunu´nun arkasından dolandığını savunan Topal, “2004 yılında bir kanun çıkarttınız, özel hesapları kapattınız. 2004 yılında özel hesaplar kapatılırken de ´Bunlar yolsuzluk kaynağıdır. Para nasıl ve ne şekilde harcanıyor, denetlenemiyor´ dediniz ve 2004 yılında özel hesapları kapattınız. Ama burada, bir önceki AFAD konuşmamda da bunu dile getirmiştim, E Cetveli´nin 79.u maddesinde aynen şöyle söylüyor '…acil yardımların yapılması amacıyla tefrik edilen ödenekler Başkanlık bütçesine gider kaydedilmek suretiyle özel hesaba aktarılır. Özel hesaptan yapılan harcamalar 5018 sayılı Kanun ile 4734 sayılı Kanundan müstesnadır.' Ne demek yani müstesna? Sayıştay denetiminden müstesnadır. Eğer ben yanlış söylüyorsam gelip burada düzeltebilirsiniz. Burada, özel hesaba aktarılan paraların harcaması Sayıştay denetiminden müstesna mıdır değil midir? Peki, şimdi, bu kadar parayı eğer biz milletvekilleri olarak soramayacaksak, hesabını soramayacaksak, sizler de hesabını veremeyeceksiniz millete ne diyeceksiniz? 30 milyar dolar harcanıyor, bakın, 30 milyar dolar para harcanıyor ama İstanbul´un ortasında trafik sıkıştığı zaman bir Suriyeli kız o soğukta donmamak için egzoz gazıyla ısınıyordu, hatırlıyorsunuz değil mi? Vicdanlar sızlamadı mı? 30 milyar dolar nereye harcandı? Maalesef sadece Hatay´da 450 bin Suriyeli ve 30 milyarın içerisinde... Orada çeşitli ülkelerden gelen teröristler vardı, çeşitli ülkelerden gelen birçok güruh vardı. Bunlar maalesef Hatay´da ve Türkiye´nin birçok ilinde eğitim gördü, eğitim verildi ve tekrar Suriye´ye savaşa gönderildi” diye konuştu. Türkiye´nin brüt dış borcunun da hızla arttığını belirten Topal, “Hazine Müsteşarlığının web sitesinde, 2002 yılı Türkiye brüt dış borç stoku 129,6 milyar dolar, 2017´nin ikinci çeyreğinde 432,4 milyar dolar; üç misli. 2002 yılında her yeni doğan bebek 2 bin dolar borçlu doğuyordu, oysa bugün, 2017 yılında, iktidar belli, tam tamına 5 bin dolar borçla doğuyor. İstatistiklere bakabilirsiniz. Hazine Müsteşarlığı merkezî yönetim borç istatistikleri, bunların hepsi gerçek” dedi.


TİP, Hatay adayı Gökhan Zan'ı geri çektiğini duyurdu

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İskenderun Temsilcisi Nacar: Halk giderek yoksullaşıyor

Bir günde 1.315 kişiye sorgulama

Öntürk: Projelerin çoğu doğrudan kadınlara değer katacak

Duduoğlu'ndan filtre sektörüne destek sözü

Gül, kahvaltıda ağırlandı

İYİ Parti adayları İskenderun'da esnafla buluştu: Elbiseyi beraber tasarlayacağız

SP Milletvekili ve HBB Başkan adayı Çalışkan: Sorunları biliyoruz, çözüme yakınız

SHD'den deprem sonrası Hatay konut raporu

Cumhur İttifakı HBB adayı Öntürk: Hatay, 10 yılda 50 yıl geriye gitti

Kiracılar da beyan yapabilecek

HBB Başkanı ve CHP adayı Savaş: Hatay’ın bütün projelerini bitirdik

Arsuz’a 9, Belen'e 12 aday

ATSİAD Arsuz'a OSB istedi

İskenderun'a kadın adayı Deva Partisi'nden

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00