Çocuklara bırakılan miras; oyun

Günümüzde kentlerde yaşayan çocuklar, kendilerini yalnızlaştıran, paylaşım v edeyanışma dulgusundan uzaklaştıran bilgisayar ve internetle çok fazla vakit geçirip, sosyal alanlarda yaşıtlarıyla zaman geçirme imkanı bulamazken, kırsald

GÜNCEL 24.06.2019 11:00:55 0
Çocuklara bırakılan miras; oyun

Antakya/SES


Geçmişten günümüze oynanan dedeler ve ninelerden miras kalan sokak oyunlarından saklanbaç, yakan top, ip atlama, uçurtma gibi oyunların yanı sıra yöresel imkanlarla yapılan oyun araçları, kırsal kesimde yaşayan çocuklarca devam ettiriliyor. Birlikte büyüdükleri yaşıtlarıyla vakit geçiren kırsalda yaşayan çocuklar, paylaşma, dayanışma, gelecekte oluşturacağı ilişkilerini de bu yaşlardan şekillendirmeye, arkadaşlarını daha yakından tanıma, imkanı bulabiliyor.

Arpalıuşağı´nda miras kalan oyun, tahta araba
Hassa´da tahta araba geleneği devam sürüyor. Amanos Dağı eteklerindeki mahallelerde çocukların çocukların vazgeçilmez oyun aracı olan tahta arabalar, onyıllarır yörenin vazgeçilmez oyun aracını oluşturuyor.
Hassa´nın Arpalıuşağı mahallesi ve yöresindeki kırsaldabulunan mahallelerde devam eden tahta araba geleneği dededen toruna devam ediyor. Üç tekerlek ve çatal şeklinde direksiyondan oluşan bazen tireksiyon yerine ip bağlanan tahta araçlar, freni olmadığı için ayakkabı, terliklerle arabanın durdurulmasına çalışılıyor. Önceleri yolların toprak olması sebebiyle, tekerlekleri bilyeli olarak yapılan bu arabalar, yolun asfalt ve parke yapılmasıyla artık tekerlekler tahtadan yapılıyor ve üzeri lastikle kaplanıyor. Mahalle meydanına toplanan çocukları tahta arabalarıya oynayarak, eğleniyor. Oyun sırasında küçük kazalar da yaşanıyor elbette ki...
Yörede Çocukların tahta araba sürülmesi, eski oyunların devam ettirilmesi çockların birlikte oyun oynama ve kaynaşmasına da katkı sunuyor. Mahalle muhtarı Mahmut Aslan, 'Arabaların tekeri değişse de yörede gelenekz değişmeden devam ediyor' değerlendirmesinde bulundu.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,22
  • EURO

    34,84% 0,53
  • GRAM ALTIN

    2417,04% -0,63
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00