´Çocuklara hayır demeyi öğretin´

Defne Belediyesi, Defne Kent Konseyi ve Moral Psikolojik Danışmanlık işbirliğiyle, farkındalık yaratmak ve aileleri bilinçlendirmeye yönelik düzenlenen ´Çocuk ihmali ve istismarı´ adlı panel yapıldı.

EĞITIM 5.03.2018 09:50:59 0
´Çocuklara hayır demeyi öğretin´

 

Akdeniz Defne Evi´ndeki panele, Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman, CHP Antakya İlçe Başkanı Hasan Ramiz Parlar, CHP Hatay Kadın Kolları Başkanı Filiz Haksöz de katıldı.
Panelde konuşan psikolog Mehmet Oral ve Dr. Serdal Kanuncu, cinsel istismarın çocuklar üzerindeki etkisi, çocuklara hangi yaş grubunda nelerin nasıl anlatılması gerektiği, fiziksel, duygusal, ekonomik istismar ve doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi verdi.
Çocuklara ´hayır´ demeyi öğretmenin önemli olduğunu belirten Oral, 'Çocuğa büyüklerin söylediklerine itaat etmeleri gerektiklerinin öğretildiği bir zamanda, çocuğunuza mutlaka hayır demeyi öğretmeniz gereklidir. Çocuklarınız, herhangi birisi onları incitmeye kalkarsa ´hayır´ demeleri gerektiğini öğrenmeli. Çocuğunuza, kimlerin kendisine dokunabileceği, öpebileceği, sarılabileceğine kendisinin karar verme ve ´hayır´ deme hakkını vermelisi gerektiğini bilmesini sağlamalıyız. İyi dokunma ile kötü dokunma arasındaki ayrımı öğretmeli, kötü dokunmalar olduğu zaman ve güvenliklerini korumak için kendilerine zarar veren kişiden kaçmak, bağırmak ve tekmelemek gibi bazı kural dışı davranışlarda bulunabileceğini anlatın' dedi.
Dr. Kanuncu, çocuklara cinsel istismarla ilgili bilgi verirken, panik havasında olunmaması gerektiğini belirtti. Kanuncu, 'Cinsel İstismara uğrayanlara yardım etmede yapabileceğiniz en iyi şey, onu dinlemeye hazır olduğunuzu göstermenizdir. Onu dinleyerek inandığınızı, bunun onu suçu olmadığını, olanlardan dolayı üzüldüğünüzü ve yardıma hazır olduğunuzu belirtmeniz gerekir. Cinsel istismar oluşmuşsa mutlaka ilgili kurumlara başvurulmalı. İhmal ve istismar vakalarında başvurulacak yerler ´Çocuk İzlem Merkezi, Gelincik, Rehberlik Araştırma Merkezi, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Müdürlüğü, Emniyet Çocuk Şube Müdürlüğü, Çocuk Hakları Merkezi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı´dır' diye konuştu.
Defne Belediye Başkanı Yaman da, 'Gelişmiş ülkelerde insanlık çiçek hastalığı, frengi gibi hastalıkları nasıl tarihten sildiyse, çocuk istismarı konusunun da artık yaşanmadığı, tarihten kaldırıldığı, en önemlisi insanların beyninden silindiği bir zamanda yaşıyor olmalıydık. Bu konu karanlık beyinlerde öyle bir yer etmiş ki, zaman zaman bunu mubah sayarak normal bir olaymış gibi anlatmaya çalışıyorlar. Bizlerin insan yaşamına, insanlara ve en önemlisi çocuklara saygı duyan, değer veren herkesin, bu konuda farkındalık yaratmak üzere kendini sorumlu hissetmesi gerekmektedir. Çocuk İstismarını toplumdan ve zihinlerden kazımak için her birimiz mücadele edecek gönüllüler olmalıyız' diye konuştu.
Defne Belediyesi de, panele katılanlara Çocuk İhmal ve İstismarı ile ilgili bilgilerin yer aldığı broşürler dağıttı.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04