“Çocuklarımızı unutturmayacağız”

Türkiye tarihinin en büyük direnişi olarak kabul edilen Gezi parkı protestoları 6 yılında.

GÜNCEL 1.06.2019 09:20:12 0
“Çocuklarımızı unutturmayacağız”

İskenderun/SES
Türkiye tarihinin en büyük direnişi olarak kabul edilen Gezi parkı protestoları 6 yılında. Gezi Direnişinin Hatay´daki protestolarında Abdullah Cömert ile Ahmet Atakan hayatını kaybetmiş, Hataylı öğrenci Ali İsmail Korkmaz ise 40 gün yaşam mücadeleninin ardından yaşamını yitirmişti.
Hatırlanacağı gibi 27 Mayıs gecesi saat 22.00 sıralarında iş makinelerinin Topçu Kışlası için girdiği Gezi Parkı´nda bir duvar yıkılmış, 5 ağaç yerinden sökülmüştü. Ağaçların yerinden söküldüğünü duyan Taksim Platformu üyeleri ve aktivist gençler parkı korumak için Gezi Parkı etrafında toplanmaya başladı. 50 kişi parkta çadır kurarak sabaha kadar nöbet tuttu. Nöbetler sırasında polisin ara ara müdahalesi oldu. 30 Mayıs günü ise Gezi Parkı´nda 3 gündür nöbet tutan gençlere saat 05.00 sıralarında polis müdahale etti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi zabıtaları gençlerin çadırlarını yaktı. Eylemcilerin dağıtılmasıyla iş makineleri yeniden parka girdi. Çadırların yakılmasıyla İstanbul´un her tarafından on binlerce yurttaş Gezi Parkı´na aktı. Protestolar tüm Türkiye´yi sarmıştı.
Gezi protestolarında hayatını kaybedenlerden Ahmet Atakan´ın annesi Emsal Atakan, 6 yıl içerisinde hep adalet aradıklarını ancak davanın halen açılmadığını söyledi. Anne Atakan Cumhuriyet Gazetesi´nde yer alan söyleşide, “Biz katilleri tanıyoruz, emri kimin verdiğini de biliyoruz. Oğlumun dosyasında bir kaç savcı değişti. Bizden DNA testi için kan talep edildi. Gittik kan verdik. Seneler geçti hala adliyede bekletiliyor. Bizim günlerimiz hasretle geçiyor. Hayatımız alt üst oldu. Hayata olan sevgimiz, mutluluğumuzu elimizden aldılar. 6 yıl boyunca acım hiç azalmadı” dedi.
“6 yıldır Aliş´imin kokusunu her şeyini özledim. Ali´nin ölümüyle hayatımızda her şey değişti. Onun ölümüyle eksiğiz” diyen Ali İsmail Korkmaz´ın annesi emel Korkmaz da Cumhuriyet´teki söyleşisinde, “Suçlular cezalandırıldı ama ödül niteliğinde ceza verildi maalasef. 19 yaşında bir genci öldüren katillerin cezası bu olmamalı” diye konuştu. Abdullah Cömert´in annesi Hatice Cömert´in sözleri de yaşanan acıyı anlatıyor: “Hep adalet istedim ama adaleti göremedim. 12 duruşmaya gittik geldik adaletsiz kararlar verildi. Abdullah adalet istedi, özgürlük istedi. herkes iyi şartlarda yaşasın istedi. Abdullah´ı unutturmayacağım. Hiç bir anaya Allah o acıyı göstermesin. Bugün mezarını ziyaret edeceğim.”
Öte yandan, Ali İsmail Korkmaz adına başlatılan Yaşam Ödülleri´nin beşincisi, 2 Haziran Pazar günü Eskişehir Zübeyde Hanım Kültür Merkezi´nde düzenlenen törenle sahiplerine verilecek. Bu yılki ödüller, gazeteci yazar Ayşenur Arslan ve 10 Ekim Dayanışma Derneği´ne takdim edilecek. Etkinlikte ayrıca “Emel Anne” belgeselinin ilk gösterimi gerçekleşecek.
Ali İsmail Korkmaz Yaşam Ödülü, Ali İsmail Korkmaz Vakfı, Eskişehir Bilecik Tabip Odası, TMMOB Eskişehir İKK, DİSK Bölge Temsilciliği ve KESK Eskişehir Şubeler Platformu tarafından düzenlenen ve Sanayi Sokak´ta saat 14.00´te basın açıklamasıyla başlayacak etkinlik, 16.00´da ödül töreniyle devam edecek. 17.30´da ise Emel Anne belgesel film gösterimi yapılacak.
Gezi Direnişi sırasında Eskişehir´de 2 Haziran 2013 gecesi Yunus Emre Caddesi´nde polisler ve eli sopalı esnaf tarafından dövülen 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz, bu saldırıdan ağır yaralanmış ve 40 gün yaşam mücadelesi verdikten sonra yaşamını yitirmişti. Ali İsmail Korkmaz´ın anısına verilen Ali İsmail Korkmaz Yaşam Ödülü, Gezi Direnişinin toplumsal hafızadan silinmemesini ve Gezi Direnişi sırasında yaşamını yitiren gençlerin unutulmamasını sağlama amacını güdüyor. Ödül baskılara, antidemokratik uygulamalara karşı direnenlere ve bu uğurda yaşamını yitirenlere karşı duyulan saygının bir ifadesi olarak görülüyor.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22