´Çöl sıcakları afet kabul edilsin´

Milletvekili Şahin, yüzde 80´e varan rekolte kaybı yaşayan narenciye üreticisinin tarım sigortalarının zararı karşılanması ve hükümetin gübre, su ve ilaç desteği vermesini istedi.

EKONOMI 1.06.2020 09:32:37 0
´Çöl sıcakları afet kabul edilsin´

Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Afrika´dan gelen çöl sıcakları ile hava sıcaklığının mayıs ayında ortalamanın çok üzerine çıkması sonrası zarar gören narenciye üreticilerinin sorunlarını duyurdu.

Milletvekili Şahin, yüzde 70 ile 80 arası rekolte kaybı yaşayan narenciye üreticisinin olağanüstü hava durumundan etkilenmesinin afet kapsamına alınarak tarım sigortalarının zararı karşılanması ve hükümetin çiftçinin zararını karşılamak üzere gübre, su ve ilaç desteği vermesini istedi.

Hatay Milletvekili Şahin, Tarım ve Orman Bakanlığı ile yetkilileri göreve davet ederek, yörenin afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini ve hava sıcaklıklarından kaynaklı zararın tarım sigortası kapsamına dahil edilerek düzenlenmesini istedi. Milletvekili Şahin, 'Adana´da soğuk hava fasulyeyi, Hatay´da ve bir çok ilde sıcak hava narenciyeyi vurdu. Narenciye meyveleri sıcaktan sararıp çürüdü, bahçelerde çiftçinin yüzde 70-80 hasarı var. Afrika´dan gelen çöl sıcaklarının mayıs ayı ortasında bu derece etkili olması bir doğal afettir. Tarım sigortası sıcak ve soğuk havadan kaynaklı zararı ´afet´ olarak kabul etmediğinden çiftçi mağdur durumda kalmıştır. Pandemi döneminde zor şartlarda tarlasını, bahçesini eken çiftçiye Tarım Bakanlığı acil olarak gübre, su ve ilaç desteği sağlamalıdır. Narenciye ağaçlarının çiçek açtığı dönemde sıcaklıkların aşırı yükselmesi ile Hatay´da narenciye ağaçlarının çiçekleri yandı, ardından çıkan rüzgarla bütün meyveleri döküldü, mahsul olumsuz etkilendi. Covid-19 pandemisi ile mücadele eden ve zor günler geçiren çiftçiler şimdi de çöl sıcaklarının ve kuvvetli rüzgarın verdiği zararla mücadele etmek zorunda kalmasına devlet desteğinin şart oldu. Bu bir doğal afettir. Bu nedenle bölge acilen doğal afet bölgesi ilan edilmeli ve destek verilmelidir. Salgın nedeniyle zaten zor günler geçiren çiftçimiz devletten acilen yardım beklemektedir. İlacını, gübresini alıp bahçelerinin bakımını yapan çiftçimiz beklenmeyen bir durum nedeniyle zarara uğramıştır. Bütün emekleri ve harcamaları boşa gitmiştir. Girdi maliyetlerinin her geçen gün arttığı bir dönemde doğal afet yerli tarımı iflasa sürüklemektedir. Bu insanlar nasıl geçinecek, borçlarını nasıl ödeyecekler. Bu soruna hükümet eliyle acil çözüm üretilmesi gerekmektedir' açıklamasını yaptı.


Anahtar Kelimeler: sıcakları afet kabul edilsin

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57