Çöloğlu´ndan ‘alış-veriş yerelden olsun´ daveti

2020 yılını koronavirüs salgınının kayıplarının gölgesinde geride bırakırken kepenkleri ‘yarı açık´ durumdaki esnafa yönelik kampanya ve çağrılar yapılıyor; ‘Yöre esnafını destekle, mahalle bakkalına sahip çık, alışveri?

İSKENDERUN 30.12.2020 16:54:23 0
Çöloğlu´ndan ‘alış-veriş yerelden olsun´ daveti

Koronavirüs salgını sürecinde yerel esnafın, ayakta kalma savaşı verdiğini belirten İskenderun Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mustafa Çöloğlu, “Toplumun dengesini küçük esnaf kuruyor. Ne kadar büyük olursan ol o kılcal damarların çalışması gerekiyor” dedi. Çöloğlu, beklenti ve ihtiyacı ‘yöre esnafını destekle, mahalle bakkalına sahip çık, alışverişini yöre esnafına bölüştürerek yap´ olarak özetledi.

İskenderun Bakkallar ve Bayıler Odası Başkanı Çöloğlu, yılbaşı veya evde kalınacak üç gün için alışveriş yapacak hemşehrilerini hem daha erken alışverişe hem de tamamını tek bir yerden yapmak yerine, yerel esnaf arasında bölerek yapılmasını önerdi. Çöloğlu, “Toplumun dengesini küçük esnaf kuruyor. Toplumun kılcal damarlarıdır. Ne kadar büyük olursan ol o kılcal damarların çalışması gerekiyor. Küçük esnafa mutlaka sahip çıkılmalı. Devlet çıkmıyorsa vatandaş çıksın diyoruz; alışverişini bir yerden yapacağına büfe, kuruyemişçi, manav, bakkal, kasap arasında bölüştürsün. Bu para kendi şehrimizde dönerse birbirimize faydası olur” diye konuştu.

Salgın pik yaptığında esnafa 1 hafta kapanma çağrısını da değerlendiren Çöloğlu, “Bu iyiniyetle yapılmış bir çağrı olabilir. Ekonomisi güçlü olan ülkeler bunu esnafa bırakmadı, meslek kuruluşlarına da bırakmadı; ‘2-3 hafta kapatıyorsunuz, bütün masraflarınızı ödüyorum´ dedi. Bu işler böyle olur. Bizler gece gündüz, emeğiyle çalışan insanlarız. Gün geliyor sağlığımızdan da fedakarlık yapıyoruz. O işler öyle olmaz; kapatın diyorlar kapanıyor, açın diyorlar açılıyor. Ama bunun istendiği esnafa destek de çıkılmalı” dedi.

İşyeri kira olan esnafa üç ay süreyle büyükşehirlerde aylık 750 lira kira, Ticaret Bakanlığı´nın dijitalleşmeye yönelik eğitim desteğini de değerlendiren Çöloğlu, şunları söyledi: “Ticaret bakanlığının bakkalların dijitalleşmesi eğitimini bekliyoruz. Bakanlığın sayfasındaki sanal çalışmada esnafla vatandaş arasındaki iletişim konusunu inceledim. O iletişimi zaten bizden iyi kimse yapamaz. Esnaf gösterilenden çok daha iyisini yapıyor. Ama dijitalleşme konusunu önemsiyorum. Bu konuda TESK´in de bir çalışması var. Ayağa, evlere servis uygulaması pandemi döneminde çok ilerledi. Herkes internet üzerinden siparişini veriyor. Bu kıyafetle başladı. Şimdi herşey internet üzerinden sipariş edilebiliyor. Bizim de yavaş yavaş bu düzene ayak uydurmamız, kendimizi yenilememiz gerekiyor. Bununla ilgili çalışmaları takip ediyoruz. Ancak henüz olgunlaşmadı. Şu an açıkçası esnaf için yapılan çok da bir şey yok; biraz da kendi kaderine bırakıldı. Verilecek 3 aylık destek için Ocak ayının ilk haftasından itibaren başvurular alınacak. Bir kere basit usuldeki esnaf, faaliyet konusuna bakmaksızın alacak. Bütün esnaf yararlanamayacak. Bir çok esnaf kira gideri yüksek göründüğünde esnaf basit usulde görünemiyor çünkü.”

Yerel yönetimlerin desteğini de önemsediklerini sözlerine ekleyen Çöloğlu, “Biz de başından beri esnafımıza sahip çıkılması konusunda uyarılar yapıyoruz. Ancak biz bu uyarıları yaparken İskenderun´da yöresel lezzetler fuarı açılabiliyor, kaldırımlarla uğraşılıyordu. Bunlar, bu dönemde yapılacak uygulamak değildi oysa” diye konuştu.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23