Cömert: Türkiye´nin ulaşımıyla alakalı proje

Hatay Büyükşehir Belediyesinin hayata geçirmeyi planladığı ve uluslararası düzeyde önem taşıdığı belirtilen İskenderun´dan Mersin, Gazimağusa ve Beyrut´a kadar uzanacak güzergâhta çalışacak deniz otobüsü seferlerine ilişkin tan?

İSKENDERUN 31.01.2018 17:37:17 0
Cömert: Türkiye´nin ulaşımıyla alakalı proje

 

Samandağ´da düzenlenen Hatay Deniz Otobüsü ile ilgili tanıtım toplantıya, projenin organizasyonunu üstlenen HBB Başkan Danışmanı Muhsin Cömert, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir ve Hatay Kent Konseyi Başkanı Nevide Kimyon da katıldı. Toplantıda konuşan Cömert, projenin gerçekleştirilmesi için çalışacaklarını ifade ederek, deniz otobüsünün ilk seferini 23 Nisan´da yapmayı planladıklarını böyledi. Deniz otobüsleri ile ilgili görüş bildiren Nehir de, projenin Hatay´ın en önemli projelerinden biri olacağını savunarak, Kıbrıs gibi karşılıklı gidiş gelişlerin çok yoğun olduğu yerlere ulaşımda yaşanan zorlukların deniz otobüsü ile sona ereceğini ifade etti. HBB´den yapılan yazılı açıklamaya göre, toplantıda görüşlerini ifade eden bazı vatandaşlar projeye umutla baktıklarını ve projenin gerçekleşmesi halinde Hatay´ın birçok anlamda bir adım öne geçeceğine inandıklarını söyledi.
HADO´nun tanıtım videosunun da izlendiği toplantıda, Hatay Ulaşım AŞ´nin (HATULAŞ) gerçekleştirmek istediği projenin HBB Meclisinin, 11 Ocak 2018 tarihinde projeyi komisyona havale edttiği de anımsatıldı. Samandağ Belediyesinden yapılan açıklamada da, HADO bilgilendirme toplantısına Samandağ Emniyet Müdürü Mustafa Ateş, muhtarlar, meslek odası ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı da ifade edildi. Açıklamaya göre, toplantıda konuşan Nehir, 'İlin gelişmesine büyük bir katkı sunacağına inandığımız Hatay Deniz Otobüsü (HADO) projesi kısa zamanda büyük heyecan yarattı. Hatay Deniz Otobüsü projesi kamuoyuna mal olan herkesim tarafından kabul gören bir projedir. Siyaseten çıkabilecek engellerin önüne geçerek bu projenin hayata geçmesi için çalışmalıyız. Siyasi parti farkı gözetmeden birlikte başarmalıyız. İlin Kıbrıs, Beyrut ve bir çok yerleşim birimine erişimi memleketimizin gelişimine önemli bir katkı sunacaktır. Hatay´ın bütününü etkileyecek olumlu bir proje olduğunu düşünüyoruz. Biz birlikte Hatayız. Bu proje hayata geçerse Hatay kazanacak, Türkiye kazanacak. Bizler bu projenin hayat bulması için üstümüze düşeni fazlasıyla yapacağız' dedi. Kimyon ise şunları söyledi: 'Hatay bir barış kentidir. Maalesef bölgemizde yaşanana savaşlardan kötü bir şekilde etkilendik. Kentimizin ekonomisi olumsuz yönde etkilenmiştir. Savaşların bitmesi halinde ilin bütün avantajlarını kullanabileceğiz. Denizden yeterince faydalanamamışız maalesef. Bu proje ile ticaret, turizm,kültürel her anlamda bir avantaj yakalayacağımıza inanıyorum. Bu çalışma hayatımıza büyük bir hizmettir. Bu projeye katkı sunan herkese teşekkür ediyorum. Umarım 23 Nisan´da bu seferler başlar. Biz de yaşamımızı normalleştiririz.'

'İtalya´dan Adriyatikten turist getirmeyi planlıyoruz'
Cömert, 'Burası denizcilik anlamında çok kadim çok eski bir yerleşim birimidir. Liman demek istihdam, ticaret, kültür demektir. Samandağ gibi kadim bir tarihi olan bir kentte zaten bu proje kaçınılmazdı. Burası doğunun kraliçesine anlam katmış bir kenttir. Bu proje ile öncelikle Türkiye sonra dünya ile yeni etkileşimler yeni iletişimler kurulacaktır. Devletin ilgili kurumlarıyla iletişim kurarak, fizibilite çalışması yaparak bu noktaya geldik. Hızlı, teknolojik gemiler bulduk. Hatay denizini kullanarak iletişimini gerçekleştirmek zorundadır. Diğer ulaşım biçimleriyle rekabet düşünmedik. Türkiye cumhuriyetinin ulaşımıyla alakalı projedir. İlk uluslararası yolcu ve kargo taşımacılığı projesidir. Durumlar düzeldiği takdirde Lazkiye ile bağlantı kurulması inanılmaz bir heyecan yaratıyor. Hataydan daha gelişmiş olan lokasyonlarla Hatay´ın gelişimini sağlamış olacağız. Proje gemi sadece gemi değildir. Sadece insan taşıyıp, rutin işler yapmayacağız. Hatay´ın 5G´sidir. Bir gemiyle başlayacak, liman ve gemi sayımız artacak. Antalya seferi ve roro seferleri başlayabilecek. Hatay´ın bilinirliği, tanınırlığı artacaktır. Deniz otobüsleri büyük bir enerji yaratacak. Hayal bile edemeyeceğimiz bir noktaya geleceğine inanıyorum. Bu proje küçük başlayacak ama küçük kalmayacak bir projedir. İtalya´dan Adriyatikten buraya turist getirmeyi planlıyoruz, 1.300 kişilik gemilerle. Mart ayında Türk bayrağımızı gemilere çekeceğiz. Beyrutta, Kıbrısta Türk bayraklı gemilerimiz dolaşacak. Bu proje Hatay´a gelmelidir. Bu proje Hatay´ın önünü açacaktır. Bu proje Hatay´ı gerçek anlamda dünya kenti yapacaktır' dedi.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22