Çöp alanındaki söküme ‘ÇED gerekli değil´ kararı

Körfez Katı Atık Birliği´ne tahsisli alanda İST Madencilik A.Ş.´nin işletme ruhsatını MİGEM´den ruhsat alarak faaliyet yürüttüğü alanda planlanan saha genişlemesi, düzenleme projesiyle ilgili ‘çevresel etki değerlendirmesi gerekli

GÜNCEL 25.01.2020 09:44:02 0
Çöp alanındaki söküme ‘ÇED gerekli değil´ kararı

İskenderun/SES

 İST Madencilik A.Ş.´nin alandaki çalışmasını, alandaki işletmeci EnvitecLtd. Şti ile sözleşmesi ve Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü/MİGEM´in verdiği ruhsat ile sürdürdüğü belirtildi.
Bir bölümü İskenderun Katı Atık Bertaraf Tesisi Sahasında Orman Bakanlığı tarafından tahsis edilen bir bölümü hazine arazisi üzerinde kalan alanla ilgili İST Madencilik A.Ş. firmasının başvurusu Hatay Valiliği tarafından sonuçlandırıldı. Valilik, İskenderun Katı Atık Bertaraf Tesisi Saha Genişlemesi, Lotların Düzenlenmesi, Hafriyat ve Kırma Eleme Projesi Patlatma Paterni Değişikliği Projesi´nin ÇED Gerekli Değildir´ kararı verdi.

Yıllık 1,5 milyon tonluk söküm
İST Madencilik A.Ş. tarafından çevre etkisi ile ilgili hazırlanan ve Hatay Valiliği´ne verilen başvuru dosyasında, kalker ocağı ve kırma eleme tesisinde açık işletme yöntemi ile kademeli üretim yönteminin uygulanacağı ifade edilirken, projenin kapasitesinde bir değişiklik olmayacağı kaydedildi. Dosyada, tesisteki çalışmalarla ilgili şu paylaşıma da yer verildi: “Tesiste yapılan çalışmalar sonucu yıllık 1.500.000 ton malzeme sökümü gerçekleştirilmekte olup, 395.000 tonu Kırma Eleme Tesisinde işlenerek kalan kısmı ise tüvenan halde değerlendirilmektedir. Projenin kapasitesinde herhangi bir değişiklik olmayacak olup, sadece patlatma paterni değişikliği planlanmaktadır.”
Dosyada yer alan bilgiye göre tesis, mevcut faaliyetlerini İskenderun Körfez Katı Atık Birliği´ne ait Katı Atık Düzenli Depolama sahası işletmecisi olan Envitec Çevre Teknolojileri Ltd Şti ile karşılıklı olarak yapılan sözleşme doğrultusunda Hatay İli, İskenderun İlçesi, Düğünyurdu mahallesi mevkiinde bulunan İskenderun Katı Atık Düzenli Depolama sahasında İR:82628 nolu İşletme Ruhsatı ile 24 ha alanda 12.04.2013 tarih ve 606 sayılı ve “IR:82628 Nolu II-A Grubu İşletme Ruhsatı Kapsamında İskenderun Katı Atık Bertaraf Tesisi Saha Genişlemesi, Lotların Düzenlenmesi, Hafriyat ve Kırma Eleme Projesi konulu “ÇED Gerekli Değildir” belgesi kapsamında yürüttüğü kaydedildi.

‘Dosya incelendi, ÇED gerekli değil´
Genişleme ve düzenleme talebine ilişkin İST Madencilik´in başvurusuyla ilgili Hatay Valiliği tarafından verilen ‘ÇED gerekli değildir´ kararına ilişkin yapılan duyuru şöyle: “Hatay İli, İskenderun İlçesi, Düğünyurdu mevkii İR:82628 Ruhsat Nolu Sahada İST Madencilik Petrol İnş. Nak. San. Ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan 'IR:82628 Nolu II-A Grubu İşletme Ruhsatı Kapsamında İskenderun Katı Atık Bertaraf Tesisi Saha Genişlemesi, Lotların Düzenlenmesi, Hafriyat ve Kırma Eleme Projesi Patlatma Paterni Değişikliği (Anfo:316.000 kg/yıl; Dinamit:4000 kg/yıl; Elektriksiz Kapsül:16000 adet/yıl; Sıralar Arası Gecikme Kapsülü: 200 adet/yıl)' projesine ait, Valiliğimize sunulan nihai Proje Tanıtım Dosyası incelenmiş ve değerlendirilmiştir. ÇED Yönetmeliği´nin Ek-2 Listesi, Madde 49-a 'Madenlerin Çıkarılması(Ek-1´de yer almayanlar)' kapsamında değerlendirilen 'IR:82628 Nolu II-A Grubu İşletme Ruhsatı Kapsamında İskenderun Katı Atık Bertaraf Tesisi Saha Genişlemesi, Lotların Düzenlenmesi, Hafriyat ve Kırma Eleme Projesi Patlatma Paterni Değişikliği' (Anfo:316.000 kg/yıl; Dinamit:4000 kg/yıl; Elektriksiz Kapsül:16000 adet/yıl; Sıralar Arası Gecikme Kapsülü: 200 adet/yıl)' projesine Yönetmeliğin 17. Maddesi doğrultusunda, Valiliğimizce Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı verilmiştir.”


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

1 Mayıs Gar alanında kutlandı

Samandağ'da belediye 180.8 milyon lira borçlu

Geçici işçlerin akitleri feshedildi

Hatay’da 4 yeni İdare Mahkemesi

Levrek balığının işlenmesine ‘araştırma desteği’

Belen’de Kut'ül Amare Zaferi kutlaması

17 milyon lira "başvurusu"

Hak-İş'ten 1 Mayıs açıklaması

Arsuz'da belediyenin borcu 63 milyon lira

1 Mayıs, kutlanıyor

Çiftçiler tarlalarına girerken izin alıyor

15 günde 13 kilometre kanalizasyon temizlendi

Yapı denetim firmalarının ‘el altından’ istediği rakamlar soru önergesi

79,5 milyon dolarlık 'gaz giderme tesisi’

  • BIST 100

    10154,25%1,08
  • DOLAR

    32,36% -0,37
  • EURO

    34,70% -0,27
  • GRAM ALTIN

    2394,28% -1,16
  • Ç. ALTIN

    3876,85% -0,25