Covid belirtileri değişti

Koronavirüs salgını (Covid-19) ülkede artarak sürerken, İskenderun ve yöresinde de hastalık hızla yayılıyor.

GÜNCEL 20.07.2022 17:46:29 0
Covid belirtileri değişti

 İskenderun´da yaşayan yurttaşların rahatsızlık yaşaması üzerine yaptırdığı testler ´pozitif´ olarak hastalığı gösteriyor. Birçok kişi, koronaya yakalandığı sosyal iletişim sitesinden yaptığı test sonucu ile duyurmaya başladı. Hastanelerde tedai altına alınan sayısı da artarken, hekimler kapalı alanlar, toplu taşıma araçlarında maske kullanılmasını istedi. Sağlık tesislerinde ise maske kullanımı zorunlu hale geldi. İskenderun´da 50 yaş üstü yurttaşlar ile kronik rahatsızlığı bulunanların aşılama işlemi de başladı. Aşılamalar İskenderun Devlet hastanesi A Blok avlusundaki tek katlı binada yapılıyor.

Akın Bodur/İskenderun
Koronavirüs (Covid-19) yaz ayında da hızla yayılıyor. Daha önce sıkacaklarda yayılımının azaldığı bilinen varyantlarda yaşanan değişim, bu yıl yaz aylarında yayılımı hızlandırdı ve korona en yaygın seviyesine ulaştı. Sağlık Bakanlığı kararıyla, sağlık tesislerinde (hastane, aile sağlık merkezleri vs.) maske kullanımı zorunlu hale geldi. Koronanın en çok görüyen semptomlarında da değişimlerin yaşandığı, bunun İngiltere´de yapılan araştırmada ortaya çıktığı açıklandı. Sağlık Bakanlığı, 50 yaş ve üstü kişiler ile aşıda öncelik bulunan kişilere ´hatırlatma dozu´ aşılarını olması için randevu sistemini açtı. Birçok yerde özellikle Kurban Bayramı ve ardından oluşan idari tatil süresindeki 9 günlük süreçte randevusuz aşılama işlemi de gerçekleştirildi. İskenderun´da sosyal iletişim sitesinde birçok kişi korona olduğunu belirten pozitif test sonucunu paylaşmaya başladı ve yöre halkını dikkatli olması konusunda uyardı. Uzmanlar da kapalı alanlar ile kalabalıkta maske kullanılmasını istedi.

Aşılama devlet hastanesi A blok avlusunda
İskenderun´da Covid-19 aşısı, devlet hastanesinin (eski SSK Hastanesi) avlusunda bulunan tek katlı binasında oluşturulan aşı odasında yapılıyor. Aşı odasında iki görevli bulunuyor. Son aşılaması 6 ay önce olan ya da aynı sürede korona geçiren 50 yaş ve üstü kişiler ile kronik rahatsızlığı bulunanların uyarı aşısı olması istenirken, aşı görevlisi sayısının az olmasının hastane avlusunda kuyruk oluşmasına yol açtığı belirtiliyor. Aşıların aile hekimlerine dağıtımı ile hastane kuyruklarının da azalacağını belirten bazı yurttaşlar, eskiden olduğu gibi aile hekimlerinde aşılama yapılmasını istediklerini belirtti.

'Yeni dalganın Türkiye´de yıkıcı etki göstermesi ciddi bir olasılık'
Samandağlı Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, artan korona hastalığı ile alınmayan önlemleri soru önergesiyle parlamentoya taşıdı. Oruç, önergesinde, 'Dünya genelinde aşıya ulaşımdaki eşitsizliğin yarattığı eksik bağışıklığın ve kontrol önlemlerinden erken vazgeçilmesinin sonucu olarak ortaya çıkan yeni varyantlar nedeniyle bitmek bir yana; pandeminin tüm dünyada, dalgalar halinde çok sayıda insanı etkilemeye devam edeceğini uzmanlar aylardır çeşitli platformlarda dile getirmektedir.
TTB; Haziran ayının ortalarından itibaren Türkiye´de de yeni bir dalganın başladığı ve şu anda bu dalganın hızlanarak vaka sayılarının çok ciddi artış gösterdiğine dikkat çekmektedir. Covid-19 polikliniklerine başvuran kişi sayısı ve pozitiflik oranları belirgin olarak artmıştır. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan son veri olan 4-10 Temmuz haftası için yeni olgu sayısı 117.095 olup, bir önceki haftanın iki katından ve ondan önceki haftanın da dört katından daha fazladır. Bu yeni dalganın Türkiye´de yıkıcı etki göstermesi ciddi bir olasılıktır. Çünkü varyantların ağır hastalık yapmasını engelleyebilecek olan, toplam 3 veya daha fazla doz aşı yaptıran kişi sayısı nüfusun yalnızca yüzde 33´üdür (aşının hedefindeki 12 yaş ve üstü nüfusa göre ise yüzde 40). Önümüzdeki süreçte olgu sayılarının azaltılması ve başta aşısız olan küçük yaş grupları ile risk altında olan ileri yaş ve eşzamanlı hastalıkları olanları koruyacak önlemler alınması acilen sağlanmalıdır' ifadesine yer verdi.

HES kodu uygulaması için adım atılacak mı?
Milletvekili Oruç, TBMM Başkanlığına verdiği ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde, TTB´nin sıraladığı önerileri gündeme getirerek, şu sorulara yer verdi: 'Yetkili makamların, pandeminin sona erdiği Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilan edilmediği sürece ´Pandemi bitti´ şeklinde algılanabilecek açıklamalar yapmaktan kaçınması sağlanacak mıdır? Olgu sürveyansının, tüm vakaları saptayabilecek şekilde genişletilerek, olgulara ait yaş, cinsiyet dağılımları, aşılanma durumları, il ve ilçe verileri, yoğun bakım doluluk oranları, vefat edenlerin ayrıntılı özellikleri açıklanacak mıdır? Yapılmakta olan genomik sürveyansın yaygınlaştırılarak, elde edilen verilerin harekete geçebilmeyi sağlayacak şekilde güncel olarak paylaşılması sağlanacak mıdır? Primer aşılama ve ek aşı dozlarının yapılabilmesi için ciddi kampanyalar şeklinde aşılama çalışmaları yapılacak, 12 yaştan büyük çocuk grubu için uygun aşılar sağlanarak aşılama başlatılacak mıdır? Toplumda infeksiyonun yayılımını engellemek üzere kapalı alanlarda ve toplu taşıma araçlarında maske kullanım zorunluluğunun, kapalı mekanların havalandırılmasını sağlayacak önlem ve düzenlemelerin hayata geçirilmesi, pozitiflik saptananların veya temaslıların etkili izolasyonu için HES kodu uygulamasının hızla geri getirilmesi için adım atılacak mıdır?'

En sık görülen 20 semptom hangileri?
Covid testi pozitif çıkanların en yaygın bildirdiği semptomların değiştiği ve artık boğaz ağrısının öne çıktığı, diğer belirtilerin ise baş ağrısı, burun tıkanıklığı ve öksürük olduğu belirtildi. Araştırma bulguları, İngiltere´de 17 bin 500 kişiden gelen verilerle oluştu.
Cumhuriyet.com.tr´nin BBC Türkçe´den aktardığı habere göre, İngiltere´de Ulusal Sağlık Sistemi´nin (NHS) listesinde ilk sıralarda yer alan yüksek ateş ve koku/tat kaybı, son dönemdeki hastalarda eskisine göre çok daha nadir görülüyor. Ses kısıklığı, hapşırma, yorgunluk, kas ağrısı ve baş dönmesi, sık bildirilen belirtilerden.
İngiltere´de 150 bin kişinin verilerine dayanan React-1 araştırmasına göre, pandeminin başından bu yana Covid semptomları değişti. ilim insanları, bunun nedeninin virüsün zaman içerisindeki değişimi ya da mutasyonu olabileceğini ifade ediyor. Wuhan varyantından bu yana birçok Covid varyantı ortaya çıktığı ve son olarak Omicron varyantının hakim tür haline geldiği kaydedildi. Imperial College London´dan React-1 araştırmacıları, bu varyantta koku ve tat kaybının en az görülen belirtiler olduğunu kaydetti. Bunun yerine hastalar daha çok grip benzeri semptomlar ın olduğu kaydedildi. Mart ayında hızla yayılan Omicron´un BA.1 ve BA.2 tipleri de bu değişimi getirdi. Ardından Omicron´un iki alt varyantı,nın BA.4 ve BA.5 hakim hale geldi ve virüsün yayılma hızını artırdığı belirtiliyor. Haberde, Zoe App adlı uygulamanın verilerine göre, öne çıkan 20 Covid belirtisi sırasıyla şöyle sıralandı: Boğaz ağrısı (yüzde 58 oranda), baş ağrısı (yüzde 49), burun tıkanıklığı (yüzde 40), kuru öksürük (yüzde 40), burun akıntısı (yüzde 40), balgamlı öksürük (yüzde 37), ses kısılması (yüzde 35), hapşırma (yüzde 32), yorgunluk (yüzde 27), kas ağrısı (yüzde 25), baş dönmesi (yüzde 18), lenf bezlerinin şişmesi (yüzde 15), göz ağrısı (yüzde 14), koku hissinde değişim (yüzde 13), göğüs ağrısı (yüzde 13), ateş (yüzde 13), terleme-titreme (yüzde 12), nefes darlığı (yüzde 11), kulak ağrısı (yüzde 11), koku kaybı (yüzde 10). Haberde, bu tablonun diğer araştırmalarla da tutarlı olduğunu ifade edildi.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19