Cumhuriyet: 94 yıllık miras

Cumhuriyetin 94. yılı, Hatay´da da coşku içerisinde kutlandı.

30.10.2017 11:51:39 0
Cumhuriyet: 94 yıllık miras

Burak Milli/SES

Antakya´daki törende yaptığı konuşmada Hatay Valisi Erdal Ata, “Tüm değer ve kazanımların temelini oluşturan Cumhuriyetin sonsuza dek yaşatılması ve Büyük Önder Atatürk´ün ilke ve devrimlerine sahip çıkılması hepimizin ortak görevi ve sorumluluğudur” dedi. İskenderun´daki törende konuşan Kaymakam Recep Soytürk de, 'Cumhuriyet, getirdiği yenilikler ve atılımlarla bilime, akılcılığa ve özgür düşünceye dayalı çağdaş Türkiye´nin mayasını oluşturmuştur' diye konuştu.

Saat 09.30´da Hatay Valiliği Makamında Vali Erdal Ata´nın Cumhuriyet Bayramı tebriklerini kabul etmesi ile başlayan Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, hava şartlarından dolayı saat 10.00´da Antakya Kapalı Spor Salonu´nda devam etti. İskenderun´da da kutlama programı Kaymakam Recep Soytürk´ün tebrikleri kabulünün ardından Atatürk Bulvarı´nda gerçekleştirildi.

İskenderun Atatürk Bulvarı´ndaki tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasıyla başladı. Lise öğrencilerinin şiir okuduğu, spor karşılaşmalarında dereceye girenlere ödüllerinin verildiği kutlama töreninde Kaymakam Soytürk´ün konuşmasının ardından tören geçişi yapıldı. Törene İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, İskenderun 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Erkan Olgay ve vatandaşlar katıldı

Antakya´daki törende ise saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan´ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlama Mesajı okundu. Hatay Valisi Erdal Ata, dünyanın en çağdaş yönetim şekli olan Cumhuriyetin 94. yıl dönümünü kutlamanın, büyük coşkusunu, heyecanını ve mutluluğunu hep birlikte yaşadıklarını ifade etti. Vali Ata, “Cumhuriyetin ilanından önce Osmanlı imparatorluğunun son dönemlerini kısaca hatırlatmakta fayda var. 600 yıl, üç kıtaya hükmeden Osmanlı Devleti yüce milletimizin kurduğu ve dünya tarihinde benzeri bulunmayan bir imparatorluktu. Batılıların ‘hasta adam´ dediği imparatorluğu yıkmak için, başta İngilizler, Fransızlar, Ruslar ve Rumlar olmak üzere Osmanlı himayesinde yaşayan tüm azınlıklar iş birliği yapmışlardı. Bu devletlerin amacı, Osmanlı İmparatorluğunu parçalamak, topraklarını paylaşmak ve Türk milletine esaret zincirlerini vurmaktı” diye konuştu.
19 Mayıs 1919´da Samsun´a çıkan Atatürk´ün; ‘Ya İstiklal Ya Ölüm!´ parolasıyla kurtuluş mücadelesini başlattığını kaydeden Vali Ata, Atatürk´ün zaferle sonuçlandırdığı büyük mücadeleden sonra kurulacak yeni Türk devletinin, çağdaş bir yönetim şekline sahip olması gerektiğine inandığını ifade etti. Cumhuriyetin ilanıyla, ulusumuzun kötüye giden yazgısının tersine çevrildiğini belirten Vali Ata, “94 yılda Türkiye baştanbaşa imar edilmiş, başta altyapı olmak üzere enerji, ulaşım, iletişim ve sanayi hamleleri gerçekleştirilmiştir. Çağdaş uygarlıkla bütünleşme yolunda, bilim ve teknoloji alanında önemli gelişmeler sağlanmış, ekonomide, sağlık ve eğitim alanında büyük başarılar elde edilmiştir. İşte tüm bu değer ve kazanımların temelini oluşturan Cumhuriyetin sonsuza dek yaşatılması ve Büyük Önder Atatürk´ün ilke ve devrimlerine sahip çıkılması hepimizin ortak görevi ve sorumluluğudur. Bizler, yüce Türk milletinin; laik, demokratik ve çağdaş yapısını ilelebet koruyacağına, cumhuriyeti yücelterek, geleceğe tüm kazanımlarıyla birlikte güçlü bir şekilde taşıyacağına yürekten inanıyoruz” ifadesini belirtti.
Cumhuriyetimizin, bugün ilk günkü heyecanıyla, sağlam temelleri üzerinde hızla yükselmeye, gıpta edilen gelişimiyle yüzüncü yıl hedeflerine emin adımlarla yürümeye devam ettiğini dile getiren Vali Ata, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün yaşadığımız coğrafyadaki olumsuzluklar, içeride ihanet şebekesi ve terör örgütleriyle, güneyde sınır ötesindeki oluşumlarla tek başına ve tamamen yerli, milli imkânlarla mücadele etmesine rağmen tüm bu sıkıntılardan asgari düzeyde etkilenmesi, Türkiye Cumhuriyeti´nin gücünü göstermesi bakımından çok önemlidir. Tüm bu sıkıntılara rağmen son yıllarda ekonomik olarak sürekli büyüyerek daha da güçlenen Türkiye, Cumhuriyetimizin Kurucusu Atatürk´ün onuncu yılda koyduğu muasır medeniyet seviyesini aşma hedefine sağlam ve güçlü adımlarla yürümektedir.”

Soytürk: Cumhuriyet çağdaş Türkiye´nin mayasını oluşturmuştur
İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk, Atatürk Bulvarı´nda gerçekleşen programda yaptığı konuşmada 'Bin yıldır bu coğrafyada nice düşmanları yenmiş, nice ihanet çetesini çökertmiş olan yüce devletimiz ve aziz milletimiz elbette bölücü terör örgütünün ve onun maşası haline dönüşen paralel devlet yapılanmalarının da üstesinden gelecektir' dedi.
Konuşmasında Cumhuriyetin önemine değinen Soytürk, Cumhuriyetin 94´üncü yıl dönümünün büyük bir coşku ve gururla kutlandığını söyledi.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk´ün önderliğininde kazanılan ve tarihe altın harflerle yazılan Kurtuluş Savaşı´nın ardından kurulan Cumhuriyetin azmin, kararlığın, fedakarlığın, birlik ve beraberliğin sembolü olduğunu belirten Soytürk, şöyle devam etti:
'Tarihimizin en büyük ve kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi olan Cumhuriyet, getirdiği yenilikler ve atılımlarla bilime, akılcılığa ve özgür düşünceye dayalı çağdaş Türkiye´nin mayasını oluşturmuştur. Türk insanının ufkunu genişletmiş, ekonomik, sosyal ve siyasal yaşantımız görünmemiş bir ivme kazanmtır. 600 yıllık bir cihan devleti üzerinde kurulan yükselen genç Cumhuriyetimizi Gazi Mustafa Kemal´in koyduğu muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarma hedefi ilk günkü heyecanla, azimle ve şevkle sürdürme çabası içerinde olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum.'

'Milletimiz darbeye karşı tarihi bir duruş sergiledi'
Konuşmasında darbeye ilk andan itibaren tüm gece boyunca dimdik ayakta durarak devletin birlik ve bütünlüğüne, milli iradeye ve demokrasiye sahip çıkan milletin tarihi bir duruş sergilediğini ifade eden Soytürk, yaşanılan zor günlere rağmen Türkiye Cumhuriyeti´nin sadece kendi vatandaşlarına değil, aynı zamanda bölge ve dünya mazlumlarına ümit olduğunu belirtti.
Soytürk konuşmasında şunları kaydetti: 'Bin yıldır bu coğrafyada nice düşmanları yenmiş, nice ihanet çetesini çökertmiş olan yüce devletimiz ve aziz milletimiz elbette bölücü terör örgütünün de onun maşası haline dönüşen paralel devlet yapılanmalarının da üstesinden gelecektir. Bunun için ihtiyacımız olan tek şey birliğimizi, beraberliğimizi, dayanışmamızı güçlendirmek. İç ve dış tüm düşmanların karşısına tek vücut olarak çıkmaktır. Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin 94´üncü yıl dönümünde milletimizin sahip olduğu tüm değerlerle hissettiği bu coşku ve heyecanın gönül dünyasından hiç eksik olmamsını temenni ediyor, bu müstesna günde Cumhuriyeti en büyük eserim diye tanımlayan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bu aziz vatanın bütünlüğünü ve bağımsızlığı için canlarını ortaya koyan tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, birlik, beraberlik ve kardeşlik içerisinde aydınlık yarınlara emin adımlarla ulaşmamız temennisiyle Cumhuriyet Bayramınızı en içten dileklerimle kutluyorum.'


Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet yıllık miras

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57