Cumhuriyet, gençlere emanet

19 Mayıs Atatürk´ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, törenlerle kutlandı.

GÜNCEL 21.05.2018 10:39:09 0
Cumhuriyet, gençlere emanet

Akın Bodur-Nesrin Geyik/İskenderun

İskendern´daki kutlama Atatürk Anıtı Alanında yapıldı. İki gençle birlikte Atatürk Anıtına çelenk sunup, saygı duruşunda bulunan Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürvekili Ferit Ali Gündel,19 Mayıs´ın ülkenin şahlaşınışın yıl dönümü olduğunu ifade etti. İskenderun Kaymakamı Recep Soyturk, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, İskenderun Deniz Üs Komutanı kurmay Albay Aykar Tekin ile kurum müdürlerinin de katıldığı törende konuşan Gündel, 19 Mayıs´ın, Mustafa Kemal Atatürk´ün tüm umutların tükendiği bir dönemde, bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin de başlanğıcı olduğunu belirtti. Bu günün, Atatürk tarafından gençlere bayram olarak hediye edildiğini anlatan Gündel, gençlerin iç ve dış tehlikelere karşı uyanık olmasını istediği konuşmasında, 'Türkiye Cumhuriyeti sizlere emanettir. Bunu korumak ve gelecek nesillere teslim etmek, en büyük sorumluluğunuz olmalıdır. Bu vatan sizindir ve size emanettir. Bunu bilerek çabalayın' diye konuştu.
Atatürk´ün Gençliğe Hitabesi ve gençlerin yanıtının okunduğu törende, okullararası düzenlenen spor etkinliklerinde dereceye giren takım ve soprculara madalya ve kupaları da verildi. Atatürk Anıtı Alanında çeşitli spor gösterileri de düzenlendi.
Antakya´da da Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan etkinlikle kutlandı. Antakya Spor Salonundaki kutlamaya Hatay Valisi Erdal Ata, HBB Başkanı Lütfü Savaş, Garnizon Komutanıvekili Albay Göksel Çetin de katıldı. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Cemil Şensöz, günün anlamına ilişkin yaptığı konuşmada, 19 Mayıs´ın aynı zamanda bir milletin yeniden diriliş destanının da sarsılmaz bir hatırası olduğunu ifade etti. Şensöz, 'Türk gençliği bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da emanetine sahip çıkacak, onun gösterdiği hedef olan çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkılması için üstüne düşen görevi yerine getirecektir. Binlerce şehit vererek, sıkıntı ve yokluklar içinde büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti sizlere emanettir' dedi. Şehit Ahmet Benli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden Melike Aşkar, ‘Nöbetçi Millet´ isimli şiiri okurken, Antakya Özbuğday Anadolu Lisesi öğrencisi Emir Taş Atatürk´ün Gençliğe Hitabesi´ni, Defne Selim Nevzat Şahin Anadolu Lisesi öğrencilsi İdil Cem Avcıoğlu da gençliğin Ata´ya cevabını okudu. Etkinlikte öğrencileri tarafından hazırlanan halk oyunları, step dansı, modern dans gösterileri ve jimnastik gösterileri de yapıldı.
Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Arsuz Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinliğe katıldı. Arsuz´da da Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinliğine, Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Garnizon Komutanı Cengiz Çoban de katıldı. Arsuz Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü futbol sahasında düzenlenen etkinlikte, okullararası futbol, voleybol, çuval yarışları, halka atma yarışları, bilek güreşi gibi müsabakalar düzenlendi. Dereceye giren takım ve sporculara madalya verildi. Arsuz Belediye Başkanı Culha da, 'Bu tarih, Türkiye Cumhuriyeti´nin, ülkemizin düşman saldırılarından ve işgalinden kurtuluşunun, beraberlik ve dayanışmanın, Demokrasi ve Cumhuriyetin ilk adımıdır. Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919´da aslında sadece Samsun´a yürümekle kalmamış, demokrasiye, Cumhuriyet´e, bir ülkenin geleceğine yürümüştür. Nice canlarla, kurulan bu Cumhuriyet devletini, Demokrasi devletini, ileriye taşıyacak ve kimsenin esaretine bırakmayacak olanlar da gençlerdir' açıklamasını yaptı.
Belen´deki etkinlik ise Atatürk Parkında Atatürk Anıtına çelenklerin sunulmasıyla başladı, Özel Bahçeşehir Koleji bando takımının kent merkezinde tören geçişi ile tamamlandı. Kaymakam Abdulaziz Aydın, Belediye Başkanı Adnan Vurucu ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürvekili Erdal Ayvazoğlu´nun da katıldığı 19 Mayıs etkinliğinde, Belen Anadolu Lisesinin hazırladığı gösteriler yapıldı, şiir okundu. Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni Pınar Öztaş´ın yazıp yönettiği ´Kurtuluş Destanı´ adlı drama oyun, lisenin öğrencileri tarafından sahnelendi.

ADD: Her 19 Mayıs, başlangıçtır
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) İskenderun Şubesi, Atatürk Anıtına çalınk sundu. Mustafa Kemal Paşa´nın Kurtuluş Savaşını başlatmak üzere Samsun´a ayak basmasının üzerinden99 yıl geçtiğini ifade eden derneğin şube başkanı Fahrettin Turhaner, 'Mustafa Kemal Paşa büyük bir inançla çıktığı yolda, ülkeyi kurtaracak orduyu örgütlemeden önce bu mücadeleyi yönetecek Büyük Millet Meclisini örgütledi. Bu amaçla yurdun her köşesinde kongreler toplanmasını sağladı. Bu kongrelerde seçilen delegelerin oluşturduğu Gazi Meclisimiz emperyalizme karşı ulusal Kurtuluş Savaşımızı zafere ulaştırdı. İşte bu zafer sonucu, Mustafa Kemal Paşa, Mustafa Kemal Atatürk oldu. Yani Türk ulusunun Ata´sı... Ne acıdır ki, Atatürk sonrasında ülkemizi yönetenler büyük önderin Gençliğe Hitabesinde söylediği tehlikeleri dikkate almayıp, ülkemizi günümüzdeki karanlık duruma getirecek adımlara seyirci kaldılar. Daha sonrakiler ise ülkeyi bugünlere getiren adımları attı. Cumhuriyeti yıkma kararlılığında olanlar, bu büyük eylemlere FETÖ´cüler önderliğindeki ´kumpas´ davaları ile karşılık verdi. Atatürk´ün 100 yıl önce İstanbul´a gelişinde İngiliz donanması için söylediği ´geldikleri gibi giderler´ sözü kumpas davalarını açan savcı ve hakimler için de geçerli oldu. Türkiye Cumhuriyeti´ni geleceğe taşıyacaklar için her 19 Mayıs bir başlangıçtır' açıklamasını yaptı.

Öğrenciler ´hitabe´ye klip çekti
İskenderun´da özel eğitim veren Yükseliş Koleji, Mustafa Kemal Atatürk´ün Gençliğe Hitabesinin klibini çekti. Öğrenci, öğretmen ve okul yönetimi tarafından çekilen Atatürk´ün Gençliğe hitabesi klibi, İskenderun Atatürk Anıtı Alanı´nda başladı ve Anıtkabir´de son buldu. Klipte, öğrenciler Atatürk´ün Gençliğe Hitabesi´nin birer mısrasını okudu.
CHP Hatay il örgütü de, 19 Mayıs Cumartesi günü öğle saatlerinde Atatürk Anıtına çelenk sundu ve saygı duruşunda bulundu. CHP hatay İl Başkanı H. İbrahim Özgün, tören öncesi yaptığı açıklamada, yurttaşları Atatürk Anıtına yapılacak çelenk sunma törenine davet etti.
Türk Eğitim-Sen Hatay 1 Nolu Şube Başkanı Başkanı Ömer Solğun, 19 Mayıs Atatürk´ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında yaptığı açıklamada şunlara yer verdi: 'Atatürk, millet egemenliğine dayanan yeni bir Türk devleti kurulmasının gerekliliğini Nutuk´ta anlatmıştı. 19 Mayıs; aziz milletimizin, yurdun dört yanına ayak basmış düşmana başkaldırışının adıdır. 19 Mayıs; bu topraklar içindeki mücadeleci, bağımsız, boyunduruk altına girmeyen, esareti cesaretle ile kesen milli ruhun şaha kalkışıdır. 19 Mayıs; direnişin, ata topraklarını savunmanın, bayrak için can vermenin, geçmişten gelen mirası geleceğe taşımanın, değerlerimizi büyütmenin, ´Ya istiklal ya ölüm!´ parolası ile yola çıkanların sembolüdür.'
19 Mayıs törenlerine 2012 yılında sınırlama getirilmesi, stadyumlarda, hipodromlarda tören yapılmasının önüne engeller konulması Türk Eğitim-Sen´in hiçbir zaman kabul etmediği bir husust olduğunu da belirten Solğun, 'Gençlerimiz yine eskisi gibi, görkemli törenlerle, adına yakışır, günün anlam ve önemini anlatan şekilde 19 Mayıs´ı kutlamak istemektedir. Milli bayramlarımıza hak ettiği saygıyı göstermek ve tarih bilincini yüreklere, beyinlere nakşetmek milli bir sorumluluktur. Tıpkı Atatürk´ün Gençliğe Hitabesindeki gibi, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifesinin Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmak olduğunu bilen Türk gençliği, muhtaç olduğu kudretin, damarlarındaki asil kanda mevcut olduğunu da haykırmaktadır. Türk milleti rahat olsun; biz eğitimciler fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür, Cumhuriyetimize ve devletimize bağlı nesiller yetiştirmeye devam edeceğiz' değerlendirmesini yaptı.
Kurtuluş Partisi Gençliği ise, 19 Mayıs Atatürk´ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı´nın 99. yıl dönümünde yaptığı açıklamada şunlara yer verdi: '99 yıl önce Mustafa Kemal ve Birinci Kuvayi milliyecilerimiz işgal altındaki vatanımızı emperyalistlerden ve yerli işbirlikçilerinden kurtarabilmek için ´Ya istiklâl ya ölüm´ şiarı ile yola çıktı. Dünyada emperyalizme karşı kazanılan ilk bağımsızlık savaşını, Birinci Ulusal Kurtuluş Savaşı´nı gerçekleştirdi. Emperyalizmi ve onun yerli işbirlikçilerini ülkemizden kovdu. 19 Mayıs, Birinci Antiemperyalist Kurtuluş Savaşına kıvılcım olmuştur, İkinci Kurtuluş Savaşımız´ın da meşalesidir.'


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57