'Cumhuriyet, Türkiye´nin mayası'

Cumhuriyet´imiz 95. yılı törenle kutlandı.

GÜNCEL 30.10.2018 10:16:12 0

Nesrin Geyik/İskenderun

Türkiye Cumhuriyetinin en büyük bayramı olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 95. yıl dönümü törenlerle kutlandı. İskenderun´daki Cumhuriyet Bayramı kutlaması kapsamında dün Atatürk Bulvarında geçit töreni yapıldı. Törene İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk, Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Alpaslan Kılınç, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çelikkol, İskenderun Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Ercan Kireçtepe, kurum müdürleri, askeri erkan, kurumların yöneticileri ile sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının yöneticileri ile öğrenciler ve halk da katıldı. Öğrenciler şiir okuduğ, halk oyunları ekibinin gösteri yatıı geçit törenine öğrenciler, askerler ve sivil toplum kuruluşları da yürüdü. Buradaki törende kaymakamı Soytürk, milletvekili Şahin, belediye başkanı Dingil ve Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Kireçtepe, halkın bayramını kutladı. Cumhuriyet Bayramı´nın 95. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen çeşitli spor müsabakalarında derecye giren öğrencilere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi.

'Cumhuriyet´le her alanda mesafe katedildi'
İskenderun Kaymakamlığından Kilis´e vali olarak atanan Recep Soytürk, milletin tarih sahnesinde varoluşunun sembolü ve milletin tarihteki en büyük başarılarından birinin Cumhuriyet olduğunu ifade etti. Soytürk, 'Genci, yaşlısı, kadını, erkeği, yediden yetmişe istiklalimiz ve istikbalimiz için verdiğimiz olağanüstü bir mücadele olan Kurtuluş Savaşımızın zafere ulaştırılmasının ardından ilan ettiğimiz, özgürlük ve bağımsızlık ile milli birlik ve beraberliğimizin kaynağı olan cumhuriyetimiz, şanlı tarihimizin en büyük ve kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi olduğu gibi, azmin, kararlılığın, fedekarlığın, birlik, beraberlik ve egemenliğin senbolü olmuştur. Cumhuriyet, getirdiği yenilikler ve atılımlarla bilime, akılcılıa ve özgür düşünceye dayalı çağdaş Türkiye´nin mayasını oluşturmuş, asil milletimizin ufkunu genişletmiş, ekonomik, sosyal ve siyasal yaşatımıza dinamizm kazandırmıştır' dedi.
Günümüzde eğitim, sağlık, bilik, kültür, sanayi, ekonomi ve sosyal yaşamın her alanında önemli mesafeler kat edildiğini, Türkiye´nin pekçok ülkeye örnek olmanın yanı sıra soydaş ve kardeş toplulukların umut kaynağı haline geldiğini ifade eden Soytürk, şunları söyledi: 'İstiklal harbimizi zafere taşıyan, Cumhuriyetimize hayat veren ruh, tıpkı 95 yıl önce olduğu gibi bugün de dimdik ayaktadır. 15 temmuz ihaneti karşısında, milletimizin 250 şehit ve 2 bin 193 gazi pahasına gösterdiği şanlı direniş, işte bu ruhun en önemli timsalidir. O gece kadını erkeği, genci yaşlısıyla aziz milletimizin tüm fertleri, milli iradeye ve manevi değerlerine, bir diğer adıyla Cumhuriyet kazanımlarına sahip çıkmıştır. Asırlar boyunca vatan ve millet bütünlüğü yolunda kararlı adımlarla yürüyen bu kutlu millet, ülkemizi muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkarma çabasını, ´Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur´ düsturuyla bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sürdüreceği şüphesizdir.'

Öğrenciler sokaklarda And´ı okudu
İskenderun´da özel eğitim veren Zafer Okulları, tören sonrası kent sokaklarında And´ımızı okudu. Kentteki Deniz Üs komutanlığı limanında bulanan savaş gemisi ile İskenderun Deniz Müzesi de ücretsiz olarak halkın ziyaretine açıldı.
Cumhuriyet Bayramı kapsamında dün sabah kaymakamlık makamında kaymakam Recep Soytürk ve kent protokolü de Cumhuriyet kutlamalarını kabul etti. Kaymakamlıktaki kutlamada İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, İskenderun Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Ercan Kireçtepe, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çelikkol tarafından tebrikler kabul edildi.
Arsuz Kaymakamı Musa Sarı da Cumhuriyet Bayramının 95. yıl dönümünde 'Büyük kurtuluş mücadelesinin sonucunda 29 Ekim 1923´te Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün kurarak bizlere hediye ettiği milletimizin karakterine en uygun yönetim olan Cumhuriyetimizin 95. yıl dönümünün onurla kutlamaktayız' açıklamasını yaptı.
Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu ise 'Bu gün milli doğuşumuzun yıl dönümündür. Bağımsızlığını kazanma uğrunda yıllarca mücadele veren ve tüm imkânsızlıklara rağmen bu haklı mücadeleden dünyaya örnek olan destansı bir zaferle ayrılan bir milletin, egemenliğine olan en derin tutkusunun ifade edildiği 29 Ekim 1923´te ilan edilen Cumhuriyet hepimize kutlu olsun' açıklamasını yaptı.
Antakya´daki Cumhuriyet bayramı kutlaması önceki gün Cumhuriyet Alanı´nda başladı. Törene Hatay Valisi Sayın Erdal Ata, Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur ve İsmet Tokdemir, 2. Hudut Alay Komutanı Albay Ahmet Gürbüz, HBB Başkanı Lütfü Savaş, Hatay Cumhuriyet Başsavcı Ahmet Ataman, MKÜ Rektörü Hasan Kaya, Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez, İl Jandarma Komutanı AlbayUğur Ertekin, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk da katıldı. Vali Ata, Anıt Şeref defterini imzalaydı ve şunları yazdı: “İstiklal ve istikbalimizin Başkomutanı, Cumhuriyetimizin Kurucusu Aziz Atatürk, Milli mücadele zaferini taçlandıran Cumhuriyetimizin 95. yılını kutladığımız bu önemli günde en derin minnet duygularımızı sunmak için huzurunuzdayız. En büyük eserim diye nitelendirdiğiniz ve bizlere emanet ettiğiniz Cumhuriyete ve kazanımlarına sahip çıkmayı, onu gelecek nesillere aktarmayı temel görev biliyoruz. Manevi varlığınız ve mücadele azminiz bize güç vermekte, ilke ve inkılaplarınız bizlere daima yol göstermektedir. Türk milleti olarak yüksek hatıranız önünde saygıyla eğiliyor, sizi, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, şükranlarımızı sunuyoruz. Ruhunuz şad olsun.” Antakya Şehitliğinde de tören düzenlendi.
Reyhanlı Belediye Başkanı Mehmet Çüter ise şu değerlendirmede bulundu: '´Ülkemizin aydınlık geleceğinin temelini oluşturan, Cumhuriyet milli hâkimiyettir. Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak; çağdaş dünya devletleri içinde saygın yeri ile her alanda büyük bir değişim ve atılımın somut ifadesidir. Unutmamalıyız ki biz, en zor zamanlarında bile dünyaya sadakat ve vatanseverliğin eşsiz örneklerini göstererek bugünlere gelmiş büyük bir milletiz. Bu güven ve istikrar ortamını korumaya devam edeceğiz. Milletçe barış ve kardeşliğin sesini daha da yükselttiğimiz bugünlerde her günkünden daha çok üretmek, kazanmak ve paylaşmayı hedeflemekteyiz.'
Şehitlerin özel eşyaları sergilenecek
Payas Belediyesi, 29 Ekim etkinlikleri kapsamında. “14. Şehit Emanetleri- Şehit Yetkin Erşan” Sergisinin açılacağını bildirdi. Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, sergide, şehit düşen kahramanların kullandıkları özel eşyalardan oluşacağını ifade etti.
Samandağ Belediyesi Kreş ve Gündüz Bakımevinde eğitim alan çocuklar da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutladı. Şarkı eşliğinde dans gösterileri yapan çocuklar, öğretmenleri ile birlikte çeşitli marşları da seslendirdi.


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,29
  • EURO

    35,09% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2308,86% 1,39
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29