Cumhuriyet´in 97. yılı kutlanıyor En büyük eser

Bugün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün önderliğinde ilan edilen Cumhuriyet´in ve Türkiye Cumhuriyeti´nin 97. kuruluş yıl dönümü.

GÜNCEL 29.10.2020 09:06:37 0
Cumhuriyet´in 97. yılı kutlanıyor En büyük eser

İskenderun/SES

 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerle kutlanıyor. Cumhuriyet Bayramı´nın 97. yıldönümü kapsamında dün İskenderun Atatürk Anıtına kaymakamlık, garnizon komutanlığı ve belediye başkanlığı çelenklerinin sunuldu. Törene İskenderun kaymakamı İskender Yönden, belediye başkanı Fatih Tosyalı, İskenderun Garnizon Komutanvekili ve Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Murat Fırat, kurum yönetkicileri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve yurttaşlar da katıldı. Cumhuriyet Bayramı kutlaması kapsamında bugün kaymakamlık bahçesi tebrikler kabul edilecek, oluşturulacak araç konvoyu da Atatürk Anıtı Alanından saat 17.00´da hareket edecek. İskenderun CHP, bugün saat 12.30´da Atatürk Anıtına çelenk sunarak, Cumhuriyet´i kutlayacak. İskenderun Belediyesi, Cumhuriyet Bayramı kapsamında vatandaşlara belediye binası önü ve Kanatlı ile Fener caddeleri üzerinde Türk bayrağı dağıttı, Hatay Büyükşehir Belediyesi deCumhuriyet Bayramı kapsamında bugün belediye halk otobüslerinin ücretsiz olacağını bildirdi. 

Hatay Valisi Rahmi Doğan, Cumhuriyet Bayramı mesajında şunlara yer verdi: 'Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün, ´Benim en büyük eserim´ dediği, milli egemenliğe dayanan, gücünü halktan alan, iktidarın millete ait olduğu bir rejim olan Cumhuriyetimiz, Atatürk´ün önderliğinde insanüstü bir gayret ve fedakârlıkla, bağımsızlık mücadelesi ile elde edilen eşsiz bir zaferle kurulmuştur. Tarihte eşine az rastlanır bir destanla kurulan Türkiye Cumhuriyeti, o günden bu yana vizyonunu geliştirerek emin adımlarla geleceğe yürümekte ve muasır medeniyeti yakalamış modern ve büyük Türkiye ideali yolunda hedeflerini gerçekleştirmektedir. Binlerce yıla uzanan köklü devlet geleneğimiz, her geçen gün daha da güçlenen demokrasimiz, temelinde insani değerler olan hassasiyetlerimiz ile sadece ülkemize değil aynı zamanda bölgemize ve tüm dünyaya da umut olmaya devam ediyoruz. Bu umudun merkezi olmamızın temelinde, milletimizin; mertliği, cömertliği, şefkati, merhameti, kahramanlığı ve birçok özelliklerinin yanında, kuşkusuz millet hâkimiyetine dayanan ve bir fazilet rejimi olan Cumhuriyet yönetimi bulunmaktadır.'

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Cumhuriyet Bayramı´nın 97. yıl dönümü kapsamında şu değerlendirmeyi yaptı: 'Cumhuriyet; yeni ufuklar açan, başlangıcından sonuna kadar her safhası eşsiz mücadelelerle dolu Kurtuluş Savaşı´nın milletin üstün fedakârlıkları sonucu kazanmış olduğu görkemli bir zaferdir. Bağımsızlık uğruna verdiğimiz milli mücadelenin sonun da ulaştığımız özgür yaşamımızın değişmeyen simgesi Cumhuriyetimiz 97 yaşında. Dünya tarihinde milli mücadelesini yürüterek milli egemenliğe dayalı bir devleti kuran kahraman bir meclise sahip tek ülke olmanın onurunu her zaman yaşıyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün gösterdiği istikamet doğrultusunda; Cumhuriyetimizi var eden değerlere daima sahip çıkan büyük bir milletin fertleri olarak güzel bir geleceğe hep beraber yürümeli ve Türkiye´yi evrensel değerlerin yol göstericiliğinde hep beraber yarınlara taşımalıyız.'

İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı da, 'Türk milleti, Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün liderliğinde, vatanına, bayrağına, istiklaline ve istikbaline kastedenlere karşı 1919´da çok zor koşullar altında başlattığı Kurtuluş Savaşı´nı tarihte benzeri görülmemiş büyük bir zaferle taçlandırmıştır. 29 Ekim günü, Türk milletinin ortak değerleri etrafında her zamankinden daha güçlü bir şekilde kenetlenme günüdür. Bizi tek millet, tek devlet, tek bayrak, tek vatan yapan yüksek değerlerimizi daha gür bir sesle yüceltmenin tam zamanıdır. Bugün geldiğimiz noktada; ise Cumhuriyetimizin değerlerine sımsıkı sarılarak, büyük Türkiye yolunda emin adımlarla ilerliyoruz' görüşünü kaydetti.

Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, '19 Mayıs 1919´da Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün Samsun´a çıkarak milli mücadeleyi başlatıp, 29 Ekim 1923 tarihinde de ´Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare, cumhuriyet idaresidir´ diyerek ilan edip, armağan ettiği cumhuriyet Türk milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez değerdir. Temel amacımız, Cumhuriyetimizi korumak, yüceltmek, ülkemizi Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün hedef gösterdiği muasır medeniyet seviyesine ulaştırmak ve Cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandırmaktır. Renklerimizi zenginlik, farklılıklarımızı kardeşlik olarak gördükçe, bizi kimse yolumuzdan çeviremeyecektir. Biz millet olarak türlü zorluklardan bugünlere gelirken, birlik ve beraberliğimizi pekiştiren, çağdaşlaşmanın, aydınlanmanın ve demokrasinin yolunu açan Cumhuriyet değerlerine her koşulda sahip çıkmamız gerektiğini bugün çok daha iyi anlıyoruz' değerlendirmesinde bulundu.

İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Tolga Depci de, 'Milletimizin egemenlik yolunda sergilediği bağımsızlık ruhu, aradan geçen 97 yılda gün geçtikçe güçlenmiş ve Cumhuriyetimizin 100. yılına kararlılıkla ulaşma seviyesine gelmiştir. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının kahramanlık destanlarının ardından ilmi ve maneviyatı yüksek yeni destanlar yazacak gençler yetiştirme noktasında bizler var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Şunu çok iyi biliyoruz ki, Cumhuriyeti korumanın yollarından birisi de ülkenin gelişimine katkı sunan çalışmalara imza atmaktır' açıklamasını yaptı.

Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz ise 'Cumhuriyet, milletimizin büyük bir iman gücüyle gerçekleştirdiği kurtuluş mücadelesinin eseridir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün önderliğinde istiklalini kazanmak için kurtuluş mücadelesi veren şanlı ecdadımız nice zorluklara rağmen destan yazmış ve neticesinde Cumhuriyetimiz kurulmuştur. 29 Ekim 1923 Tarihinde Cumhuriyet´ in ilanı ve Milletin kayıtsız şartsız egemenliği kabul edilerek bağımsızlık mücadelesinin ruhu ortaya konmuştur. Türkiye Cumhuriyeti Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün hedef olarak ortaya koyduğu ‘Muasır Medeniyetler´ yolunda kurulduğu günden bu yana demokrasi, insan hakları, eğitim, sağlık, bilim, ekonomi, ulaştırma olmak üzere tüm alanlarda önemli mesafeler kat etmiştir. İçinde bulunduğumuz durum ülkemizin her ferdine, her kurumuna olduğu gibi bize de bazı sorumluluklar yüklemektedir. Özellikle dış güçler tarafından ülkemiz üzerinde oynanmaya çalışılan oyunların bilinciyle millet olma şuuru, Cumhuriyetimizin kıymeti bir kez daha net olarak anlatmıştır. Bu sorumluluğun bilincinde olarak demokratik, siyasal, kültürel, sosyal alanlarda olduğu gibi özellikle de ekonomik gelişmeye önem vererek atalarımızdan aldığımız Cumhuriyet mirasını gelecek nesillere içinde yaşanılan asrın sorunlarına cevap verecek şekilde geliştirerek ulaştırmalıyız' dedi.

Reyhanlı Belediye Başkanı Mehmet Hacıoğlu da 'Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün ´en büyük eserim´ dediği Cumhuriyet, hiç şüphesiz, geleceğimiz adına en büyük güvencemizdir. Eşitlik ve hürriyet temeline dayanan büyük bir millet olma iradesiyle kurulan Cumhuriyetimiz, hepimizin gözbebeği durumundadır. Zira, Cumhuriyetimiz çok ağır bedeller ödenerek kazanılmış bir istiklal mücadelesinin ardından kurulmuştur. Hiç şüphe yok ki istiklalimizin ve istikbalimizin sembolü Cumhuriyetimizi korumak, ecdadımızın mirasına sahip çıkmak, onu gelecek nesillere aktarmak için milletimizin her bir ferdi, bugün de aynı ruh ve kararlılığa, aynı özveriye sahiptir' görüşünü kaydetti.

CHP Hatay İl Başkanı Hasan Ramiz Parlar da, 'Gazi Mustafa Kemal Paşa, devrimci amaçlarını daha Erzurum Kongresi devam ederken ifade etmiştir. Ortada ne Meclis ne de ordu varken, Kurtuluş Savaşından sonra yapılacakları anlatırken; ´Zaferden sonra şekli hükümet Cumhuriyet olacaktır´ demiştir. Atatürk´ün yaktığı bağımsızlık meşalesi ve yeşerttiği umut tüm yurdu sarmış, Emperyalizme karşı kazanılan ulusal bağımsızlık mücadelesinin ardından Atatürk´ün de dediği gibi Türk Milletinin karakterine en uygun olan cumhuriyet ilan edilmiştir. Cumhuriyet Halk Partisi, başta Kurtuluş Savaşımız olmak üzere aydınlanma ideallerini, emek mücadelelerini, sosyal demokrasinin özgürlük, eşitlik ve dayanışma ilkelerini korumak, cumhuriyeti ve değerlerini yaşatmak için mücadelesini sonsuza kadar sürdürecektir' değerlendirmesinde bulundu.

AKP Hatay İl Başkanı Mehmet Yeloğlu da sosyal iletişim sitesi üzerinden “Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün en büyük emaneti olan Cumhuriyetimizin 97. Kuruluş yıl dönümünü kutluyorum' açıklamasını yaptı. CHP İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu ise 'Cumhuriyetimiz, insanlık ve devletler tarihinin bugüne kadar tanıdığı ender birkaç devlet adamının başında sayılan ve 20. yüzyıla damgasını vuran Mustafa Kemal Atatürk´ün Türk ulusuna armağan ettiği en güzel ve en anlamlı rejim ve bir çağdaşlık projesidir. 1920-1930´lu yıllarda Avrupa´da pek çok ülke faşizm, nazizm, komünizm baskısında bunalırken Türk toplumunu çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkarma ve Türkiye Cumhuriyeti´nin halkçı, laik ve devrimci niteliğini koruma amacını güden Devrim Kanunları ulusumuza armağan edilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk´ün direniş, inanç ve kararlılığı ile yürümeliyiz. Tutarlı, kararlı, cesur Atatürkçü bir muhalefet anlayışı ile dış düşmanlara ve onların işbirlikçilerine, Cumhuriyeti yozlaştırmak isteyenlere karşı Atatürk´ün iki eserini hem Cumhuriyeti hem de CHP´yi ayakta tutmaya kararlıyız, inanıyoruz, başaracağız. Biz ikinci bir cumhuriyet ilan etmiyoruz, bize düşen 1923´te ilan edilen Cumhuriyeti ilelebet sürdürmek ve cumhuriyet düşmanlarından kurtarmaktır' görüşünü kaydetti.

CHP Antakya İlçe Başkanı Ümit Kutlu ise 'Kurtuluş Savaşı´nda gösterilen üstün gayret ve fedakârlıklar sonrasında bizlere armağan edilen Cumhuriyet, sadece bir yönetim şekli değil aynı zamanda tarihimizin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi olan toplumsal ve siyasi bir projedir' açıklamasında bulundu.

Öte yandan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş, Türkiye Büyük Millet Meclisi´nin 97 yıl önce Cumhuriyet´i ilan etmesinin anısına EXPO Evi´nde, Selma Uçar Sanat Atölyesi ve EXPO gönüllüleri ile birlikte Atatürk siluetini boyadı ve etkinlikte yapılan boyama çalışmalarını inceledi.


Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

Proje üreten derneklere destek sözü

"Hizmetler vatandaşın ayağına götürülecek"

"Rekor oyla" destek istedi

Konteyner kentte seçim çalışması

Hak sahipliğinde 1 günlük başvuru süresi

Pirireis sakinleriyle iftarda buluşan CHP: Seçimi kazanacağız

Öntürk: Önceliğimiz konut ihtiyacının karşılanması

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,31% 0,18
  • EURO

    35,06% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2283,19% 0,26
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00