Dağ ceylanlarının sayısı arttı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından koruma altında olan Kırıkhan bölgesindeki Dağ Ceylanı popülasyonunda 5 yılda yaklaşık üç katı bir artış yaşandı.

HATAY 10.01.2018 10:24:30 0
Dağ ceylanlarının sayısı arttı

 

2012 yılından beri yaşadıkları bölgede düzenli olarak sayımları yapılan türün 2012 sayımlarında 235 olan sayısı, 2017 yılında yapılan sayımlarda yaklaşık 3 kat artarak 670 olarak belirlendi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Dağ Ceylanlarını korumaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan Kırıkhan bölgesindeki Dağ Ceylanlarına ilişkin açıklamada, şunlara yer verildi: 'ndemik bir tür olan Hatay Dağ Ceylanları da nüfuslarını artırmaya devam ediyor. Suriye sınır bölgesinde, Hatay´ın Kırıkhan ve Kumlu ilçelerinde bulunan 139.000 dekarlık alanda yaşamını sürdürmelerinden dolayı Hatay Dağ Ceylanları sınır bekçileri olarak da biliniyor. Bu tür, Dünyada Güney Lübnan, Suriye, İsrail, Batı ve Güney Arabistan Yarımadası ile İran´da izole bir yayılış göstermekteydi. Bu türün en kuzey yayılış alanını ise Türkiye ve Suriye oluşturmaktaydı. Suriye´de yaşanan iç savaş dolayısıyla hayat alanını Suriye´de yitiren ve çekilen duvar dolayısıyla da geri dönmesi mümkün görünmeyen bu endemik tür, artık en kuzey bölge olarak sadece Türkiye´de yayılış gösterebilecek. Yaşam alanlarını ormanlık ve kayalık alanları içermeyen step ve yarı step iklime sahip tepelik ve dağlık alanların oluşturduğu ceylanlar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı´nın koruma faaliyetleri ile varlıklarını katlayarak artırıyor. 2012 sayımlarında 235 olan Hatay Dağ Ceylanı, geride bıraktığımız yılda yapılan sayımlarda 670 birey olarak belirlendi. Sayımlar bu türün yayılış gösterdiği toplam 139.000 dekarlık alanın neredeyse tamamına yakın olan 124.000 dekarlık kısmında yapıldı. Hatay Dağ Ceylanı popülasyonunu desteklemek maksadıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye´nin ilk ve tek üretim merkezini de Hatay´da 5 yıl önce kurmuştu. Bugün itibarıyla 12 bireyin bulunduğu merkezde ayrıca yaralı bakıma muhtaç ceylanların tedavisi de yapılıyor. Kırıkhan ilçesi sınırları içerisinde yer alan üretim merkezinin 160 dekarlık alanda kuruldu.'
Açıklamaya göre, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da, “Sınırlı bir alanda yayılış gösteren ve küçük bir popülasyona sahip olan Hatay dağ ceylanlarının tabii ortamlarının iyileştirilmesi ve risklerinin azaltılması kapsamında bu merkezi kurduk. Bu merkezde yavrular dünyaya geliyor ve bu yavrular büyüyüp kendi ayakları üzerinde durabilme kapasitesine erişince tabii ortamlarına bırakılıyor. Ayrıca bu türümüz kendi tabii ortamında da nüfusunu artırıyor. 2017 sayımlarında bunu açıkça gördük. Türkiye biyoçeşitlilik bakımından çok zengin ve biz bu zenginliğimizi korumakta kararlıyız” değerlendirmesini yaptı.


Anahtar Kelimeler: ceylanlarının sayısı arttı

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9679,80%-1,37
  • DOLAR

    32,42% 0,04
  • EURO

    34,43% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2486,70% 0,16
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00