'Definecilerle mücadele edilmeli'

Gazetecilere ´kültürel miras haberciliği´ semineri

GÜNCEL 28.02.2019 13:28:06 0

Akın Bodur/Antakya

Kültürel Mirası Koruma Derneği (KORU) ve Edinburgh World Heritage ortaklığında, British Council Kültürel Koruma Fonu desteği ile yürütülen Kültürel Mirasın Korunması için Kapasite Geliştirilmesi Projesi kapsamında Antakya´da gazeteci, öğretmen, tur rehberleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerine yörelik eğitim semineri düzenledi. KORU´nun, gazeteciler için düzenlendiği ´Kültürel miras haberciliği´ eğitimi Antakya´daki Liwan Otel´de yapıldı. Seminere katılanlara sertifika da verildi.
Gazeteciler ve medya çalışanlarının, kültürel mirasın korunmasında büyük etkiye sahip olduğunu ifade eden İngiliz Arkeoloji Araştırma Enstitsünden Nur Banu Kocaaslan, 'Çünkü, kültürel mirası korumanın ön şartı, toplum olarak kültürel mirasın değerlerini anlamaktır. Bu aşama olmadan, koruma, uzmanların çalışmaları sadece geçici çabalar olarak kalır. Kültürel mirasın korunabilmesi için, o toplumun kültürel miras ile ilişki kurması gerekmektedir' dedi.

'Eserlerin ´piyasa değeri´ olmaz'
Halkın arkeoloji ile ilgili haberleri medyadan aldığını ve müzelerden alınan bilgilin yüzde 10 dolayında kaldığını yapılan anketlerin gösterdiğini ifade eden Kocaaslan, definelecilerle ciddi mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. Anadolu´nun birçok kenti gibi Hatay´ın da çok sayıda medeniyeti barındırdığını anımsatan Kocaaslan, şöyle konuştu: 'Defineciler, esere ulaşmak için gelişi güzel kazılar yapar. O zaman da, tarihin o kesimindeki toplumu ait bilgiler, alışkanarı, yaşamı, inancı, kullandığı malzemeler gibi şeyleri öğrenmek imkansız hale gelir. Çünkü, tahrip edilmiş oluyorlar. Defineciler arkeologların alternatifi değildir, hiçbir zaman da olmadı ve olmayacaklar. Arkeolog, kazı bilimcisidir. Arkeoloji bilimi de tarihsel bilgiyi araştırır' dedi. Kültürel miras denilince halkın çoğunun aklına arkeolojinin geldiğini anlatan ve gazetecilerin kütürel mirasa yönelik haberleri yazarken ön yargılı olmamasını, uzmanlardan görüş almasını öneren Nur Banu Kocaaslan, ülkemizde arkeolojik eserlerin satışının yasak olması nedeniyle ´piyasa değeri´ kavramının doğru olmadığını da ifade etti. Kocaaslan, kültürel varlıkların restoresine ilişkin haberlerde de ´restorasyona gerek var mıydı? neden yapılıyor?´ sorularının sorulmasını, sadece olaya ve sonuca bakılmayıp, süreci ve arka planına da bakılması gerektiğini belirtti.
'Kültürel miras haberleri yapılırken dikkat edilmesi gerekenler. Haberi yapılan yapı, definecilerin hedefi olmaktan nasıl kurtulur? Kültürel miras haberlerini kolaylaştıracak yöntemler ve kaynalklar nelerdir? Haber yapılırken kimlerden görüş aılınmalıdır? Tarihçesine nasıl ulaşılır? Hangi kaynaklar yardımcı olur?' konusunda da değerlendirmede bulundu. Duygu Güner´in ´odak grup çalışması´ yaptığı ´Kültürel miras haberciliği´ eğitiminde, dernek görevlilerinden Süreyya Topaloğlu, 'Kültürel miras nedir? Kültürel mirasın değerleri nedir? Kültürel mirasın korunmasındaki aktörler ve kültürel mirasın korunmasının tarihi' ile 'Temel mimari miras koruma yöntemleri ve terimleri' hakkında bilgi verdi. Gazeteci Uygar Gültekin de 'Kültürel miras haberciliği neden önemlidir? Kültürel miras haberciliği dediğimiz nedir? Ne tür haberler bu kapsama girer?' konusunda katılımcılara bilgi verdi. Katılımclar arasından belirlenecek 10 kişinin Aralık 2019´da Edinburgh´ta düzenlenecek Kültürel Miras Liderlik Akademisi´ne katılacağı belirtildi.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,22
  • EURO

    34,84% 0,53
  • GRAM ALTIN

    2417,04% -0,63
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00