Defne´ye ikinci arıtma tesisi

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Hatay büyükşehir Belyediyesi (HBB) tarafından Defne´de ikinci bir arıtma tesisi yapılmak istendiğini savundu ve bunu eleştirdi.

GÜNCEL 27.10.2021 15:38:07 0
Defne´ye ikinci arıtma tesisi

Antakya/SES

HBB yönetimi ise yeni yapılacak arıtma tesisi hakkında bilgiyi düzenlediği toplantıda verdi.
Çinçin, sosyal iletişim sitesinden paylaştığı ve Hatay Milletvekilleri Sabahat Çelik, Hüseyin Yayman, Hüseyin Şanverdi, Hacı Bayram Türkoğlu, Abdulkadir Özel, Suzan Şahin, Mehmet Güzelmansur, İsmet Tokdemir, Serkan Topal ve Lütfi Kaşıkçı
ile HBB Başkanı Lütfü Savaş, Hatay Büyükşehir Belediyesi, AKP il başkanı Adem Yeşildal, CHP il başkanı Hasan Ramiz Parlar, Defne Belediyesi, Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel´in arasında bulunudğu bazı kişi ve kurumları etiketlediği değerlendirmesinde şunlara yer verdi: 'Defne Turunçlu´da mevcut arıtmanın yanına HBB tarafından yeni bir arıtma tesisinin inşa edilmek istendiğini hayretle öğrenmiş bulunmaktayım. Bölge sakinlerinin talebi çevresel olumsuzluklar sebebiyle arıtma tesisinin bu alandan kaldırılmasıdır. Geçici çözümlerle günü kurtarmaya çalışan Hatay Hatsu yaklaşımının doğru olmadığını düşünüyorum. Turunçlu halkı mevcut arıtma tesisinin mahallelerinden kaldırılıp daha doğru bir lokasyona kaydırılmasını beklerken ilave yeni bir arıtma tesisiyle cezalandırılmak mı istenmektedir? Ayrıca uzun zamandır arıtma tesisine yakın Hayvan Barınağı´nın taşınması durumu ile ilgili de bir gelişme yoktur. Hayvan Barınağı hijyenik koşullara sahip olmamakla birlikte yaşamsal özellik taşımamaktadır. Her ziyaretimde gördüğüm bu ilkellik karşısında üzüntümü gizleyemiyorum. Unutmayalım ki hayvan sevmeyen hiç bir canlıyı sevemez. O canlıların konforlu hayat hakkı en az bir insan kadar önemlidir. Turunçlu Arıtma Tesisi ile ilgili olarak önceki gün Hatay Büyükşehir Belediyesi´nde yapılan toplantıda 92 dönümlük arazinin 52 dönümüne yeşil alan, 40 dönümüne ise yeni arıtma tesisi yapılması Turunçlu ve Defne halkı açısından iç karartıcı bir durumdur. Ekonomik ömrünü tamamlamış tesis yerine yapılacak yeni tesis ile ilgili düzenlenen toplantıda Defne Turunçlu Halkının bir bölümünün mevcut tesisin yanına yeni bir tesise destek vermeleri büyük bir hayal kırıklığıdır. Turunçlu Arıtma Tesisi ve yakınındaki Hayvan Barınağı ile ilgili olarak muhtarlar ile bir araya gelmek yerine halkın sesini duymak ve artık zaman kaybetmeden çözüme kavuşturmak büyük bir gerekliliktir. Defne satılamayacak kadar kıymetlidir. Sorunu çözüme kavuşturmayanlar acı bir acizlik içerisindedir. Böyle bir salgın döneminde halk sağlığının fiyatı olmamalıdır. Buradan tüm yetkililere çağrım artık bu sorunun çözüme kavuşturulmasıdır.'

HBB´den arıtma tesisi toplantısı
HBB tarafından Defne´ye bağlı Akdeniz, Sümerler ve Turunçlu mahallelerini ilgilendiren Turunçlu Atıksu Arıtma Tesisi´nin yenilenmesi ile bölge temsilcileriyle istişare toplantısı düzenlendi. HATSU Genel Müdürü Muhammed İkbal Polat, Defne Belediye Başkanvekili Kenan Gül, HATSU Genel Müdür Yardımcısı Hüsna Karayazgan, Hatay Muhtarlar Derneği Başkanı Mahmut Gülcü, Defne Muhtarlar Derneği Başkanı Muhsin Demirel, Antakya Muhtarlar Derneği Başkanı Semir Yoğurtçu ve muhtarların katıldığı toplantıda konuşan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Turunçlu Atıksu Arıtma Tesisi için hazırlanan ve İller Bankası tarafından onaylanan uzun havalandırmalı aktif çamurlu sistemi pas geçtiklerini belirtti. Turunçlu´ya inşa edilecek tesisin projesini Maşuklu bölgesine en son teknoloji ile inşa edilen Küçükdalyan-Narlıca Atıksu Arıtma Tesisi modeline benzer şekilde hazırladıklarını ifade eden Savaş, Küçükdalyan´da kullanılan membran teknolojili tesis modeli ile yüzde 99.99 oranda arıtım sağlandığını ve arıtılan suyun sulama suyu olarak kullanılabildiğini, Küçükdalyan-Narlıca tesisi içinde koku giderim ünitesi olmamasına rağmen hiçbir şekilde koku problemi yaşanmadığını anlatarak, “Tesisten gelen suyu Asi Nehri´ne verdiğimiz için son yıllarda Asi´de koku olmuyor. Turunçlu tesisini Maşuklu´daki tesis gibi yaparsak 3.5-4 katı su üreteceğiz. Yeni yapılacak tesiste koku ve gürültü olmayacak. 92 dönümlük arazinin 40 dönümünde arıtma tesisi, 52 dönümünde ise park yapımı gerçekleştirilecek' dedi. Yeni yapılacak atık su arıtma tesisinin sistemi ile ilgili bilgiler veren HATSU Genel Müdür Polat ise, yapılacak tesisin normal olmayacağını ve üst düzey teknoloji ile inşa edileceğini söyledi. Polat, “Bu tesis yüzde yüz kapalı sistem, kendi içerisinde özellikle kokunun yoğun olduğu giriş yapılarında ciddi filtrasyon sisteminin olduğu teknolojiyi kullanacağız. Burada kokuya yönelik herhangi bir problem yaşanmayacak. Bunca yıldır yaşanan problemleri ve iletilen şikayetleri ortadan kaldıracağız. Mevcuttaki arıtılamayan atık suları, ileri teknoloji ile arıtılmasını ve asiye yüzde 99.99 oranda arıtılmış temiz su deşarj edeceğimiz şekilde bu bölgedeki bütün atık suya yönelik problemleri ortadan kaldıracak bir proje. Burada bu işlemle alakalı bir mutabakat sağlanması durumunda HATSU olarak biz bunun finansman arayışına girip bu projeyi hayata geçirmek için gerekli adımları atabilecek pozisyondayız' diye konuştu.
Hatay Barosu yönetimi de mahalle ile birlikte ilçeye çok ciddi zarar verdiğini belirttiği Turunçlu Arıtma Tesisi hakkında Hatay Büyükşehir Belediyesinin, kentin sivil toplum kuruluşlarıyla mutabakat ile belirlenen TMMOB bilirkişilerinin ´Turunçlu Arıtma Tesisinin acilen kaldırılması gerektiği´ raporuna itibar etmemiş ve tesisi kaldırmayacağını belirttiğini ifade etti. Barodan yapılan açıklamada, 'Arıtma Tesisinin kaldırılması gibi halkın yaşam ve sosyal hakkı olan konuların takipçisi olacağımızı, her türlü hukuki ve sosyal sorumlulukları yerine getireceğimizi belirtmek istiyoruz. Turunçlu Arıtma Tesisinin ivedilikle bulunduğu yerden kaldırılarak halk sağlığına uygun bir şekilde inşasının sağlanması çağrısını yapıyoruz' ifadesine yer verildi.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04