“Değerli bir coğrafyadayız”

Hatay Valisi Rahmi Doğan, yüzyıl önce yakın coğrafyada yaşananların benzer bir şekilde uygulanmaya başladığını gördüklerini belirterek, 2011 yılında başlayan Suriye Krizinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti´nin yapılması gerekeni yaptı?

GÜNCEL 5.04.2019 10:49:17 0
“Değerli bir coğrafyadayız”

Antakya/SES

 Vali Doğan, “Biz eğer Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonunu yapmamış olsaydık bugün Hatay´da, Kilis´te, Urfa´da hatta Konya´da Ankara´da bombaların hedefi durumundaydık” dedi.
2019 yılının Hatay´ın Anavatan´a katılışının 80.yılı dolayısıyla Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı tarafından 04 - 06 Nisan 2019 tarihleri arasında Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) ev sahipliğinde “Anavatan´a Katılışının 80.Yılında Hatay” konulu uluslararası sempozyum açılışı yapıldı. MKÜ Atatürk Konferans Salonunda gerçekleştirilen sempozyum açılış programı saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı.
Açılış töreninde konuşan Vali Doğan, “Bu gün içerisinde yaşamış olduğumuz surece baktığımızda bu coğrafyanın ne kadar değerli olduğunu görmekteyiz. Bin yıldır bu topraklarda yaşamaktayız. Hatay´ı anlatırken medeniyetler şehri olarak anlatıyoruz. Yüzyıllarca yaşamış medeniyetler olmuş bu topraklarda ama biz bin yıl yaşamış bir toplumun evlatları olarak bu coğrafyanın zor şartlarına rağmen ayakta durabilmeyi başarmışız. Hatay Müzemizde sergilenen eserler arasında bulunan ve bu şehrin simgesi olan Şüpililema´nın bir elinde başak, bir elinde mızrak vardır. Bununu anlamı bu coğrafyada ayakta durabilmek ancak ekonomik ve askeri açıdan güçlü olmakla mümkündür. Günümüze baktığımızda tamda yüzyıl önce bu coğrafyada yaşananların şimdi tekrar benzer bir şekilde coğrafyamızda uygulanmaya başladığını görmekteyiz. 2011 yılında başlayan Suriye Krizinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti yapılması gerekeni yapmıştır. Biz eğer Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonunu yapmamış olsaydık bugün Hatay´da, Kilis´te, Urfa´da hatta Konya´da Ankara´da bombaların hedefi durumundaydık. Bitti mi? Bitmedi tabiki. Yapmamız gerekenler elbette var. Eğer biz bu coğrafyada güvenli alan olarak tabir ettiğimiz bu bölgelerde gerekli tedbirleri almasaydık milletimizin Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde güvenli bir şekilde yaşaması mümkün olmayacaktı. Bugün Hatay Valisi olarak, Zeytin Dalı Hareket Bölgesinden sorumlu bir kişi olarak şunu ifade etmek isterim ki bu bölge gerçekten çok önemli. Bu coğrafya tarih boyunca şiddetli çatışmaların olduğu bir bölgedir. Türkiye Cumhuriyeti güçlü bir devlettir” dedi

Antakya Devlet Konservatuarının hazırladığı Hatay Konseri´nin ardından konuşan MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya konuşmasında şunları kaydetti: “Tarih boyunca kadim medeniyetlerin merkezi olan, farklı dinleri kültürleri ve anlayışları bünyesinde bulunduran, adını Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün verdiği Hatay; kardeşlik ve barış içinde bir arada yaşama idealizmin sembollerinden biridir. Hatay´ın anavatana katılışı Cumhuriyet ve siyasi tarihimizde önemli bir yer edinmiştir. Ortak bir çabanın ürünü olarak değerli tarih çalışmalarının anlatılacağı bu sempozyumda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

ATAM Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan da konuşmasında “Hatay Kadim bir şehir olarak tarihin başladığı coğrafyada yer almaktadır. Hatay´ın anavatana katılışının yıldönümü İngiltere ve Fransa arasında yapılan ve Osmanlı Devleti´nin Ortadoğu topraklarının paylaşılmasını öngören gizli Sykes-Picot anlaşmasını hatırlatmaktadır. 80 yıl önce Hatay´ın anavatana katılması yolunda başta Milli Mücadelenin lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bir çok kişinin emeği, fedakarlığı ve gayreti vardır” değerlendirmesini yaptı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun ise bölgenin kendisi için ‘çok değerli ve hassas´ olduğunu vurguladı. Dursun, “Biz Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak geçmişten gelen derin kültürümüzü gençlerimize aktarmayı hedefliyor ve bunun için çaba sarfediyoruz. Bu sebeple Anadolu Tarih ve Kültür Birliğini kurduk. Coğrafyaya dost olan, tarih seven, sosyolojiyi merak eden, mimari başta olmak üzere şehircilik anlayışı olan bir nesil yetiştirmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23