'Demokrasi ile güçlendirilmiş cumhuriyet lazım'

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) İskenderun Şubesi, Uğur Mumcu ile ´devrim ve demokrasi şehitlerini´ düzenlediği konferansla andı.

GÜNCEL 25.01.2022 15:51:18 0

Akın Bodur/İskenderun

 'Türkiye´de demokrasi ve adalet' konulu konferansın konuşmacısı, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu oldu.
İskenderun HBB binasında düzenlenen konferansa Hatay Milletvekilleri Suzan Şahin, Mehmet Güzelmansur ve İsmet Tokdemir ile bazı siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin yöneticileri, belediye meclisi üyeleri ve muhtarlar da katıldı. Uğur Mumcu, Abdi İpekçi, Muammer Aksoy, Bahriye Üçok, Ahmet Taner Kışlalı, Turan Dursun, Çetin Emeç, Doğan Öz, Ali Gaffar okan, Metin Göktepe, Necip Hablemitoğlu, Hrant Dink gibi öldürülen gazeteci ve aydınların anıldığı konferans, şehitlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunması ile başladı.

Karanlık güçlerin, düşünen, araştıran, sorgulayan ve uyaran aydınlar ile Kemalistlerin hedef alındığını ifade eden ADD İskenderun Şube Başkanı Fahrettin Turhaner, 'Ama hedef olan aydınlar geri adım atmadı ve Mustafa Kemal´in yolunda yürümeye devam etti, ediyor' değerlendirmesini yaptı. ADD Genel merkez YK üyesi Özgür Çınar da Kemalist çizgideki yürüyüşlerinin süreceğini kaydetti.

'Halk ve yöneticiler Mumcu´ya bilgi ve dosya taşıdı'
Hatay Milletvekilleri Şahin ve Tokdemir ile CHP Hatay İl Başkanı Ramiz Parlar ve Eğitim İş Sendikası Hatay 2 Nolu Şube Başkanı Hüseyin Ateş´in selamlama konuşması yaptığı konferansta konuşan İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, işletme eğitimi alıp, uzun yıllar gazetecilik yapan birisi olduğunu, siyasete atılıp milletvekili olunca aktif gazeteciliği bıraktığını belirtti. Gazeteciliği Çetin Emeç´ten öğrendiğini, çok geniş bir arşivine sahip olan Uğur Mumcu ile aynı büroda çalıştığını, ondan insanları yargılamadan demokrasiye olan inançlarına bakmayı öğrendiğini anlatan milletvekili Berberoğlu, çok şey öğrendiği Mumcu´nun birçok gazeteciyi de yetiştirdiğini söyledi. İstanbul Milletvekili Berberoğlu, 'Yazdığı kitaplar ve haberleri hiç yalanlanmadı. Mumcu, hiç yalanlanmadan gazetecilik yapmış birisidir. Ama bunu sadece kendi başına yapmadı. Halk, yöneticileri ona ulaştı, ellerindeki dosyaları ona ullaştırdı, belli yerlere dikkat çekti. Ama bugün baktığımızda bizim gibi düşünen kanallar, gazeteler var bunun gibi hangisine yardımcı olunuyor? Bugün bir Uğur mumcu yaratacak ortam var mı? medya bu durumda ama elbette ki iyi niyetli olanlar da var. Gazetecilik mesleğinim kötüye gitmesi, sadece iktidarın zulmü ile olamaz' diye konuştu. A. Gaffar Okan´ın devlet memuru ve polis olduğunu, emniyet müdürü olarak görev yaptığı Diyarbakır´da tribünlerde maç izleyip, geceleri tek başına sokağa çıktığını anlatan Berberoğlu, 'O´nun kimseyle bir derdi yoktu. Sadece polislik yapıyordu. Mardin kırsalında bir terör örgütüne yönelik düzenlenen operasyon sonrası ele geçen. isim listesi sonrası İstanbul´da yapılan operasyonların ardından, mardin operasyonuna katılan kişilerden sadece o hedef alırdı ve öldürüldü. 37 kurşun sıkılarak öldürüldü. Hamlemitoğlu da Atatürkçüydü' dedi. Hatay´ı, yöreyi sevdiğini, yörenin inadını ve ısrarını sevdiğini belirten İstanbul Milletvekili Berberoğlu, 'Hatay, ısrar etmiş, inat etmiş ve anavatanıyla birleşmiş bir yöre. Bu demokrasi mücadelesidir' dedi.

'Gazeteciler bilgi sunamıyor'
Konuşmasında günümüzdeki gazetecilik anlayışını da genel olarak eleştiren Enis Berberoğlu, 'Bugün gazetecilik hayatımda gördüğüm baskılardan daha çok baskı var gazetelere. Ve birçok gazeteci de anlatılanın özünü aktaramıyor. Haberciler, habercilik yapamıyor. Ve size fikir sahibi olacağınız ölçüde bilgi sunamıyor' değerlendirmesini yaptı.
Konuşmasını bir bölümünü eski mesleği olan ´gazeteci´ olarak yaptığını, ama milletvekili olması nedeniyle siyasi kimliğinin de bulunduğunu anımsatan İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, 'Mustafa Kemal´in kurtuluş mücadelesi sürecinde yaptığı ittifaklara ve yaptıkları icraatlara bakın. Bunlar arasından bana göre dört şey çok önemli; Misak-ı Milli´yi belirledi, İstiklal mahkemesini kurdu, düzenli orduyu oluşturdu ve cumhuriyetin ilanından önce TBMM´yi kurdu. Bunların önemini bilmezseniz, O´nu anlayamazsınız' diye konuştu.

'İttifak sahada, İstanbul seçimlerinde yapıldı'
´Millet ittifakı´ ve bunun genişleyip genişlemeyeceği üzerine sorulan bir soruya yanıt veren Berberoğlu, şöyle konuştu: 'Yürünecek yol belli olursa, ittifaklar kendini bulur. Demokrasi ile güçlendirilmiş bir cumhuriyet lazım. İran´da cumhuriyet, Türkiye de. Aramızda demokrasi farkı var. Cumhuriyet, laiklik ve demokrasi olmadan olmaz. Bu ilkelerde, ülkülerde anlaşıldıysa, kimin nereden geldiğinin hiç önemi yok. Bugün ittifakı bozmaya çalışanlar da var ama anlamadıkları şu; demokrasi farkı. Bizi bir araya halk getirdi ve bu demokrasi ittifakı. İttifak sahada yapıldı. İstanbul seçimlerinde yapıldı. İstanbul seçimlerinde 810 bin fark olacağını biz de bilmiyorduk, beklemiyorduk.'
Kemalistlerden sabır isteyen Berberoğlu, demokrasi, laiklik, cumhuriyet tabanlı birliktelik çalışması olduğunu, bunlarda anlaşılabildiği ölçüde seçimlerde sonuç alınmasının kesin olunacağını söyledi. Millet ittifakının genişlemesi konusunda sabit bir fikrin olmadığını, her partinin bir diğer partiye karşı ezberinin bulunduğunu anlatan Berberoğlu, ekonomi ile demokrasi arasındaki ilişkiyi de 'Ulusların zenginliği' adlı kitaptaki ifadeyse demokrasinin olmadığı ülkelerde ekonominin gelişmediğini, ekonomi-demokrasi arasındaki ilişkide birisini öncelemediğini belirtti. Bir soru üzerine kendisinin haksız yere 18 ay cezaevinde yattığını belirten Berberoğlu, 'Bana haksızlık yapıldı ama onların bana yaptığını ben onlara yapmayacağım. Onlara yanlış yapıldığını görürsem başta ben karşı çıkacağım. Ben hukuku savunuyorum, kanunu değil' değerledirmesini yaptı. Partisinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde oy oranının düşük olmasına ilişkin yöneltilen bir soru üzerine, bazı Kürt aydınları ve kanaat önderlerinin Türkiye´de Kürt s orunu çözülmeden demokrasinin gelmeyeceğine inandığını, bu nedenle ayrı siyaset yaptığını savunan Berberoğlu, bunun o bölgelerde sandıkta oy oranlarına yansıdığını kaydetti. Berberoğlu, 'Ben demokrasiyi ülkenin geneli için istiyorum. Irk, cinsiyet, dil, din farkı gözetmeden. Birilerine özel demokrasi istemiyorum., Herkes. için kökten demokrasi istiyorum. Bir gün hepimizin bu çizgide buluşacağın ı düşünüyorum' diye konuştu. İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, bir başka soru üzerine de Suriyeli göçmenlerin durumu hakkında yaptığı değerlendirmede, 'Bu ekonomi bu yükü kaldıramaz. Genel başkanımızın da dediği gibi onları davul-zurna ile göndermemiz lazım' dedi.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9679,80%-1,37
  • DOLAR

    32,42% 0,04
  • EURO

    34,43% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2486,70% 0,16
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00