“Demokratik parlamenter Cumhuriyet´e yeniden kavuşmalıyız”

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili ve PM Üyesi Av. Mevlüt Dudu, Atatürk´ün kurduğu Cumhuriyet´in demokratik parlamenter sisteme dayandığını belirterek, “Çoğulcu, özgürlükçü demokratik parlamenter Cumhuriyet´e yeniden kavuşmal

30.10.2017 11:43:52 0
“Demokratik parlamenter Cumhuriyet´e yeniden kavuşmalıyız”

 

Cumhuriyeti´in ilanının 94. yıldönümü dolayısıyla yayımladığı kutlama mesajında KHK´larla bugün Meclis´i devre dışı bırakmayı öngören sisteme dikkat çeken Dudu, CHP´nin varoluşunun Cumhuriyet´i ve Cumhuriyet´in temel ilkelerini savunmasında yattığını kaydetti. Dudu, mesajında şunları ifade etti: “29 Ekim 1923 akşamı saat 20.30´da Halk Partisi Grubu´ndan gelen Anayasa değişikliği ile kabul edilen Cumhuriyet, partimize de adını vermiştir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KHK´larla Meclis´i devre dışı bırakmayı, tek bir emirle belediye başkanlarını istifa ettirmeyi, parlamentoyu işlevsiz kılarak istediği zaman fesih yetkisini elinde tutmayı, yüksek yargı üyelerinden büyükelçilere, memurlardan bürokratlara kadar istediği herkesi tek kişilik kararnameler ile atamayı ve tek bir emirle her şeyi değiştirmeyi öngören bir sistem getirmiştir. Türkiye´yi çağlar öncesine götürmek isteyen bu anlayışa karşı CHP olarak mücadele edeceğiz. Ülkeyi yeniden parlamenter demokratik Cumhuriyet´e götüreceğiz.”

Topal, “Her geçen gün demokrasiden uzaklaşılıyor”
Hatay Milletvekili Serkan Topal da kutmama mesajında, “15 Temmuz sonrası 20 Temmuz´da ilan edilen OHAL ile 15 Temmuz fırsata çevrilmiş ve her geçen gün demokrasiden biraz daha uzaklaşılmıştır. Son anayasa referandumu ile de kuvvetler ayrılığı ilkesi yerle yeksan edilmiştir” dedi. CHP Hatay Milletvekili Topal açıklamasında şu görüşlere yer verdi, “Eğitim sistemi ile yapboz gibi oynayarak, neredeyse bütün okulları imam hatipleştiren hükümet, iktidar partisi genel başkanının bir açıklaması ile TEOĞ sınavını, başka bir açıklaması ile üniversiteye giriş sınav sistemini değiştirmekte bir sakınca görmemektedir. Ülkemizin bölünmez bütünlüğü ve Anayasamızın değiştirilemez ilkeleri çerçevesinde bağımsız bir ülke olarak tek amacımız akıl ve bilimin önderliğinde çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak ve onu da aşmaktır. Devletimize, cumhuriyetimizin temel değerlerine ve milletimizin bütünlüğüne yönelik saldırılar bugün olduğu gibi, yarın da devam edecektir. Çeşitli uluslararası çevrelerin güdümünde Cumhuriyete ve onun kazanımlarına saldıranlar bilmelidirler ki, Cumhuriyet Halk Partisi ulusun kaderini tek adamın heves ve ihtiraslarına bırakmayacak, Türkiye Cumhuriyeti Devleti´nin kurucu değerleri ekseninde, demokrasiyi savunmaya devam edecektir.”

Vurucu: Kararlı yürüyüşümüz devam edecektir
Türkiye Cumhuriyeti´nin 94´üncü kuruluş yıl dönümünün coşkuyla kutlandığını belirten Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu, “Milletin istiklalini ve bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır' dedi. Başkan Vurucu yayınladığı mesajda şu ifadelere yer verdi: “Türk milleti, 29 Ekim 1923´te bir kez daha tüm dünyaya milletimizin iradesine pranga vurdurmayacağını, gerekirse canı, malı ve tüm varlığı ile dimdik duracağını tüm dünyaya göstermiştir. Milletimizin gösterdiği bu irade ve inanç sonunda tüm mazlum devletlere de örnek olmuştur. Birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi koruyarak 2023 yılındaki hedeflerimize doğru kararlı adımlarla ilerlerken, yolumuza çıkabilecek hiçbir güç ve terör örgütü bizlere engel olamayacak ve kararlı duruşumuz ve yürüyüşümüz devam edecektir.”

Baro: Devrimler bugünkü değerleri daha da anlamlı kılıyor
Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez, 94 yıl önce çağdaş ve laik bir ülkenin temelleri atılırken yapılan devrimlerin, bugün Cumhuriyetin sağladığı değerlerin, bütünlüğün önemini daha da anlamlı kıldığını vurguladı. 29 Ekim 1923´ü karanlığa karşı başkaldırı, ulusal onur, sonu olmayan bir başlangıç olarak tanımlayan Başkan Dönmez, Cumhuriyeti halka dayanmak olarak tanımlayan dönmez, mesajında şunları kaydetti: “Ülkemiz ve Cumhuriyetimiz içeriden ve dışarıdan büyük tehdit altındadır. Her zamankinden daha fazla milli birlik ve beraberliğe, sağduyuya sahip olmamız gereken günleri yaşamaktayız. Cumhuriyetimiz için ortak değerlerimiz etrafında her zamankinden daha güçlü bir şekilde kenetlenme milli birlik ve beraberliğimizi gösterme günüdür. Bugün, bizi millet yapan yüksek değerlerimizin daha gür sesle yüceltileceği, geçmişte olduğu gibi tek yürek olarak haykırılacağı, el ele, gönül gönüle geleceğe daha bir güvenle bakılacağı gündür.”

ADD´den ‘tam bağımsız Türkiye´ mesajı
Atatürkçü Düşünce Derneği İskenderun Şube Başkanı Fuat Gezgin, Türkiye´nin bölgemizde laik demokratik Cumhuriyeti kuran ve bugüne kadar yaşatan tek ülke olduğuna dikkat çekerek, son 15 yıldır kesintisiz olarak AKP tarafından yönetilen ülkede Cumhuriyet değerleri hiçe sayıldığını ve tahrip edildiğini belirtti. Gezgin, “Akılla, bilimle aydınlanma devrimini savunarak geleceğin tam bağımsız Atatürk Türkiye´sini kuracağımıza inancımız tamdır” dedi. Cumhuriyet´in ilanının 94. yıldönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada Başkan Fuat Gezgin, son 15 yılda Cumhuriyet kazanımlarına yönelik saldırıların arttığını, 16 Nisan Halk oylaması ile hukuka aykırı Anayasa değişikliği yapıldığını , Egemenliğin tek kişide toplandığı tek adam rejiminin dayatıldığını kaydetti. TBMM´nin etkisiz hale getirilerek işlevsiz bırakıldığını da kaydettiği açıklamasında Gezgin, Cumhuriyetçi gçlerin dayatma ve baskılar karşısında geri adım atmadığını vurguladı. Gezgin, şunları ifade etti: “7 Haziran seçimlerinde de 16 Nisan Halk oylamasında da emperyalizme ve onun gerici yerli iş birlikçilerine karşı Atatürkçü düşünce sistemini ayakta tutmak için korkmadan, yılmadan azimle mücadele etmiştir. Biz Atatürkçülerin gelecek korkusu yoktur. Korku içinde yaşayanlar rejimi değiştirmek, Cumhuriyete ve Atatürke saldıranlardır. Ülkemiz bağımsız düşünen, özgür yaşayan, laik geleceğe güvenle bakan yurtseverlerin olacaktır. Akılla, bilimle aydınlanma devrimini savunarak geleceğin tam bağımsız Atatürk Türkiye´sini kuracağımıza inancımız tamdır.”

Eğitim-İş: Cumhuriyetin aydınlanmacı ruhu sürdürülmeli
Eğitim İş Hatay 2 Nolu Şube Başkanı Sinan Cibaroğulları, kuruluşunun 94. yıldönümünü Cumhuriyetin öneminin bilinci ve kurucusuna duydukları saygı ve sevgiyle kutladıklarını belirtti. Kurtuluş Savaşı´nın zaferle sonuçlanması ve ardından ülkemizi karanlıktan kurtararak aydınlığa çıkaran Cumhuriyet´in kurulmasını, tarihin ender kaydettiği bir başarı olarak yorumlayan Cibaroğulları, “Ancak bugün Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarının, emperyalistlerin oyuncağı, işgaliyesi haline gelmiş ve çağın gerisinde kalmış bir imparatorluktan; bağımsız, çağdaş bir ülke yaratmasını hâlâ hazmedemeyenlerin olduğu açıktır” dedi. Günümüzde Cumhuriyetin temel niteliklerinin tartışmaya açıldığı, öğretim birliği ilkesi olmak üzere devrim yasalarının çiğnendiğini kaydeden Cibaroğlulları, yazılı açıklamasında şu görüşleri dile getirdi: “Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda oluşturulan çağdaş bilim ve eğitim hedefi terk edilmekte; Türkiye, bir karanlığa doğru sürüklenmek istenmektedir. Bu yüzden Cumhuriyet´in devrimci ve aydınlanmacı ruhunu ilk günkü coşkuyla sürdürmek zorundayız. Bu, Cumhuriyet´i kuran Atatürk ve dava arkadaşlarına, bu uğurda büyük bedeller ödeyen Ulusumuza karşı borcumuzdur. Bizler, tüm şartlar aleyhe olmasına rağmen o karanlık tablodan şanlı bir direniş filizlendirerek, bir ulus, bir vatan, bir Cumhuriyet şahlandıranların devamıyız. O yüzden herkes bilsin ki; Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk´ün eğitim neferleri olarak, eğitimin de ülkenin de gericileştirilmesine geçit vermeyecek, Cumhuriyet´in ve değerlerinin sonuna kadar sahiplenicisi olacağız.”

Türk Eğitim-Sen: Cumhuriyet demokratik sistemle güçlenir
Türk Eğitim-Sen Hatay 1 nolu Şube Başkanı Recep Tuncay, Cumhuriyet´in hakkaniyet, çoğulcu demokratik sistem, düşüncelere saygı, temel hak ve özgürlüklerle bir arada daha da güçlü hale geleceğini belirtti. Tuncay, mesajında, “Cumhuriyete giden yolu açan Kurtuluş Savaşı Türk milletinin tarih boyunca verdiği en önemli mücadelelerden birisidir. Yokluğa, yoksulluğa, teçhizat eksikliğine rağmen bu millet, dünyanın en büyük güçlerini dize getirmiş, en acımasız, en sömürgeci devletlerine boğun eğdirmeyi başarmıştır. Cumhuriyetimiz bugüne kadar birçok badireyi atlatmıştır. En son olarak da 15 Temmuz ihanet kalkışmasını bertaraf etmiştir. Türk milleti geçmişte olduğu gibi, bugün ve yarın da bu pespayelere geçit vermeyecek, her türlü saldırıya, kirli tezgâha karşı Cumhuriyetimiz, devletimiz, bayrağımız, vatanımız, milletimiz için şerefle mücadele etmeye devam edecektir” ifadesini belirtti.

Şanverdi: Büyük bir değişim ve atılımın somut ifadesidir
Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajında, “Bugün, yarınların sorumluluğunu üstlenebilecek, bize emanet edilen Cumhuriyet´in gösterdiği yolda çağdaş uygarlık seviyelerine ulaşmak ve üzerine çıkmak görevini toplumca üstlenmiş bulunmaktayız. Bize, Cumhuriyetimizi armağan eden Atatürk´e ve aziz Şehitlerimize olan görevimizi yerine getirebilmemiz, onların emaneti olan Cumhuriyetimizi korumak ve yaşatmakla mümkün olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak; çağdaş dünya devletleri içinde saygın yeri ile her alanda büyük bir değişim ve atılımın somut ifadesidir. Unutmamalıyız ki biz, en zor zamanlarında bile dünyaya sadakat ve vatanseverliğin eşsiz örneklerini göstererek bugünlere gelmiş büyük bir milletiz. Bu güven ve istikrar ortamını korumaya devam edeceğiz” dedi.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23