Denetim komisyonu, şirketi denetleyememiş

İskenderun Belediyesi

5.10.2022 09:08:00 0
Denetim komisyonu, şirketi denetleyememiş

Akın Bodur/İskenderun
İskenderun Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Fatin Bereketoğlu, meclis üyelerinden oluşan denetleme komisyonunun belediyenin şirketi olan İskenderun Kent Hizmetleri Limited Şirketini (İSKENT) denetleyemediğini söyledi. İskenderun Belediye Meclisinin Ekim ayı oturumunda, 2023 tahmini bütçesi öncesinde görüşülmesi zorunlu olan 2023 Performans Programı üzerine konuşan Bereketoğlu, "İskenderun Belediyesi Denetim Komisyonu olarak, 2021 yılı işlemlerinde İSKENT'le ilgili bir denetleme yapamadık" dedi. 
İskenderun Belediyesi’nin yüzde 100 ortağı olan İSKENT, 1986 yılında İmar İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi olarak kurulmuş, daha sonraki süreçte şirket şirket İSKENT Ltd. Şti. adını almıştı. Kentteki belediyenin otopark ve sosyal tesislerini işleten İSKENT'in, belediye tesislerini ihaleyle alıp, alt kiracılara verdiği biliniyor. 

"İSKENT'in neler yaptığını şeffaf şekilde görme şansı yok"
AKP'li belediye başkanı Fatih Tosyalı'nın başkanlığında yapılan ve strateji geliştirme müdürlüğünün, belediyenin 2023 Malı Yılı Performans Programının görüşülmesi teklifinde söz alan İskenderun Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Bereketoğlu, "Belediyenin 874 personeli var ve bunlardan yaklaşık 400'ü İSKENT bünyesinde çalışıyor. Biz, İskenderun Belediyesi Denetim komisyonu olarak İSKENT'le ilgili bir denetleme yapamadık. İSKENT'in neler yaptığını belediye olarak şeffaf bir şekilde görme şansımız yok. Sadece bu nedenle bile teklifin reddedilmesi gerekiyor. CHP Grubu olarak buna red oyu kullanacağız" diye konuştu. Yapılan oylamada 2023 Malı Yili Performans Programı, 32 üyeli meclisin 25 üyesinin katıldığı oturumda, 16 kabul, 9 red oyu ile oy çokluğuyla kabul edildi. 

Sayıştay, belediyenin gelir kaybını tespit etmiş
Bereketoğlu, denetim komisyonu üyesi olarak, 24 Mart 2022 tarihinde İskenderun Belediyesi Meclis Başkanlığına verdiği 6 sayfalık şerh, bulgu ve öneri raporunda, İSKENT'e ilişkin ilk maddede yer vermişti. Bereketoğlu, 21 maddelik raporun İSKENT'e ilişkin bölümünde şunlara yer vermişti: "Belediyemizin kurduğu şirketi konumundaki İSKENT Ltd. Şti. belediyenin İSKENT’i adres göstererek açtığı kira ihalelerine tek firma olarak katılarak kiraladığı sosyal tesisleri, alt yüklenici firmalara kiralamaktadır. Denetim süresince İSKENT’in bu faaliyetlerini denetlemek istediğimizde İSKENT’in tüzel bir kişilik olduğu tarafımıza beyan edilmiş ve dolayısıyla denetim kapsamına alınamamıştır. Tamamiyle Belediyemizin firması konumunda olan ve taşeron işçilerinin istihdam edildiği, tüm ödemeleri ile giderlerinin de belediyemizce karşılandığı İSKENT’in faaliyetlerinin bu denli denetimsizlik zırhına büründürülmesi gerekli ve etkin denetim yapılmasına engel teşkil etmektedir ki bu durumun düzeltilmesi önem arzetmektedir. İSKENT’in idareden kiraladığı veya doğrudan aldığı yerler Ekim 2020 tarihinde hazırlanan 2019 yılı Sayıştay Denetim Raporunun 3 Nolu Bulgu’sunda da 2886 sayılı kanuna göre ihale yapılmadığı belirtilmiş ve belediyenin gelir kaybına uğradığı tespit edilmiştir ki aynı uygulama 2021 yılında da devam etmektedir."
Devlet Malzeme Ofisinden belediyeye 17 araç alımı mecliste oybirliği ile kabul edilirken, oylamaya ilişkin söz alan AKP'li meclis üyesi Erdem Ünlüçetinkaya, hızlı hizmet ve bürokrasinin azaltılması için ve İSKENT gibi yapıların gerekli olduğunu ifade etti ve İSKENT'te yöre insanını çalıştırıldığını anlatttı. Ünlüçetinkaya'ya yanıt veren CHP'li Bereketoğlu da, "İSKENT'teki elemanların mevcudiyetini değil, denetimsizliği eleştirdim. Biz, denetleme kurulu olarak, belediyenin şirketini denetleyemiyoruz. İSKENT'in kendisi, evrakları, girdi-çıktısı denetlenmeli" diye konuştu.

İskenderun, Sakarya ile kardeş şehir oldu
İskenderun Belediyesinin, Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile 'Kardeş Şehir' olmasını oybirliği ile kabul eden meclis, ekonomik-sosyal ilişkilerin geliştirilmesi ve kardeş şehir işlemlerinin yapılabilmesi için belediye başkanı Tosyalı'ya yetki verilmesini oybirliği ile kabul etti. Meclis, İskenderun sınırlarında 1/1000 Ölçekli İlave ve Revizyon Uygulama İmar Planıyla ilgili teklifleri görüşmeyi de komisyon raporunun hazırlanmaması nedeniyle erteledi. Kentin imar planının mahkemece iptal edildiğini anımsatan İskenderun Belediye Meclisi İmar komisyonu Başkanı Ünlüçetinkaya, planda revizyon ihtiyacı olduğunu ve planın hassa bir çalışmayı gerektirdiği için geciktiğini söyledi. 
 


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19