Deniz kirliliğine karşı sahilde önlem

Tarım ve Orman Hatay İl Müdürlüğü, İskenderun Deniz Ticaret Odasının katkısıyla “Çevreci balıklar sahili temizliyor” etkinliği düzenledi.

GÜNCEL 22.07.2019 11:22:18 0
Deniz kirliliğine karşı sahilde önlem

Akın Bodur/İskenderun

 “Çevreci balıklar sahili temizliyor” projesinin İskenderun Atatürk Anıt Alanında başlatıldı. Projenin açılışına İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, Hatay Büyükşehir (HBB) Başkanvekili Murat Hayzaran, Tarım ve Orman Hatay İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, İskenderun İlçe Tarım Müdürü Osman Hatlar, İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Kemal Kutlu ve yönetimi ile balıkçılar da katıldı.
İskenderun´daki kent iskelesi önünde başlatılan törenle “Çevreci balıklar sahili temizliyor” proje başlatıldı.
Projenin açılışında konuşan ve Hatay´ın sahil şeridi uzunluğunun 183 kilometre olduğunu anımsatan İskenderun Kaymakamı Yönden, “Dört balıkçı barınağı, iki su işletme tesisimiz var. Açılışını yaptığımız proje ile plastik atıklardan doğa ve denizlerii koruma, yeni plastik atıkların denizlere karışmasının engellenmesi, çevre kirliliği konusunda farkındalık yaratarak denizlerde meydana gelen kirliliğe dikkat çekilmesi amaçlanmaktadır” diye konuştu.
İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Kutlu, kıyılar ile denizlerin uzun süre korunması için çocuklar ve gençlerde çevre bilincini oluşturarak kamusal farkındalık oluşturmak zorunda olduklarını söyledi. Projeye sonuna kadar sahip çıkıp denizleri yarınlara daha bir temiz şekilde ulaştırmayı hedeflediklerini ifade eden Kutlu, 'Deniz ticaret odaları olarak, Türkiye genelinde ´sıfır atık mavi´ projesini TURMEPA ile yürütüyoruz. Bir sivil toplum kuruluşu olarak çevreye duyarlıyız. İskenderun´un denizinin kirlenmesini istemiyoruz. Bu proje ile arkındalık yaratmak isteniyor” dedi.

 Türkiye´nin uzun sahil şeridinin, yaygın iç sular ve nehir sistemleri sebebiyle önemli ölçüde balıkçılık kaynaklarını sahip olduğunu anlatan Tarım ve Orman Hatay İl Müdürü Ergün Çolakoğlu da ülke olarak pozitif bir dış ticaret dengesine sahip olup, ihracatın yapıldığı tek hayvansal ürünün balık olduğunu belirtti.

İskenderun Belediye Başkanı Tosyalı, ülkenin, deniz ve kıyılarının doğal güzelliği, tarihi ve kültürel kaynakları, biyolojik çeşitliliği, sualtı hem de su üstü canlı ve cansız varlıkları açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olduğunu ifade etti. Tosyalı, 'Ülkenin kıyı ve denizlerinin korunmasını ulusal bir öncelik haline getirmek ve gelecek nesillere temiz denizlerin kucakladığı yaşanabilir bir Türkiye bırakmak hepimizin ortak görevidir. Sahillerde yaşanan kirlilik, denizleri ve içinde yaşayan canlıları tehdit eden en büyük tehlikelerin başında gelmektedir. Kente adını İskenderun Körfezi´ne vermiştir. İskenderun deniz ve liman kentidir. İskenderun Belediyesi olarak bizler de daha sağlıklı ve temiz çevre için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Belediye Temizlik İşleri Müdürlüğüne bağlı ekipler kent geneli ve sahil şeridinde periyodik olarak temizlik işlemlerini gerçekleştirmektedir. Bzler de çevre bilinci oluşturmak adına düzenlenen etkinlere her zaman destek vermekteyiz.
Denizlerin korunmasına yönelik duyarlılığın artırılması amacıyla bugün burada yapılacak etkinlik ile deniz ekosistemi içerisindeki plastik ve plastik türevli kirleticilerden kaynaklanan kirliliğin ortamdan uzaklaştırılması yeni plastik atıkların denizlerimize karışmasının engellenmesi gelecek nesillere daha temiz ve sahillerin bırakılması çevre kirliği konusunda farkındalık oluşturmak adına çok önemli. Bu tür projeler deniz ve sahillerin kirlenmemesi için vatandaşları bu konuda bilinçlendirmek ve duyarlılıklarını sağlamaktadır.'
Törende, balık motifli geri dönüşüm kutusu törenle hizmete açıldı, İskenderun Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi de vatandaşlara İskenderun Körfezinde yaşayan canlıları konu alan boyama kitabı, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü de dondurma dağıttı.


C. Atalay, TİP'in 5 ilçedeki adaylarına oy istedi

VP Hatay adayı Hadimoğulları: Seçimler, eşit koşullarda yapılmıyor

Erkan Baş: "Yoksul daha yoksul, zengin daha zengin oldu"

"Yeni İskenderun'u inşa etmeye sayılı günler kaldı"

Duduoğlu gençlerle görüştü

"Yönetimimizde muhtarların mahallelerle ilgili sorunları kalmayacak"

Bayır Bucak Türkmenlerinden Ceylan'a destek ziyareti

Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayatta kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,95% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2324,05% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00