Deniz yaşamı günyüzüne çıkıyor

Sualtı Görüntüleme Yönetmeni ve Belgesel Yapımcısı Tahsin Ceylan´ın Samandağ Kaymakamlığı´nın desteğiyle Samandağ´ın denizel yaşamını görüntülediği eserlerden oluşan fotoğraf sergisi Samandağ Kültür Merkezi´nde açıldı.

30.10.2017 11:50:48 0
Deniz yaşamı günyüzüne çıkıyor

Berkay Arıkan/Antakya

Sergi 31 Ekim Salı gününe kadar açık kalacak. Serginin açılış töreninde elde edilen eserlerden oluşan ‘Derinlerdeki Samandağ, Süveydiye, Seleucıa ‘adlı 192 sayfalık kitap da tanıtıldı.
Samandağ Kaymakamlığı himayesinde işadamı Adem Nural´ın desteği ile hazırlanan projenin Samandağ´ın tanıtımına önemli katkılar sağlayacağını ifade eden Samandağ Kaymakamı Dr. Cahit Çelik ise doğa adına atılan her türlü pozitif adımın takipçisi ve destekçisi olacaklarını söyledi. Çelik, “Samandağ´ının karada bulunan turizm değerlerini bildiğimiz halde; keşfedilmemiş koylar, dalış noktaları, denizin diplerindeki tarihi batıklar, bizimle aynı evreni paylaşan ve her biri tarif edilemez birer sanat eseri olan deniz altındaki canlılar konusunda çok da bir şey bildiğimiz söylenemez. Bu çalışma, denizimizin derinlerinde olan bu zenginlikler ile bizi buluşturuyor. Kitabın her sayfasını çevirdiğinizde denizdeki canlıların o renkli ve göz kamaştıran mükemmelliklerini göreceksiniz. Amacımız, denizimizin bu güzelliklerini öncelikle korumak; daha sonra da sürdürülebilir bir anlayışıyla tahrip etmeden turizme kazandırmak” dedi.

12 kilometrelik sahil keşfedildi
Çekimleri uzun süredir devam eden projenin bölgenin sualtı fauna ve florasının tanınmasında önemli bir rol üstleneceğinin ifade eden Sualtı Görüntüleme Yönetmeni Tahsin Ceylan, Akdeniz´in doğusuyla ilgili böylesine geniş kapsamlı bir sualtı envanter çalışmasının yapılmadığını belirtti. Ceylan, Asi Nehri de dahil olmak üzere 12 km´lik Samandağ sahillerinin büyük bir titizlikle araştırıldığını ve görüntülendiğini dile getirdi. Ceylan, “Samandağ´ın sualtı tek kelime ile büyüleyici. Canlılık ve arkeolojik açıdan son derece zengin.16 kilometrelik sahil şeridinin her noktası ayrı bir dalış bölgesi. Suyun vizibilitesi ve sıcaklığı hemen her mevsim dalış yapma imkanı veriyor. Eminim ki bu sergi ve kitaptan sonra birçok sualtı sevdalısı Samandağ sahillerini keşfetmek için gelecektir” diye konuştu.

Kemane bağlığını görüntüledi
Bölgenin İndo pasifik kökenli türlerin bentik alanda Türkiye denizlerine ilk geçiş noktası olduğuna da dikkat çeken Tahsin Ceylan, nesli tehlike altındaki kemane balığını Samandağ´da görüntülediklerini söyledi. Ceylan, Uluslararası Doğa Koruma Birliği IUCN´un koruma statüsünü ‘nesli tükenmek üzere´ olarak değerlendirdiği ve yüzgeçleri yüksek fiyatlarla Asya pazarına satılan ve kemane balığı ile ilgili şu bilgileri paylaştı: “Kemane Balığı Doğu Atlantik Okyanusu ile Akdeniz´e özgüdür. Trol avcılığına ve diğer balıkçılık yöntemlerine karşı savunmasızdır. Bu nedenle populasyonu hızla azalıyor.”
Serginin açılışına Açılışa Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu, Kırıkhan Kaymakamı Mustafa Erkayıran, Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, Defne Kaymakamı Nevzat Şengök, Akdeniz Sahil Güvenlik Bölge Komutanı Fatih Erhan da katıldı.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23