“Denizlerimiz 91 yıldır daha mavi ve coşkulu”

1 Temmuz Kabotaj Bayramı dolayısıyla deniz şehitleri anısına denize çelenk bırakıldı. Atatürk Anıtı Alanı´ndaki törende konuşan Bülent Kavsak, “Denizlerimiz 91 yıldır daha mavi ve coşkulu” dedi.

3.07.2017 11:17:17 0
“Denizlerimiz 91 yıldır  daha mavi ve coşkulu”

Ahmet Çapar/İskenderun

Deniz Ticaret Odası İskenderun Şube Başkanı Bülent Kavsak, 1926´da yürürlüğe giren Kabotaj Yasası´nın hükümranlık haklarını perçinlediğini belirterek, “91 yıl önce sağlanan hükümranlık haklarıyla denizlerimiz 91 yıldır daha mavi ve daha coşkuludur; bir bütün olan denizciliğimizin gelişmesi için bir dönüm noktası olmuştur” dedi. Kavsak, Kabotaj Bayramı´nı, ‘Kurtuluş Savaşı´nın denizlerdeki zaferi´ olarak yorumladı.
Kabotaj Yasası´nın kabulünün 91.yıldönümü İskenderun´da da tören ve etkinliklerle kutlandı. Atatürk Anıtı Alanı´nda Cumartesi günü saat 19.00´da İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk, Sahil Güvenlik Grup Komutanı Kıd. Bnb. Çağın Taşkın, İskenderun Liman Başkanı Özkan Alkaç´ın da katıldığı törende çelenk sunularak saygı duruşunda bulunuldu. Deniz Ticaret Odası İskenderun Şube Başkanı Bülent Kavsak, törendeki konuşmasında yasanın kabülünün beraberinde denizciliğin bir bütün gelişmesini sağladığını vurguladı.

“Kurtuluş savaşının denizdeki zaferi”
Atatürk Alanı´ndaki konuşmasında Kavsak, “1926´da yürürlüğe giren Kabotaj Yasası ile Türkiye sahilleri ve limanları arasında yük ve yolcu taşıması, kılavuzluk ve römorkajlık hizmetleri ile her türlü deniz ticaretinin bundan böyle Türk vatandaşları eliyle ve türk bayrağı taşıyan gemilerle yapılmasının kararlaştırıldığını kaydetti. Kavsak, ““Bu kanun, yaklaşık 350 yıl süren, yabancılara verilen imtiyazları sona erdirdi ve bağımsızlığımızı, denizlerimizdeki hükümranlık haklarımızı perçinledi. Bu yüzden denizlerimizin 91 yıldır daha mavi ve daha coşkuludur. Denizlere sahip çıkma bilincini aşılayan ve denizciliğimizin gelişip büyümesinde önemli rol oynayan Kabotaj Kanunu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ciddi menfaat ve ticari kazançlar sağladığı gibi sadece donanma değil ticaret filosu, gemi inşa, sanayi, taşıma ve limancılık faaliyetlerinde de bir bütün olan denizciliğimizin gelişmesi için bir dönüm noktası olmuştur. Altını çizerek belirtmek isterim ki, Kabotaj Bayramı, Kurtuluş Savaşımızın denizlerdeki zaferidir” diye konuştu.

Projele ve faaliyetlere DTO desteği
Atatürk´ün denizciliğin büyük ulusal öykü olarak düşünülmesini öngören sözlerini de hatırlatan Kavsak, Kabotaj Kanunu ile ekonomik özgürlüğüne kavuşarak uluslararası alanda saygınlık kazanan sektörün Deniz Ticaret Odası (DTO) bünyesinde örgütlendiğini kaydetti. Kavsak, DTO İskenderun Şubesi olarak da bölgenin ve ülkenin ekonomik yapısını geliştiren her türlü proje ve faaliyette yer alarak desteklerini sürdürdüklerini ifade etti.

Şehitler anısına denize çelenk
Atatürk anıtı Alanı´ndaki törenin ardından protokol üyeleri sahile geçerek hazırlanan çelengi deniz şehitleri anısına denize bıraktı. kabotaj ve Denizcilik Bayramı dolayısıyla kurulan standlarda balık-ekmek ve tatlı ikramı, çocuklara yönelik palyaço gösterisi yapıldı. yelken yarışlarında dereceye giren sporculara da etkinlikler kapsamında ödülleri verildi.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23