“Denklemler değişikliğe uğrayabilir”

Vatan Partisi Hatay İl Başkanı Yunus Özgür Yıldırım, Türkiye´nin iç politikaları ve bölgesel gelişmelerin dış politikadan bağımsız değerlendirilemeyeceğini belirterek, Suriye, Katar krizi, Kuzey Irak´ta referandum açıklamasının y

23.06.2017 10:51:55 0
“Denklemler değişikliğe uğrayabilir”

Sadet Berkyürek/İskenderun

Yıldırım, Haziran ayının ise çok sıcak gelişmeleri barındırdığını kaydetti. “Bölge ülkelerinin ortaya koyacağı tavırla, bölgenin kaderi belirlenecek” diyen Yıldırım´a göre bölgede denklemler değişikliğe uğrayabilir.
Partisinin İl Sekreteri Sadık Karakaş, İskenderun İlçe Başkanı İbrahim Bedir ile birlikte gazetemizi ziyaret eden İl Başkanı Yıldırım, Katar, İran ve Irak´ın tavrının yanında Türkiye´nin Şam yönetimiyle bir an önce masaya oturup anlaşmasının bütün denklemleri değiştireceğini söyledi. Yıldırım, “Türkiye´nin ABD karşısında bölge ülkeleriyle ittifak yapmaktan başka seçeneği yok. Bu bir tercih değil, Türkiye açısından bir zorunluluk. Ancak İran ve Katar açısından da bir zorunluluk.
Türkiyle´nin Şam yönetimiyle bir an önce masaya oturup anlaşması bütün denklemleri değiştirecektir. Bu, Kürdistan referandumunu engelleyecek temel olaylardan biridir aynı zamanda. Türkiye Şam ile anlaştığı zaman ABD bölgeden istemediği bir şekilde çıkmak zorunda kalır ve bu bütün planlarında yenilgisinin ilanıdır” diye konuştu.
Katar´ın Suriye´de Amerikan planlarına uygun bir şekilde terör örgütlerini destekledi, Suriye´nin parçalanmasında rol oynadığını, ancak ABD´nin oluşturmak istediği Sünni bloğa dahil olmadığını hatırlatan Yıldırım, “Katar, ABD´nin uygulamak istediği haraç sistemine karşı çıktı. Her ne kadar 12 milyar dolarlık bir anlaşma yapılmış olsa da o da Katar´ın değil, biraz ABD´nin razı olmasıyla oluşan bir süreç. Katar, hiç beklenmeyecek bir şekilde ABD´nin karşısına dikildi ve İran´la yakınlaştı” değerlendirmesini yaptı.

“Tavır bölgenin kaderini değiştirebilir”
Suriye´de IŞİD´e karşı yürütülen mücadeleye karşın düşürdüğü Suriye uçağı ile ABD´nin vermek istediği mesajı Yıldırım, şöyle yorumladı: “Katar´ın hemen arkasından daha sıcak gelişmeler oldu. Suriye İSİD´e karşı yoğun bir saldırı gerçekleştiriyor kendi topraklarında. ABD, İŞİD´e karşı savaştığını söyleyerek bir destek toplama çabasındaydı. Ama gördük ki, IŞİD´e karşı savaşan Suriye´nin uçağını bile düşürebiliyor. Bununla, ‘IŞİD´i ben yarattım, ben müdahale ederim, IŞİD´in hangi konumda olacağına ben karar veririm ve bölge ülkeleri bu konuda müdahil olduğunda da bölge ülkelerinin karşısına dikilmekten çekinmem´ demiş oluyor. Bölge ülkelerinin ortaya koyacağı tavırla, bölge ülkelerindeki kaderi de belirlenecek.”

Türkiye´nin elinde Habur kozu var”
25 Eylül´de Kuzey ırak´ın bağımsızlığı için yapılacak referandumu hem bölgemiz hem Türkiye için birincil öneme sahip olduğunu vurgulayan Başkan Yıldırım, referandumun engellenmesi için Türkiye´nin daha kararlı tavır koyması gerektiğinin altını çizdi. Parti olarak yaptırım uygulanması yönündeki tespitlerin kamuoyuyla paylaşıldığını hatırlatan Yıldırım, “Türkiye Habur sınır kapısı silahını kullanmalı. Çünkü Barzanistan ekonomik anlamda şu an Habur kapısından nefes alıyor. Türkiye´yi tehdit eden böyle bir durumda Türkiye´nin Habur silahını kullanması gerekiyor. Bir an önce kapatılıp yeni kapı çalışmaları başlamalı. Ancak ticaret yapanların, sanayici ve işadamlarının mağdur etmeyecek bir süreyle belirlenmesi lazım. Ama 25 Eylül de çok uzak bir tarih de değil” şeklinde konuştu.

“ABD´yle savaş kızışıyor”
PYD´nin silahlanması, sınırda ABD tanklarının Türkiye´y çevrilmesi, 160 bin kişilik bir kuvvetle birlikte Türkiye´nin karşı karşıya bulunduğu tehdidin büyük olduğunu da sözlerine ekleyen Yıldırım, “Türkiye ile ABD gerçekten bir savaş halinde ve bu savaş gederek kızışıyor” değerlendirmesini yaptı.

“Genel bire adalet sorunu yok”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu´nun adalet yürüyüşü ile ilgili ise Yıldırım, şu görüşleri dile getirdi: “Türkiye´de genel olarak bir adalet problemi olduğunu düşünmüyoruz. Elbette haksızlıklar ve mağduriyetler oluyordur. Bunlarla ilgili de gerekleri partimiz de yerine getiriyor. Ancak Türkiye´nin içinde bulunduğu bugünkü koşullar, FETÖ´yü ve PPK´yı kurtaracak adalet kılıfıyla kılıflanmış bir adalet yürüyüşünü doğru bulmuyoruz ve desteklemiyoruz. Partimiz bu konuda çok net: HDP´nin olduğu hiçbir yerde biz yer almayacağız demiştik. Bugün de böyle bakıyoruz. Çünkü HDP PKK´nin siyasi uzantısıdır.”

“Erdoğan´ın yeniden seçilemeyeceği görüldü”
Olası bir erken genel seçimin olabileceği yönünde değerlendirme yaparak hazırlık yürüttüklerini de ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu: “Resmi takvimde seçim 2019´da olacak. Ancak bir erken seçim de olabilir ve bunu da değerlendiriyoruz. Bununla ilgili de partimiz gerekli hazırlıkları yapıyor. Recep Tayyip Erdoğan´ın 16 Nisan referandumundan sonra yeniden cumhurbaşkanı seçilemeyeceği, mecliste çoğunluğu elde edemeyeceği görülmüştür. Bunu parti olarak böyle yorumluyoruz. Ve yeniden kazanamayacaklar.”


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,22
  • EURO

    34,84% 0,53
  • GRAM ALTIN

    2417,04% -0,63
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00