Deprem Bölgelerinde "Yerinde Dönüşüm" başladı

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca oluşturulan 22 Yapım ve Dönüşüm Ofisinin resmi açılışı Antakya'da gerçekleştirildi. Bakan Özhaseki, projeye 1 saat içinde 1.200 başvuru aldıklarını bildirdi.

17.07.2023 22:51:00 0
Deprem Bölgelerinde

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katılımıyla 22 adet yerinde dönüşüm ofisinin açılışı yapıldı, Antakya Emek-Aksaray Mahallesi'nde, kentsel dönüşüm kapsamında 464 konut ve 24 dükkânın temeli atıldı.

Programda konuşan Bakan Özhaseki, Türkiye’nin deprem ülkesi olduğuna değinerek, ”Dönüşüm ofisimizin açılışını temsilen burada yapıyoruz. Bir taraftan da Emek, Aksaray mahallelerimizi içeren 464 konutluk binalarımızın temelini atacağız. Biz bir gerçeği hep birlikte kabul edelim. Bu ülke bir deprem ülkesidir. Himalayalardan başlayarak Alplere kadar devam eden çizgi içerisinde dünyanın en riskli beşinci ülkesi olarak bir deprem ülkesi olduğumuzu hep birlikte önce kabul edelim” dedi.

Son depremde 850 bin bağımsız bölümden oluşan 680 bin konut, 170 bin civarında da iş yeri, depo, ahır gibi varlıkların kaybedildiğini hatırlatan Bakan Özhaseki, TOKİ tarafından 180 bin inşaatın ihalesinin yapıldığını ve birçok evin inşaatının 1 yıl içinde tamamlanacağını ifade etti.

‘Herkes yerinde dönüşüm istiyor’

850 bin konut için rezerv alan bulunmadığını, Hatay’da 294 bin civarında ya ağır hasarlı ya yıkılmış ya yıkılacak yapı için yeriden inşa edilecek yer sıkıntısına dikkat çeken Bakan Özhaseki, depremin etkilediği kentlerde yapılan toplantılarda sıkıntısız zeminlerde yerinde dönüşüm talebinin onay gördüğünü aktardı. Özhaseki, “Herkes yerinde dönüşüm istiyor. Herkes mahallesinde kalmak istiyor, daha sağlam, daha güvenli konutlar yapılırsa bizler burada evlerimizde huzurla otururuz diyorlar. Bunun için de biz bir program hazırladık. Ortalama bir metrekare inşaat maliyeti ne kadar eder diye düşündük ve aldığımız prensip kararı şu; 100 metre kadar için 500 bin lira hibe, aynı zamanda 500 bin lira da kredi. Eğer yüz metreden büyükse kredi miktarı 700 bin liraya çıkıyor. 150 metreden büyükse 800 bin liraya kadar kredi vermeye devam edeceğiz. İş yerleri için de 250 bin lira hibe ve 250’den başlamak üzere 500 bin liraya kadar kredi vermeye devam edeceğiz. Arkadaşlar kredinin ödeme süresi önce iki sene ödemesiz, sonra da on sene sıfır faiz geri dönüşüm” dedi.

Yerinde dönüşümde 4 kırmızı çizgi

Yerinde dönüşüm projesine 1 saat içerisinde bin 200 başvurunun yapıldığını ifade eden Bakan Özhaseki, “E-devlet üzerinden son bir saat içerisinde tam bin 200 tane başvuru olmuş arkadaşlar. Evet vatandaş buna inanmış. Allah razı olsun. Bizim de sözlerimize itimat etmişler. Bismillah deyip işe başlayacaklar. Önümüzdeki günlerde bu devam edecek diye düşünüyorum. Bizim dört tane kırmızı çizgimiz şu arkadaşlar; bu konuda lütfen vatandaşlarımız açtığımız bu dönüşüm bürolarını ve belediyeleri gelip zorlama yapmasınlar. Birincisi fay kırıklarının ve fay hatlarının geçtiği yerlerde asla yapı olmayacak, yaptırmayacağız. İkincisi; zemin sıvılaşması olan yerler var. Hatay’ımızda çok yok ama bazı yerlerde var. Buralarda da ev yaptırmayacağız. Eğer zeminde de yatakları gibi müsait olmayan yerler varsa orada da kesinlikle yapı yasağı olacak. Biz arkadaşlar inşaat yapılırken bundan sonra tolerans olmayacak. Bundan sonra sizler yapı dönüşüm ofislerimiz gelerek istediğiniz soruyu sorabilirsiniz veya e-Devlet üzerinden Alo 181 bir hattı üzerinden her türlü sorunlarınıza, sorularınıza cevap bulabilirsiniz” şeklinde konuştu.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19