Deprem sonrasında ne istiyorsunuz?

İSTE’nin konferansında konuşan psikolog Seküçoğlu, deprem sonrası bireylerin isteklerine odaklanmalarını önerdi.

SAĞLIK 12.04.2023 10:34:00 0
Deprem sonrasında ne istiyorsunuz?

Psikolog Uğur Seküçoğlu, aradan 2 ay geçmesine rağmen halen travma tepkileri veren bireylerin psikolojik destek alma zamanının geldiğini belirtti.

İskenderun Teknik Üniversitesi’nin depremzedelere yönelik etkinlikler kapsamında online gerçekleştirilen ‘Deprem ve Psikolojik Sağlamlık’ konulu konferansın konuğu Seküçoğlu, bireylerin aradan 2 ay geçmesine rağmen halen geceleri yatamamak, sürekli yer sallanıyor gibi hissetmek, kapalı alanlara girememek, sürekli olarak kendisini suçlamak gibi travma tepkileri vermesinin psikolojik destek alma ihtiyacına da işaret ettiğini kaydetti.

Öncelikle fizyolojik ihtiyaçlar giderilmesini sonrasında ise psikolojik sağlamlık çalışılmaya başlanmasını öneren Seküçoğlu, “Düşünceler, duygular ve davranışlar iç içedir eğer değiş istiyorsak ve psikolojik sağlamlık oluşturmak istiyorsak öncelikle düşüncelerimiz değiştirmeliyiz eğer düşüncelerimiz değişirse duygularımız değişir duygularımız değişirse davranışlarımız ve beraberinde hayatımız da değişir” dedi.

‘Ne istediğine odaklan’ önerisi

Ölüm ve yas süreçlerinin tabulaştırılmamasını isteyen ve üzerlerine konuşmakta bir sakınca olmadığı gibi faydası da olduğunun altını çizen Seküçoğlu, bireyin kendisine ne istemediğini söylemekten vazgeçip ne istediği sorusuna odaklanmasının faydalı olacağını vurguladı.

Online gerçekleştirilen konferansa ilişkin yaptığı değerlendirmede İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depçi, depremin hayatımızın her alanını etkilediğine işaret etti,  psikolojik olarak dayanıklı olmanın, sürecin bundan sonrasını yönetebilmeyi kolaylaştıracağını ifade etti.


Anahtar Kelimeler: Deprem sonrasında istiyorsunuz?

"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Nesibe Kuzu, "Pruva"yı yayımladı

İş yükününün hafifletmesini istediler

1 Mayıs, İskenderun'da kutlanacak

23 Nisan'da motosiklet korteji

Bayramda 'uçurtma şenliği'

Parkta 23 Nisan şenliği

Hastane bahçesinde korkutan yangın

Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Çalışkan'dan Özhaseki'ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!

İş dünyasının talebi 'mücbir sebep'

Belen'de makam koltuğuna Aybüke oturdu

Çocuk başkanlar istemlerini sıraladı

  • BIST 100

    10063,71%-0,19
  • DOLAR

    32,37% -0,14
  • EURO

    34,73% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2406,93% -1,14
  • Ç. ALTIN

    3882,72% -0,72