Depremde toplanacağımız yeri bilmiyoruz!

17 Ağustos depreminin yıldönümü dolayısıyla İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İskenderun Temsilciliği yaklaşık 250 kişiye ‘depreme ne kadar hazırlıklıyız´ diye sordu.

8.08.2017 12:25:57 0
Depremde toplanacağımız yeri bilmiyoruz!

Sadet Berkyürek/İskenderun

Havuzlu Çarşı´da kurulan stantta tesadüfü yöntemle seçilen yaklaşık 250 kişiyle gerçekleştirilen ve 18 sorudan oluşan anket çalışması, kent halkının olası bir deprem afetinde ne kaçış yollarını, ne toplanma alanlarını bilmediğini gösterdi. Çalışma ile görevli ve yöneticileri adeta göreve davet eden yanıtlara ulaşıldı. Toplanma ve kaçış yollarından başlayarak İskenderunluların depreme hazır olmadıklarını gözler önüne seren anket uygulamasında, ‘halk bu konuya yeterli bilgiye sahip değil´ dedirten yanıtlar alındı.

Depreme ne kadar hazırız?
Oda yönetimi ile İSTE bünyesinde oluşturulan Genç İMO üyeleriyle birlikte 2 gün süren anketin sonuçlarını değerlendirerek raporlaştıracaklarını belirten İMO İskenderun Temsilcilik Başkanı Selahattin Gündüz, çalışmayı 17 Ağustos depremini yıldönümünde hatırlamak ve olası bir depreme bölgemizde hazır olup olmadığımızı ölçmek amacıyla gerçekleştirdiklerini belirtti.

Toplanma alanımız neresi?
Olası bir depremde yaşadığı kentte kaçış yollarını, toplanma yerlerini bilip bilmediğinin irdelendiği ankette, kent sakinlerinin depreme hazır olup olmadıkları, deprem çantasının olup olmadığı, deprem olasılığında ilk korunma noktalarının neresi olması gerektiği gibi sorular da yöneltildi. Anketi yanıtlayanların tamamının herhangi bir tatbikata katılmamış olması da bir başka sorumluluğa daha dikkatleri yoğunlaştırıyor.

Yerel yöneticilere ve belediyelere görev düşüyor
İMO´nun anket çalışmasında, deprem öncesi önlemler ve hazırlıklarla ilgili verilen yanıtlar ise yerel yönetimlere ve belediyelere de ciddi görevlerin düştüğünü görünür kıldı. Hatay´ın birinci derece deprem bölgesi olduğunun bilgisinin tazelenmesi gerektiği, afet öncesinde, afet sırasında ve afet sonrasında alınması gereken önlemlerin yeniden yapılanması, Güneydoğu Anadolu fay hattının uzantısı olan ve birinci derece deprem bölgesi olarak kabul edilen yöremizde afet sonrasında toplanma alanlarının da kamuoyuna açıklanmasının gerekliliği ortaya çıktı.

Nasıl hazırlanmalı?
Anket uygulanırken, sohbetlerde “Olası bir depremde toplanma yeri neresi? Karayolları arazisi hala toplanma yeri mi?” soruları seslendirilirken, ankete yanıt verenlerin önemli bir kısmının toplanma alanı ve kaçış yolları dahi bilmediği gözlemlendi. Anketle, kent yönetimlerine kent sakinlerinin bilgi eksikliğini gidermesi, olası bir depreme ortak bir hazırlık yapılmasını da gerekli kıldığı gerçeği ortaya çıktı.

17 Ağustos´a anma etkinlikleri

17 Ağustos 1999´da yaşanan deprem dolayısıyla Hatay´da anma etkinlikleri düzenlenecek. Antakya merkezde gerçekleştirilecek ve Hatay Valiliği´nin de desteklediği program kapsamında 14-18 Ağustos tarihleri arasında halkı afetler konusunda bilgilendirmek amacıyla stand açılarak AFAD ve Kızılay Mobil Koordinasyon Tırlarının kurulacak, UMKE ve itfaiyenin müdahale araçları Vali Ürgen Alanı´nda konumlandırılacak. Tatbikatın da programda olduğu etkinlikler kapsamında panel düzenlenecek, 18 Ağustos Cuma günü İl Müftülüğü´nun hazırlığı doğrultusunda il genelinde Cuma vaazında konu işlenerek dua edilecek.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9629,68%0,85
  • DOLAR

    32,53% 0,26
  • EURO

    34,66% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2499,23% 0,53
  • Ç. ALTIN

    4196,44% 1,04