Depremin acısı birlikte sarılıyor

İzmir´de yaşanan ve yöresini de etkileyen 6,6 büyüklüğündeki depremde 94 kişi yaşamını yitirirken, 982 kişi de yaralandı.

GÜNCEL 4.11.2020 10:25:11 0
Depremin acısı birlikte sarılıyor

İskenderun/SES

 Enkaz altında kalan binalarda arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, Hatay Milletvekilleri ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da CHP heyeti olarak depremin yaşandığı İzmir´e gitti. İzmir depreminde Hataylı yurttaşlar da enkaz altında kalıp, yaşamını yitirdi. Bunlar arasında Dörtyollu Çağrı Bayat (Erçelik) ve ikiz kızları Elif ve Zeynep Bayat ile Samandağlı 9 yaşındaki İpek Şirin de bulunuyor.
Deprem bölgesinde incelemede bulunan milletvekili Mehmet Güzelmansur, 'Paylaşılan bir sevinç iki kat olur, paylaşılan bir acı yarıya iner' değerlendirmesinde bulunurken, bir paylaşımında ise ' İzmir´de yaraları sarmak, depremden etkilenen vatandaşlarımızın acılarını paylaşmak için, milletvekili arkadaşlarımızla birlikte deprem bölgesindeyiz. Arama kurtarma ekipleri aralıksız çalışıyor, enkaz altında kalan vatandaşlarımızın bir an önce sağsalim çıkarılmalarını umut ediyoruz. Yanındayız İzmir' açıklamasını yaptı. HBB Başkanı Savaş, İzmir´de yaptığı açıklamada şu değerlendirmeyi yaptı: 'Sıkıntılı günlerde, bugün olduğu gibi, yaraları sarmak için hep birlikte cansiperane çalışan bir milletiz. Gönül ister ki sıkıntılı günleri birlikte aşalım ve rahat günlerde de bu sıkıntılı günler olmasın diye hep birlikte uğraş verelim. İnşallah bu son olur. Bu depremden sonra da hem iktidar hem de belediyeler kendine düşeni yapar. Ve bundan sonraki süreç içerisinde deprem gerçeğini bilerek yaşarız. İzmir´imize çok geçmiş olsun.'
Hatay Milletvekili Suzan Şahin de 'Gün birlik ve dayanışma günü. Depremin 3. gününde mucizeler için enkaz altında kalan vatandaşların ailelerinin yanında Rıza Bey apartmanından gelecek güzel haberler için bekliyoruz' ifadesiyle fotoğraflı paylaşımında bulundu.

Belediyeden deprem komisyonu
İskenderun Bediye Meclisi, Kasım ayı toplantısında, gruplardan gelen teklif üzerine Deprem ve Doğal Afet Komisyonu kurulmasını oy birliği kabul etti ve komisyon üyeliklerine Erdem Ünlüçetinkaya, Bülent Kırmızıoğlu, Sedat Bakır, İsa Saraçoğlu ve Mecit Boğusoğlu seçti.
Öte yandan HBB ise İzmir´de dayanışma ruhunun öne çıktığı belirtildi ve 'İzmir´de meydana gelen deprem sonrası arama kurtarma çalışmaları devam ederken depremden etkilenen vatandaşlar için toplanan yardımlar ihtiyaç sahiplerine hızlıca ulaştırılıyor. Yurt içi ve yurt dışından gelen değerli yardımları güvenli depolarda tutan İzmir Büyükşehir Belediyesi, mevcut ihtiyaçların örtüşmediği malzemelerin temini için çağrıda bulundu. Yardım paketlerinin Aras Kargo ve Yurtiçi Kargo tarafından İzmir´e ücretsiz ulaştırdı. Yardımlarını bizizmir.com adresi üzerinden ulaştırmak isteyenler gıda paketi pardımı (pirinç, makarna, şeker, yağ, un, zeytin, çay), sıcak yemek yardımı (1 öğünlük), uyku tulumu paketi (1 adet uyku tulumu) ve hijyen paketi (diş fırçası/macunu, kadın pedi, katı sabun, kolonya, şampuan, el kremi) seçeneklerinden istediğini seçerek gönderebilecek. CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ise, 'Yerel yönetimlerimiz kendi yetki alanları içindeki bütün alanları dolduracak şekilde yaralara hızla merhem olmak üzere el uzattılar, dayanışmayı başlattı. 5000´e yakın çalışanımız sahada bu yaralara merhem olmak için o günden itibaren çalışıyor. Siyasi şov değil dayanışma gösteriyoruz. Çünkü bugün ihtiyacımız olan dayanışmayla bu krizi atlatmak ama en önemlisi sorumluları bu krizlerin tekrar etmemesi için, depremin ölümcül olmaması için gereken adımları atmaya davet etmek' açıklamasını yaptı. İzmir halkının yanında olduklarını belirten Kırıkhan Belediye Başkanı AKP´li Ayhan Yavuz ise belediye olarak tüm birimlerin ihtiyaç hasıl olması halinde ivedilikle bölgeye intikal etmek için hazır beklediğini duyurdu.
İzmir depremini ile Türkiye´de bulunan fay hatları ve deprem riskleri yeniden gündeme geldi. Türkiye´de aktif 550 fay hattının olduğunu belirten İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, 18 kentin fay hattı üzerinde olduğunu belirtti ve bunlar arasında Hatay´ın da bulunduğunu söyledi. Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Prof. Tüysüz fay zonu üzerindeki 18 kenti şöyle açıkladı: Aksaray, Bolu, Yalova, Bursa, Sakarya, Manisa, Balıkesir, İzmir, Denizli, Aydın, Kahramanmaraş, Erzurum, Hakkâri, Hatay, Eskişehir, Muğla, Bingöl ve Kütahya.
Jeoloji Mühendisleri Hatay İl Temsilcisi Rasim Can ise Doğu Anadolu fay hattının kırılma tehlikesi bulunduğunu belirtti ve Hassa, Kırıkhan, Samandağ hattındaki kırılma büyük tehlikelere yol açabileceğini belirtti. Can, 'Çok yakın bir zamanda Malatya ve Elazığ depremlerini yapan Doğu Anadolu Fayı için uyarı yapılmıştır. Bu uyarılarda, ilden de geçen Doğu Anadolu fay hattının; Türkoğlu, Hassa, Kırıkhan ve Samandağ yerleşim yerlerinin bulunduğu güzergahta kırılması halinde büyük tehlike yaratacağını ifade ediliyor. Doğu Anadolu fayından başka, çok uzun bir süredir suskun olan Ölü Deniz Fayı´nın da hareket etmesi halinde, iln tümünü olumsuz yönde etkileyeceği bir gerçek' değerlenhidrmesini yaptı.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,22
  • EURO

    34,84% 0,53
  • GRAM ALTIN

    2417,04% -0,63
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00