Depremin ardından ‘kademeli normalleşme’

6 Şubat depreminde yıkımın yaşandığı kentler arasındaki İskenderun’da barınma, temizlik sorunları peyderpey giderilmeye başlandı, sanayi tesislerinde üretime hazırlık devam ediyor.

2.03.2023 10:35:00 0
Depremin ardından ‘kademeli normalleşme’

Kent merkezinde hasarsız binaların zemin katlarındaki işyerleri de temizlenip düzenlenerek hizmet vermeye başladı. Depremin ardından ilk normalleşme adımları, depremi en az hasarla atlatan Mareşal Çakmak Caddesinde atılmaya başlandı. Dönercilerin oluşturduğu çekime, çevresindeki küçük işyerleri de katılıyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından evleri yıkılan, hasar gören veya evlerine deprem korkusuyla giremeyen İskenderunlular, yaşamlarını çadır yerleşmelerinde sürdürüyor. Barınmanın yanı sıra oluşturulan mutfak ve aşevleriyle günlük yaşam ihtiyaçlarına cevap bulunan yerleşmelerde duş ve çamaşır yıkama ihtiyaçlarına yönelik de hazırlıklar hızla devam ediyor. Arsuz ilçesindeki yazlık ve ikinci konutların yanı sıra kırsal kesimde depremden etkilenmeyen yerleşimler, İskenderunlular kadar Antakya, Gaziantep ve Kahramanmaraşlılar için de barınma merkezini oluşturdu. Arsuz'da da ağırlıklı olarak yüksek katlı yapılaşan alanlar, sahil kesimindeki konutlar ile tarihi binalar depremde ağır hasar aldı, bir kısmı yıkıldı.

İsdemir’de üretime kademeli geçiş

Sanayi üretiminin önemli merkezlerinden İskenderun’da işletmeler de hasar tespit çalışmalarını tamamlamalarının ardından kademeli olarak üretime geçiyor. Deprem nedeniyle durum tespit çalışmaları tamamlanıncaya kadar üretime ara veren İskenderun Demir Çelik, kontrollü şekilde üretime yeniden başlanacağını duyurdu. İsdemir’den Kamuyu Aydınlatma Platformu KAP’a yapılan açıklamada deprem nedeniyle meydana gelen hasarın mali boyutunun tespiti için çalışmaların devam ettiği belirtilerek “hasar tutarının şirketin mali tablolarını önemli ölçüde etkileyecek düzeyde olmadığı değerlendirilmektedir. Ayrıca Şirketimizin deprem kaynaklı oluşacak hasarları sigorta teminatı kapsamındadır. Şirketimizin yeniden üretime geçebilmesi için tesislerde proses bazında çalışmalar devam etmektedir” ifadeleri yer aldı. Söz konusu çalışmalar tamamlandıktan sonra kademeli ve kontrollü bir şekilde üretime yeniden başlanmasının planlandığı kaydedildi.

Limanda onarım çalışması

Deprem sebebiyle 6 Şubat’tan itibaren gemi tahliye ve yükleme işlemlerine ara verilen İskenderun Limanı'nda, depremin ardından hasar onarım çalışmaları sürüyor. Devrilen konteynerlerden başlayan yangının kontrol altına alınmasının ardından limanda hasar gören konteynerler ayrıştırılırken, hurda ve devrilen konteynerler farklı alanlara sıralandı. Limanda yükleme ve boşaltma işlemlerine yeniden başlanabilmesi için çalışmalar devam ediyor. Konteynır elleçleme ekipmanları ve rıhtımları kısmi hasar gören limanın açık saha dolgu alanlarınıda depremden etkilenmişti. Denizcilik Genel Müdürlüğü'nün sosyal medya hesabından 10 Şubatta yapılan açıklamada, İskenderun Limanı'ndaki yangının söndürüldüğü, alandaki binden fazla konteynırın tek tek ayrıştırılma çalışmalarının devam ettiği aktarılmıştı. Liman'ın rehabilitasyonuna hızla başlanacağı kaydedilen açıklamada, "Bölgede, İskenderun Bölge Liman Başkanlığı rutin olarak hizmet vermekte olup denizcilik faaliyetleri başlamıştır" ifadeleri kullanıldı.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19