Depremzede Derneği girişiminden ‘katılın’ çağrısı

6 ve 20 Şubat depreminde İskenderun'da yıkımın en yoğun yaşandığı Mustafa Kemal Mahallesi'ndeki enkaz alanından, kuruluş çalışmaları devam eden Hatay Depremzede Derneği’ne katılma çağrısı yapıldı.

İSKENDERUN 30.04.2023 18:29:00 0
Depremzede Derneği girişiminden ‘katılın’ çağrısı

Hatay Depremzede Girişimi adına yapılan Sinan Demirci tarafından yapılan çağrıda İskenderunlu'ların dernek oluşumunda yer almaları istendi, yıkımların yaşandığı bölgeler de dahil yerinde dönüşümün esas alınması istendi. Çağrıda, “Barınma hakkımız en temel insan hakkımız, yurttaşlık hakkımız. Anılarımızdan, çocukluğumuzdan, tarihimizden sürgün edilmeyi reddediyoruz. Yerinde dönüşüm esas alınmalıdır” denildi.

Barınmadan eğitime talepler var!

Barınmanın en temel insan hakkı, yurttaşlık hakkı olduğunu vurgulanan çağrıda Hatay Depremzede Derneği girişimi barınmadan eğitime talepleri şöyle özetledi:

“Kentimizin, evlerimizin yeniden inşasında bilim insanlarının, meslek odalarının ve  halkın sözü ve kararı ile alınmalıdır. Bir ömür boyu sürecek 20 yıllık borçlanmayı kabul etmiyoruz. Tüm Hatay halkı için konutlar ücretsiz sağlanmalıdır. Tarım alanlarımız, ormanlarımız, sulak alanlarımız, ovalarımız doğal alanlarımız yapılaşmaya açılmamalıdır. İmar afları yasaklanmalıdır. Asbest; solunum hastalıkları, kanser, suyumuzun, havamızın, toprağımızın zehirlenmesi demektir. Enkazlardan asbest ayrıştırılmalı, yerleşim alanlarından, tarımsal alanlardan, coğrafi, kültürel ve tarihi mirasımıza ait alanlardan uzak yerlere kalıcı depolamalar yapılmalıdır. Şirketler değil üreticiler maddi olarak desteklenmelidir. Tohum, yem, gübre ücretsiz ve düzenli sağlanmalıdır. Üreticilerin Ziraat Bankası borçları silinmelidir. Meralar yeniden hayvancılığa açılmalıdır. Üreticilerin pazara erişimi sağlanmalıdır. Esnafın borçları silinmelidir. Dükkanlar için yerinde dönüşüm ve acilen konteyner sağlanmalıdır. Esnaf maddi olarak desteklenmelidir. Güvenli okul binaları bilim insanları, TMMOB ile birlikte tespit edilmeli, güvenli olmayan okul binalarına konteyner sağlanmalı, eğitim her yerde başlatılmalıdır. Deprem bölgesine öğretmen atamaları bir an önce yapılmalıdır, depremzede öğrenciler ve öğretmenlere maddi destek sağlanmalıdır. Üniversitelerde yüz yüze eğitim başlatılmalı, depremzede öğrenciler için ücretsiz barınma koşulları sağlanmalıdır. LGS’de her öğrenciye istediği okul türünde okuma ve sınavsız geçiş hakkı sağlanmalıdır. YKS’de depremzede öğrenciler için ek kontenjan ayrılmalıdır. Gençlerin işsizlik sorunu çözülmeli,istihdam olanakları sağlanmalıdır.

Cebike'de kamulaştırma durdurulmalı

5 Nisan tarihli kararla Hatay Antakya’da 307 hektarlık tarihi kent merkezini ve Kurtuluş caddesini içeren alan riskli alan ilan edildi. Bu bölge bu kararla yapılaşmaya açılmamalı, tarihi kent merkezi, toplumsal bellek ve kültürel miras korunmalıdır. Defne Bostancık mahallesi, İskenderun Cebike mahallesi, Antakya Gülderen mahallesi ile ilgili kamulaştırma kararı durdurulmalıdır. Bilim insanları ve Hatay halkına rağmen kararlar alınamaz.”
 


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19