“Depremzede esnafa kredi akışı sağlanmalı”

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur esnaf kefalet kooperatiflerine parasal akışın artırılması ve özellikle deprem bölgesi esnafına kredi sağlanması konusunu Meclis gündemine taşıdı.

SİYASET 31.08.2023 13:19:00 0
“Depremzede esnafa kredi akışı sağlanmalı”

Hatay’da ve diğer deprem illerinde esnafın krediye daha çok ihtiyaç duyduğunu, şu anda her bir kooperatife 50 milyon lira plasman akışı sağlanması gerekirken 15 milyon TL gönderildiğini belirten Güzelmansur konuyla ilgili soru önergesi verdi.

Deprem illerinde esnafın mutlaka kredilerle ayağa kaldırılması gerektiğini belirten Güzelmansur şu ifadelerde bulundu: “6 ve 20 Şubat depremleriyle âdeta yerle bir olan Hatay’da, esnaf ve sanatkârlarımız da işyerlerinin yıkılmasıyla, ekipmanlarının/mallarının telef olmasıyla, sermaye kayıplarıyla çok ciddi zarara uğramışlardır. Esnaf ve sanatkârlarımızın ayağa kalkması, Hatay’ın ayağa kalkması açısından çok önemlidir. Bu noktada da Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerinin vereceği krediler can suyu niteliğindedir. Ancak esnaf kefaletlere plasman akışı, deprem sonrasında artırılacağına düşürülmüştür. Deprem öncesi 30-35 milyon TL civarındaki plasman akışı şu anda 15 milyon TL gibi çok düşük, talebi karşılamayacak düzeye indirilmiştir. Oysa ki deprem bölgesindeki illerin esnaf ve sanatkârlar kredi ve kefalet kooperatiflerine ayrıcalık tanınması, plasman akışının deprem öncesindeki meblağın en az iki katına çıkarılması gerekmektedir.”

ESNAF KEFALET KOOPERATİF BAŞKANLARI TELEFONLARINI AÇAMIYOR

Esnafın artan kredi ihtiyacını gönderilen cüzi plasmanın karşılamaması nedeniyle esnaf kefalet kooperatifi başkanlarının telefonlarını açamaz duruma düştüğünü belirten Güzelmansur, şunları söyledi: “Hatay başta olmak üzere depremden etkilenen illerde esnaf ve sanatkarlarımızın kredi taleplerinin patlaması, buna karşılık kooperatiflere çok az düzeyde plasman akışı olması nedeniyle kredi ve kefalet kooperatifi başkanları, üyelerinin telefonlarına çıkamaz duruma gelmiştir.”

BAKAN ŞİMŞEK’E PARA AKIŞ TAKVİMİNİ SORDU

Deprem illerindeki her bir esnaf kefalet kooperatifine aylık 50 milyon TL’lik plasman akışı beklentisinin karşılanmasını isteyen Güzelmansur’un Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yanıtlanmasını istediği sorular şunlar:

-Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerine aylık 30-35 milyon TL civarındaki plasman akışının 15 milyon TL’ye düşürülmesinin gerekçesi nedir?

-Deprem bölgesi illerindeki esnaf ve sanatkârlar kredi ve kefalet kooperatifleri, talepleri karşılayabilmek, esnafını ayağa kaldırabilmek için aylık plasman akışının en az 50 milyon TL’ye çıkarılmasını beklemektedir. Bu beklenti karşılanacak mıdır?

-Depremlerde işyerlerini, evlerini kaybeden, malları telef olan, sermayeleri tükenen esnaf ve sanatkârlarımızın ayağa kalkabilmek, borçlarını ödeyebilmek, işlerini döndürebilmek için en uygun koşullardan ve düşük faizle kredi alabildiği esnaf kefalet kooperatiflerinin kredisine ihtiyacı vardır. Kooperatiflere bu plasman akışı ne zaman sağlanacaktır?

DEPREMZEDE ESNAFIN KREDİ BORÇLARI SİLİNMELİ

-Hatay başta olmak üzere depremden etkilenen illerin esnaf ve sanatkârların yeniden ticari faaliyetlerine devam edebilmesi için kredi borçlarının silinmesi elzemdir. Bu doğrultuda yapılan bir çalışma var mıdır?

-Depremden etkilenen illerdeki esnaf ve sanatkârlar kredi ödeme ötelemesi için dilekçe vermekte, çeşitli evraklar temin etmektedir. Bu durum süreci uzatmakta, işleyişi yavaşlatmaktadır.  Süreci hızlandırmak için kredi ödeme ötelemesinin pandemi dönemindeki gibi dilekçesiz yapılması düşünülmekte midir?

-Hatay başta olmak üzere depremden etkilenen illerin esnaf ve sanatkârlarını ayağa kaldırmak için planlanan/yürütülen bir çalışma var mıdır? Detayları nedir?


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19