Depremzedenin ‘fatura ödemesi’ reddedildi

Depremzedelerin faturalarının devlet tarafından ödenmesi teklifi Cumhur İttifakı oylarıyla reddedildi

SİYASET 4.10.2023 11:22:00 0
Depremzedenin ‘fatura ödemesi’ reddedildi

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur’un depremden etkilenen 11 ilde, elektrik, doğalgaz ve su faturalarının, yıl sonuna kadar Devlet tarafından karşılanması için verdiği Kanun Teklifi, Cumhur İttifakı’nın oylarıyla reddedildi.

Kanun Teklifi üzerine söz alan Güzelmansur şöyle konuştu: “6 Şubat depremleriyle âdeta yerle bir olan bir ilin Milletvekiliyim. Deprem 11 ili etkilemiş olsa da en yıkıcı etkilerini Hatay'da göstermiştir. Deprem kaynaklı can kayıplarının yarısı Hatay'da 25 binden fazla can kaybımız var. Yıkılan binaların yüzde 48'i sadece Hatay'dadır. Sadece Hatay'da 256 bin konut yerle bir oldu, Antakya'nın yüzde 90'ı yok oldu. Yıkılan ticarethanelerin yüzde 50'si Hatay'da 47.653 ticarethanemiz yerle bir oldu, esnaf bitti, sanayi siteleri enkaza döndü. Depremin istihdamı en çok etkilediği il de Hatay. Hatay'da özel sektörde çalışan sayısı yüzde 35 azaldı. Depremden önce özel sektörde 165 bin çalışanımız vardı, bu sayı 107 bine indi. Depremzede evsiz, depremzede işsiz, esnaf dükkânsız, depremzede gelirsiz ama kurumlar bu insanların elektrik, su ve doğal gaz faturalarının ödenmesini bekliyor. Böyle bir haksızlık olur mu?”

8 AYDA EV, İŞYERİ, İŞ, FAİZSİZ KREDİ, GELİR TEMİN EDİLEMEYEN İNSANLARDAN FATURA ÖDEMESİ BEKLENEMEZ

Depremin üzerinden geçen 8 aya rağmen depremzedenin ne barınma, ne istihdam ne de gelir sorununun çözüldüğünü söyleyen Güzelmansur şöyle devam etti: “6 Şubat’tan Haziran’a kadarki faturalar ötelendi, haziran ayı itibarıyla bu faturalar toplu olarak gönderilmeye başlandı. Bakın, bu bir depremzedeye gönderilen elektrik faturası borç mesajı. 6 takside bölünmüş, aylık taksiti 1.486 lira. Şimdi, buradan iktidara soruyorum: Depremin üzerinden sekiz ay geçmiş, siz bu sekiz ayda depremzedenin evini yapabildiniz mi? Yıkılan iş yerini temin edebildiniz mi? Siz işsiz depremzedeye iş sağlayabildiniz mi? Siz gelirsiz depremzedeye insanca bir yaşam için aylık nakdî yardım verebildiniz mi? Siz depremzedeye işini tekrar kurması için faizsiz kredi ya da hibe verdiniz mi? Bunları yapmadınız. Peki, siz hangi akıl ve hakla bu insanların, bu yüklü faturaları ödemesini bekliyorsunuz.”

DEPREMZEDELERE EVLERİNİ AÇANLAR CEZALANDIRILIYOR

Hasarsız evlerini depremzedelere açan yardımsever insanların da yüklü faturalarla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Güzelmansur şunları söyledi: “Depremde evleri hasar almayan insanlarımız evleri yıkılan insanları evlerinde ağırladılar. Yani iki üç aile aylarca bir evde kaldılar. Dolayısıyla bu yardımsever insanların elektrik, doğal gaz ve su kullanımları 3-5 katına çıktı. Bu insanlara aylık 12-13 bin liraya varan faturalar geldi. Bu insanlar zor dönemlerde evlerini depremzedelere açtı, Hükûmetin yükünü hafifletti ama iktidar ne yaptı? Bu yardımsever insanları yüklü faturalarla cezalandırdı. Sosyal devlet anlayışının bir gereği olarak depremden etkilenen ve afet bölgesi ilan edilen yerlerde insanlarımız kendilerini toparlayana kadar faturaları devlet tarafından karşılanmalıdır. “

CHP’li Güzelmansur’un Kanun Teklifi, depremden etkilenen 11 ilde, 6 Şubat’tan bu yılın sonuna kadarki elektrik ve doğal gaz faturalarının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinden, su faturalarının ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bütçesinden karşılanmasını öngörüyor.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19