'Devlet ve AFAD destekli' yalanıyla dolandırıcılık

Hatay'ın Arsuz ilçesinde depremzede aile, konteyner konut almak isterken 23 bin lira dolandırıldı.

HATAY 28.02.2023 11:33:00 0

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin etkilediği kentler arasında yer alan Arsuz’da kendilerine konteyner konut almak isteyen Sönmez ailesi depremin ardından bir kez daha mağdur oldu. Aile, uygun fiyat gerekçesi olarak 'Devlet ve AFAD destekli' yalanıyla dolandırıldı.

İnternetten konteyner konut araştırması yapan Sönmez ailesi, diğer firmalara oranla daha uygun fiyat veren ve merkezini Ankara OSTİM olarak gösteren bir firma ile iletişime geçti. Fiyatın düşük olma nedenini depremzedeler için verilen teşvik olarak açıkladıklarını aktaran İnci Sönmez, konteyner ev siparişi vererek iletişimde oldukları şahın hesabına 23 bin lira gönderdi. Bakiye 6 bin lirayı ise ürün tesliminden sonra hesaba yatıracaktı.

Önce oyaladılar, sonra telefonları engellediler

Telefon numaralarını alarak iletişime geçtikleri firma yetkilisinin incelemek için fotoğraf ilettiğini, fiyatta anlaştıklarını aktaran Sönmez, “Ürün geldikten sonra ödeme yapmamızı kabul etmediler. Ödememiz devlete teminat olarak gösterilecekmiş. Ödemeyi yaptık, fatura da gönderdiler. İrsaliye faturası ve konteyner konutun yüklendiği videoyu bana ilettiklerinde 23 bin TL'yi gönderdik. Konteynırın yola çıktığını, sonraki görüşmemizde ise aracın denetime takıldığını, ardından yeniden yolda olduğunu söylediler. Daha sonra telefonla ulaşamaz oldum. Beni engellemişlerdi” diye konuştu.

Konteynır ‘kantara takılmış’ savunması

Karakola giderek suç duyurusunda bulunan Sönmez, konuşmasını şöyle sürdürdü: “23.000 TL’ yi oğlumun hesabından gönderdim. Sonrasında  işlemlerin başlatıldığı mesajı atıldı ve konteynırın tıra yüklendiğine dair fotoğraf ve video da gönderildi. Akabinde bir anda iletişim kesildi ve aramalara mesajlara cevap alamadık. Dolandırılmış olabileceğimizi farkettikten sonra Whatsap üzerinden daha önce görüşme yaptığımız numaraya, karakola gidip suç duyurusunda bulunacağımızı belirttik. Bunun üzerine başka bir telefon numarasından firmanın muhasebecisi olduğunu ifade eden başka biri aradı ve bize “Konteynır kantara takıldı, gönderemiyoruz, paranızı iade edeceğiz. İbanınızı gönderin, paranızı iade edelim.” dedi.  Biz de bu numaraya Whatsap üzerinden iban numarası gönderdik. Ancak hesaba herhangi bir para iadesi yapılmadı ve bu her iki numara tarafından Whatsup üzerinden engellendik. Dolandırıldığımızı öğrendikten sonra şikayetimizi, suç duyurumuzu yaptık. Bizden sonra başka depremzedelerin dolandırılmaması için de dikkat edilmesini istiyoruz.”

Fatura için GİB logosu da eklenmiş

öte yandan, Sönmez ailesinin barınma ihtiyacı için konteynır alımı için gönderilen e-fatura üzerindeki firma bilgileri https://ebelge.gib.gov.tr/earsivsorgula.html adresinden sorgulandığında ise ‘Sorgulanan EA22023000003188 Fatura Numaralı, Satıcı Vergi Kimlik Numarası 0790360322, Ödenecek Tutarı 29000.00 Olan Fatura Sistemde Kayıtlı Değildir!’ sonucu alınıyor. Ancak, firmanın gönderdiği fatura üzerindeki sorgulama linkinin ise Gelir İdaresi Başkanlığı’nın adı da kullanılarak üretilmiş olduğu görülüyor.


"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Nesibe Kuzu, "Pruva"yı yayımladı

İş yükününün hafifletmesini istediler

1 Mayıs, İskenderun'da kutlanacak

23 Nisan'da motosiklet korteji

Bayramda 'uçurtma şenliği'

Parkta 23 Nisan şenliği

Hastane bahçesinde korkutan yangın

Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Çalışkan'dan Özhaseki'ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!

İş dünyasının talebi 'mücbir sebep'

Belen'de makam koltuğuna Aybüke oturdu

Çocuk başkanlar istemlerini sıraladı

  • BIST 100

    10082,71%-0,11
  • DOLAR

    32,37% -0,14
  • EURO

    34,63% -0,47
  • GRAM ALTIN

    2391,53% -1,78
  • Ç. ALTIN

    3886,52% -0,62