Dikmece zeytinliğine ‘yürütmeyi durdurma’

Hatay 3'üncü İdare Mahkemesi, Antakya'ya bağlı Dikmece mahallesinde tarım arazileri ve zeytinliklerin üzerine yapılmak istenen TOKİ konutları için yürütmeyi durdurma kararı verdi.

HATAY 7.11.2023 16:49:00 0
Dikmece zeytinliğine ‘yürütmeyi durdurma’

İdare Mahkemesi, dava konusu işlemin niteliği itibariyle uygulanması halinde telafisi güç zarar doğurabilecek olması nedeniyle, yeni bir karar verilinceye kadar dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına oybirliğiyle karar verdi. Savunma ve ara karar süresi ise 15 gün olarak belirlendi. 

Zeytin ağacının kutsallığı vurgulandı

Dikmece Mahallesinden 20 kişinin talebiyle açılan davada taşınmazların, uydu kent kurulmasının yaratacağı etkilere dikkat çekilerek, doğal afet sonrası olağanüstü dönemlerde kesin iskan alanlarının belirlenmesinin kriterlerinin uygulanması talep edildi. Kararda talep şöyle özetlendi: “Davacılar tarafından, Hatay ili, Antakya ilçesi, Dikmece Mahallesi mevkinde bulunan taşınmazların, uydu kent kurulması amacıyla 7452 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Kabul Edilmesine Dair Kanun'un 2. maddesinin 7. fıkrası uyarınca acele kamulaştırılmasına ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 30/03/2023 tarih ve 6102709 sayılı olurunun; köy yaşamının ortadan kaldırıldığı, yöre halkının inanç sisteminde zeytin ağaçlarının ve canlı yaşamın dinin önemli aktörleri olduğu, OHAL dönemi düzenlemelerin olağan üstü gerekleriyle sınırlı olması gerektiği, dava konusu işlemin dayanağı 126 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 7452 sayılı Kanun'un OHAL dönemi sonrasını da etkileyecek ve olağan dönem hukukuna dair düzenlemeleri uygulanamaz hale düzenlemeler içerdiği, kanun yollarının ve yargılama usulünün gösterilmediği, hukuk devleti ilkesi ile yaşam hakkının ihlal edildiği, bu nedenlerle Anayasa'nın 2., 10., ve 138. maddelerine aykırı oldukları, doğal afet sonrası olağanüstü dönemlerde kesin iskan alanlarının belirlenmesinin 7269 sayılı Kanun'a göre yapılması gerektiği, geçici iskan alanlarının belirlenmesinin depremden kaynaklanan barınma sorununu çözmeye elverişli olması ve kişilere orantısız külfet yüklememesi gerektiği, OHAL sürecinin sürekli hale getirildiği, el koymaların kamulaştırma kararı alınmadan yapıldığı ileri sürülerek iptali ve öncelikle yürütmesinin durdurulmasına karar verilmesi istenilmektedir.”

Zeytinlik ve tarım arazisi uydu kent için uygun mu?

Hatay 3’üncü İdare Mahkemesi, 6 Kasım tarihli oturumda dava konusu taşınmazların bulunduğu alanın uydu kent yerleşimi için uygun olduğunu gösterir bilgi ve belgelerinin birer örneğinin Bakanlıktan talep edilmesini de kararlaştırdı. 


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19