Dikmece’de ‘kamulaştırma nöbeti’

Hatay’da inşaat için tarım arazileri kamulaştırılan Dikmece halkı nöbete başladı

HATAY 1.08.2023 15:09:00 0
Dikmece’de ‘kamulaştırma nöbeti’

Hatay'ın Antakya ilçesine bağlı olan Dikmece Mahallesi'nde tarım arazileri ve zeytinlikler üzerine yapılmak istenen deprem konutları için jandarma eşliğinde iş makineleriyle çalışma başlatıldı. Tarım arazileri kamulaştırılan depremzedeler nöbet eylemini üçüncü gününde sürdürüyor.

6 Şubat depremlerinde büyük yıkıma uğrayan Hatay‘da, acil kamulaştırılma kapsamına alınan ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı‘nca (TOKİ)  konut yapılması planlanan Antakya’ya bağlı Dikmece mahallesinde sakinler, tarım arazilerini vermemek için nöbete başladı. Antakya‘ya 10 km. mesafedeki Dikmece’de konut projesi kapsamında bulunan tapulu tarım arazilerine şerh konulmuştu.

29 Temmuz’da da jandarma eşliğinde bölgeye iş makinalarının geldiği Dikmece’de mahalle sakinleri duruma tepki göstermesinin ardından jandarma ve vatandaşlar arasında arbede yaşandı. Kendilerine herhangi bir bildirim yapılmadığını, ancak 26 Temmuz itibarıyla e-devlet’te tapu kayıtlarının silindiğini belirten hak sahipleri, nahalle meydanında toplanarak protesto yürüyüşü yaptı. Tepkilerin artması üzerine çalışma geçici olarak durduruldu.

İş makinelerinin yeniden gelme ihtimaline karşı dün sabah saatlerinde bir araya gelerek toplanan mahalle sakinleri, topraklarını terketmeme kararı vererek nöbet başlattı.

Vekillerden destek ziyareti

CHP milletvekilleri Nermin Yıldırım Kara, Mehmet Güzelmansur ve Servet Mullaoğlu ile Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç Antakya'da tarım arazilerinin kamulaştırılmasına karşı çıkan Dikmecelileri ziyaret etti.

31 Temmuz Pazartesi günü kolluk kuvvetlerinin darp ederek gözaltına alındığı 7 kişiden 3'ü akşam saatlerinde, 4'ü ise bugün sabah saatlerinde serbest bırakıldı.

Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, "deprem konutları adı altında acele kamulaştırma başladığından beri" Dikmece halkının ayakta olduğunu belirtti. Torba yasanın 25. maddesine dikkat çeken Hatimoğulları, bu maddenin Hatay'daki zeytinliklerin imara açılmasına olanak sağladığını belirterek, "Zeytinlik yasası bu ülkede 84 yıl önce kanunlaşmıştır. Ve 84 yıldır zeytinler bu ülkenin gözü gibi korunmaktadır. Ne yazık ki AKP iktidarı döneminde her yeri imara ve talana açtılar, şimdi de bu köyün zeytinliklerine göz dikmiş durumdalar" dedi.

CHP Hatay Milletvekili Servet Mullaoğlu, hükümetin buradaki kararını yeniden gözden geçirmesi gerektiği belirterek geçimini tamamen zeytincilikten karşılayan köylülerin dile getirdikleri sıkıntıların dikkat alınmasını istedi.

Orman vasfını yitiren yerlerin, hazine arazilerinin değerlendirilebileceğini ifade eden Mehmet Güzelmansur da, bu alternatifler varken ekili arazilere ve zeytinliklere afet evlerinin yapılmasını istemediklerini, kimse mağdur edilmeden bu sürecin atlatılmasını istediklerini kaydetti. 


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19