DİSK’ten 15-16 Haziran anması

DİSK adına 15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 53’üncü yıl dönümü dolayısıyla yapılan açıklamada bu direnişin işçi sınıfının birliğinin, dayanışmasının ve mücadelesinin sembolü haline geldiği vurgulandı.

TÜRKIYE 14.06.2023 15:25:00 0
DİSK’ten 15-16 Haziran anması

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel-İş Sendikası Hatay Şube Başkanı Mehmet Emin Doğruel, “Tüm işçileri kendi ellerimizle kurduğumuz, büyüttüğümüz ve savunduğumuz DİSK çatısı altında bir araya gelmeye çağırıyoruz” dedi.

53 yıl önce sendikal hakları için ayağa kalkan işçi sınıfının, bugün de haklarına sahip çıkmak için birleşmek ve mücadele ederek kazanmak zorunda olduğunu vurgulayan Doğruel, yazılı açıklamasında “Yaklaşık yarım asır önce DİSK’in kapatılması girişimlerine karşı ayağa kalkan işçi sınıfı 15-16 Haziran 1970’te yaşamı durdurmuş, şalterleri indirerek alanları doldurmuştu. İşçiler sendikalarını ve örgütlenme haklarını direne direne savunmuştu” hatırlatması yaptı.

1516 Haziran direnişinin tarihçesine de yer verdiği açıklamasında Doğruel, bugün de işçilerin haklarının ciddi tehditler altına olduğunu vurgulayarak, şu görüşleri paylaştı:

“Zamlar ücretlerimizi eritiyor alım gücümüz geriliyor. Sendikal haklarımız sistematik olarak saldırı altında. Ülkemiz dünya da sendikal hakların en kötü olduğu 10 ülkeden biri. Grevler yasaklanıyor, Anayasa’daki  grev hakkımızı kullanmamız imkansız hale getiriyor.

Böylece Türkiye’de işçi sınıfı asgari ücrete mahkum edilmek isteniyor. Açlık sınırının bile altındaki asgari ücret ortalama ücret haline geliyor. Gelir dağılımı bozuluyor -, zengin daha zengin olurken emeği ile geçinenler yoksullaşıyor. Vergi adaletsizliği  nedeniyle ekmeğimiz daha da küçülüyor. İşçiler patronuyla, fakirler zenginlerle aynı oranda vergi veriyor. Kasıtlı olarak düşük belirlenen vergi dilimleriyle yılın ortasında işçilerin vergileri artıyor, ücretleri düşüyor.

Güvencesiz çalışma, taşeron düzeni kamuda, belediyelerde bile devam ediyor. İş  cinayetleri durmak bilmiyor. İnsanca ücretle, insanca bir çalışma ortamında güvenceli bir iş hakkımıza sürekli el uzatılıyor. Emekli olmak zaten zor iken düşük maaşlar nedeniyle emeklilikte bile çalışmak zorunda kalıyoruz.

Tüm bu sorunlar karşısında yapmamız gereken bellidir: örgütlerimizi büyütmek, birliğimizi sağlamlaştırmak ve mücadelemizi yükseltmek. 53 yıl önce sendikal hakları için ayağa kalkan işçi sınıfı, bugün de haklarına sahip çıkmak için birleşmek ve mücadele ederek kazanmak zorundadır.”


Anahtar Kelimeler: - Haziran anması

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19