´Diyabet organları olumsuz etkiliyor´

MKÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle, diyabet üzerine konferans düzenledi.

18.11.2017 08:40:36 0
´Diyabet organları olumsuz etkiliyor´

Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Eren Gürkan, “Diyabetin olumsuz sonuçlarından korunmak için neler yapılmalı?' konusunu anlattı. Diyabetin kalp, periferik arter hastalığı, periferik sinir hasarına, ayak, beyin damar hastalığı, böbrek ve gözü de etkilediğini belirten Gürkan, diyabetik hastalarda tıbbi beslenme tedavisi, egzersiz ve fizik aktivite, kardiyak değerlendirme, glisemik kontrol hedefleri, hipertansiyon üzerine konuştu.
Hatay Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emine Kır Biçer de 've “Diyabetik ayaktan korunma yöntemleri ve tedavi seçenekleri” üzerine konuştu. Biçer, diyabetin sebep olduğu diyabetik ayak problemlerini, ayak ülserleri ve lezyonları tetikleyen nedenleri, ayak bakımının genel prensiplerini ve ayak sağlığı için nelerin yapılıp nelerin yapılmaması gerektiğini örneklerle katılanlara anlattı.

Konferansın açılışında konuşan ve diyabetin birçok komplikasyonu olduğunu ifade eden MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya ise şunları söyledi: 'Diyabette erken tanı çok önemli, erken tanıyla beş yılda gelişecek komplikasyon on beş yılda gelişir. Bu hastalık kalp yetmezliğinden enfarktüse ve böbrek yetmezliğine kadar aklınıza gelecek tüm organlarımızı etkileyecek bir hastalıktır. Hasta diyetine ve beslenmesine dikkat ederse altta yatan genetik bir yatkınlık olsa dahi diyabet ortaya çıkmaz ya da komplikasyonlar beş yılda gelişeceğine on beş yılda gelişir ve yaşam kalitesinde bir olumsuzluk oluşmaz. Diyabet ülkemizdeki 10 milyon insanın yaşamını olumsuz etkilemektedir ve bu sayı ileride daha da artabilir. Bu konuda vatandaşı bilgilendirmek, bilinçlendirmek sizlerin görevidir' dedi. Üniversite olarak bu gibi toplantıların toplumun bilinçlenmesi açısından büyük önem taşıdığına inandıklarını belirten Kaya, 'Üniversitelerin akademik çalışma, eğitim ve topluma hizmet görevleri var. Toplumdan bağımsız bir üniversite düşünülemez. Bu nedenle bu tür etkinliklerin sayısının artması bizleri mutlu edecek' diye konuştu.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00